Ph.d.-programmets fagområde er profesjonsvitenskap. Profesjoner forutsettes å ha et eget vitenskapelig kunnskapsgrunnlag, en etisk kodeks, en organisasjon som ivaretar profesjonens interesser, og legitimitet for et samfunnsoppdrag. Vitenskap omfatter forskning der man systematisk, kritisk og metodisk samler inn og analyserer empiri på bakgrunn av hypoteser og/eller forskningsspørsmål. Vitenskapen bygger på det kunnskapsgrunnlaget forskningen hviler på, og har som mål å utfordre eksisterende kunnskap, og utvikle ny forståelse og forklaring.
Profesjonsvitenskap er en empirisk vitenskap og forstås som et fler- og tverrfaglig kunnskapsområde som inkluderer bidrag fra flere ulike dispipliner og vitenskapsområder. Programmet er bredt sammensatt og rommer praksisnær forskning på profesjonsutvikling, danning i profesjoner, profesjonsutøvelse, profesjonsutøvernes samhandling med relevante aktører og deres opplevelse av denne. Praksisnær forskning omfatter studier av profesjonsutøvelse, der kunnskap anvendes i bestemte kontekster og situasjoner.
Ph.d.-programmet profilerer seg ved å vektlegge de deler av profesjonsvitenskap som omhandler språk, relasjoner og handlinger innenfor en mellommenneskelig og samfunnsrelevant kontekst. Disse fokusområdene er sentrale innenfor profesjonsutøvelse, og utgjør en viktig ramme som det vitenskapelige grunnlaget for studieprogrammet. Utover det omfatter kursene kompetanseutvikling for kritisk å analysere, syntetisere, systematisere og planlegge forskning ved bruk av komplekse og relevante metodologiske tilnærminger, der teknologi trekkes inn og anvendes innovativt, der det er hensiktsmessig.
Kandidatens forskningsspørsmål avgrenses til ett eller flere av områdene språk, relasjoner og handlinger. Gjennom utdanningen skal kandidatene skaffe seg kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse innenfor fagområdet profesjonsvitenskap, samt forankre eget forskningsbidrag i en nasjonal og internasjonal sammenheng. Forskning knyttet til programmet er praksisnær, empirisk, tverr- og flerfaglig, samt inkluderer ulike fagdisipliner og ulike teoretiske og metodologiske tilnærminger. Forskningsprosjektenes innretning kan være deskriptive, normativt forklarende og kritisk analyserende, hvor formålet er å forstå, forklare, utvikle og/eller utfordre praksis.
Ph.d.-programmets oppbygging og innhold
Ph.d.-programmet i profesjonsvitenskap består av to deler, en opplæringsdel (30 studiepoeng) og et selvstendig forskningsarbeid. Opplæringsdelen skal, sammen med arbeidet med avhandlingen, gi den nødvendige faglige fordypning og bredde.
Opplæringsdel
Opplæringsdelen bygger på den vitenskapelige kompetansen som ph.d.-kandidaten har opparbeidet gjennom tidligere studier. Opplæringsdelen skal gi kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse som skal være til støtte for arbeidet med avhandlingen og videre forskningsarbeid. Ph.d.-programmet har en opplæringsdel på til sammen 30 studiepoeng og består av følgende:
- Obligatoriske kurs – 20 studiepoeng:
- Profesjonsvitenskap med fokus på språk, relasjoner og handlinger (7,5 studiepoeng)
- Vitenskapsteori og forskningsetikk (5 studiepoeng)
- Design og metode – metodologiske tilnærminger (7,5 studiepoeng)
- Selvvalgte kurs – 10 studiepoeng
Kurset Profesjonsvitenskap med fokus på språk, relasjoner og handling må tas ved Nord universitet, mens de øvrige obligatoriske kursene kan innpasses hvis de er tatt ved andre institusjoner.
I tillegg tilbys følgende kurs ved ph.d.-programmet:
- Profesjonsutvikling og innovasjon (5 studiepoeng)
- Videoobservasjon og -analyse (5 studiepoeng)
- Sekundæranalyse (5 studiepoeng)
- Mixed methods (5 studiepoeng)
Alle ph.d.-kurs som tilbys i regi av programmet, vurderes av doktorgradsutvalget, kvalitetssikres av sentralt utdanningsutvalg og godkjennes av dekanene.
Kandidater skal gjennomføre minimum 10 studiepoeng innen forskningsmetodiske emner og 5 studiepoeng innenfor vitenskapsteoretiske emner. Selvvalgte kurs kan utgjøre inntil 10 studiepoeng, hvor kandidaten står fritt til å velge mellom substanskurs av relevans for forskningsprosjektet, eller ytterligere kurs innen forskningsmetode eller vitenskapsteori. Kursemnene i opplæringsdelen er tilpasset ph.d.-programmet, og kandidater oppfordres derfor å gjennomføre kursene som tilbys. Oversikt over kursene fremgår av programmets hjemmesider. Samtlige kurs kan tilbys på både norsk og engelsk. Kandidater kan gjennomføre kurs ved annet fakultet eller institusjon, og her kan også internasjonale forskerkurs inngå.
I samråd med veileder utarbeider kandidaten en plan for opplæringsdelen som angir hvilke kurs som inngår, og hvilke semester kursene skal gjennomføres. Den individuelle opplæringsplanen godkjennes ved opptak til ph.d. i profesjonsvitenskap, men kan endres etter søknad. Kandidatene må ha fått godkjent samtlige kurs i opplæringsdelen for å få avhandlingen bedømt.
Selvstendig forskningsarbeid
Forskningsdelen består av arbeidet med en vitenskapelig avhandling. Avhandlingen skal være et selvstendig vitenskapelig arbeid som oppfyller internasjonale standarder med hensyn til faglig nivå, metode og etiske krav. Den skal bidra med ny faglig kunnskap og ligge på et nivå som tilsier at den vil kunne publiseres som en del av fagets vitenskapelige litteratur, jfr. forskrift for graden philosophiae doctor (ph.d.) ved Nord universitet.
Avhandlingen skrives enten som en sammenstilling av flere vitenskapelige artikler (artikkelbasert avhandling) eller som en monografi. Avhandlingen skal skrives på engelsk eller på et skandinavisk språk. Det er utarbeidet utfyllende retningslinjer for ph.d. i profesjonsvitenskap. (link)
Ved opptak på ph.d.-programmet knyttes kandidatene til en forskningsgruppe som gir kandidatene tilgang til et forskningsfellesskap. Forskningsgruppene og ph.d. programmet organiserer tverr- og monofaglige seminarer som gir muligheter for nettverksbygging. Deltakelse i en forskningsgruppe og på seminarer skal bidra til at kandidatene utvikler evne til kritisk refleksjon over egen og andres forskning, muligheter til å presentere og diskutere eget forskningsarbeid, samt formidling av egen forskning.
Eksamen og vurderingsformer
Ph.d.-graden bedømmes på grunnlag av:
- vitenskapelig avhandling
- gjennomføring av opplæringsdelen
- prøveforelesning over oppgitt emne
- offentlig forsvar av avhandlingen (disputas).
For kurs i opplæringsdelen fremgår vurderingsformene av emneplanen for hvert enkelt kurs.
Bedømmelse reguleres av forskrift for graden philosophiae doctor (ph.d.) ved Nord universitet §19, samt Utfyllende retningslinjer for ph.d. i profesjonsvitenskap. Eksamensbestemmelser for ph.d.-kurs er regulert i forskrift om studier og eksamen for Nord universitet, samt retningslinjer for eksamenskandidater ved Nord universitet. (Forskriften med tilhørende retningslinjer gjelder så langt de passer også for eksamener i opplæringsdelen i doktorgradsprogrammer.)
Andre obligatoriske aktiviteter
For å få levere sin avhandling til bedømmelse må kandidaten ha gjennomført følgende obligatoriske aktiviteter: Årlig rapportering, oppstartseminar, midtseminar og sluttseminar, i tillegg til internasjonaliseringstiltak i henhold til egne retningslinjer.
Aktuelle forskrifter og sentrale bestemmelser
· Forskrift for graden philosophiae doctor (ph.d.) ved Nord universitet
· Utfyllende retningslinjer for ph.d. i profesjonsvitenskap (under utarbeidelse)
· Forskrift om studier og eksamen ved Nord universitet
· Lokale reglement og retningslinjer