Emnet gir studentene grunnleggende kunnskap om hvilken betydning økologisk økonomi spiller i utviklingen av bærekraftige samfunn og næringsliv. Med utgangspunkt i en dypere forståelse for samspillet mellom økonomi, natur og samfunn legges grunnlaget for endring i retning av bærekraftige samfunn preget av høy livskvalitet innenfor livskraftige øko-systemer. FNs 17 bærekraftmål viser at samfunnet står overfor store økologiske, samfunnsmessige og økonomiske utfordringer som må løses, og det synes opplagt at «business as usual» ikke er et alternativ for en bærekraftig fremtid.
Økologisk økonomi representerer en helhetlig tilnærming som åpner for nye integrerte løsninger på utfordringer knyttet til blant annet sosial ulikhet, fattigdom, miljøkrise, klimaendring og økonomisk ustabilitet. Ved å utfordre dagens system basert på kvantitativ vekst, konkurranse og sentralisering er målet å utvikle prinsipper og verdier for en ny økologisk økonomi basert på kvalitativ utvikling, samarbeidende nettverk og desentralisering. Ved å legge til rette for dialogbasert samhandling er det mulig å stimulere til bred deltakelse og medansvar i samfunnsutviklingen.
Økologisk økonomi aksepterer at:
- Vekst er ikke det samme som utvikling og utvikling forutsetter ikke vekst
- Økosystemene setter grenser for produksjon og forbruk
- Sosial rettferdighet, medansvar, likhet og gjensidighet er betingelser for bærekraftige løsninger lokalt, nasjonalt og globalt
- Det er nødvendig å etablere kretsløpsbaserte løsninger innenfor økonomi og mellom økonomi og natur og kultur
- For å skape bærekraftige samfunn er det behov for endringer i økonomiske, sosiale og politiske strukturer
- Medansvar forutsetter aktiv deltakelse i utviklingen av fremtidens nærings- og samfunnsliv