Idrett

Se studieprogram

Høst 2024 (1. semester)

IDR1023
10 sp

Vår 2025 (2. semester)

IDR1026
10 sp
IDR1024
10 sp

Årsstudium i idrett gir deg muligheten til å studere campusbasert (heltid) over ett år. Her får du innsikt i ulike idretter kombinert med teoretisk kunnskap for å kunne forstå, analysere og opparbeide handlingskompetanse innenfor idrett.

I de praktiske idrettsemnene jobber vi med forståelse for læring og ferdighetsutvikling innenfor individuelle idretter (orientering, karate og svømming) og lagidretter (volleyball, håndball og fotball). I tillegg vil du som student ha kurs i alpint og langrenn. De teoretiske emnene kobles til ulike idretter og består idrettssosiologi, anatomi, bevegelseslære, treningslære, idrettsfysiologi, motorikk, idrettspsykologi og idrettspedagogikk. Med en strukturert hverdag er det gode muligheter til egentrening.

Studiet er praktisk og teoretisk rettet, og gir deg grunnleggende innsikt i idrettskonteksten.

Studiets hovedområder:

1. Idrettsaktivitet (praktisk)

2. Teoriemner

3. Studentoppgaver

Studiet har sin egenart i arbeidet med praktiske aktiviteter i ulike miljø og innenfor ulike element. Det legges opp til bevegelsesaktiviteter og idretter som er aktuelle for organisert idrett. Studentenes opplevelser og erfaringer gjennom arbeidet med de praktiske aktivitetene, kombinert med teoretisk kunnskap, har verdi både som bakgrunn for trenerfunksjonen, jobbe med bevegelsesaktivitet og for studentenes personlige utvikling.

Er du idrettsutøver på høgt nivå innen langrenn eller skiskyting, bør du se på vårt deltidsstudium i idrett (60 studiepoeng) som er lagt til Meråker.

Under de enkelte emner er læringsmål for studentenes kompetanse etter endt utdanning beskrevet. Hvert emne utgjør en egen enhet med avsluttende vurdering. Se emnebeskrivelsene.

Studiet består av følgende emner:

Idrettsvitenskap i samfunnet

Treningslære og fysiologi

Praktisk idrett 1

Læring og utvikling

Bevegelseslære og anatomi

Praktisk idrett 2

De ulike emner vil inneholde varierte arbeidsformer alt etter om delfaget er teoretisk eller praktisk orientert.

En kandidat med Idrett årstudium fra Nord universitet har ved endt utdanning oppnådd følgende læringsutbytter:

KUNNSKAP

Kandidaten:

  • har grunnleggende samfunnsvitenskapelige og naturvitenskapelige kunnskaper innenfor fagområdet idrett og fysisk aktivitet.
  • har grunnleggende tverrfaglig kunnskap om idretten som kultur- og forskningsområde.
  • har grunnleggende kunnskap om rammebetingelser som påvirker læring hos individet og i grupper.
  •  har grunnleggende kunnskap om generelle og spesifikke faktorer som kan påvirke utøvere og trenere i treningskontekst

FERDIGHETER

Kandidaten:

  • kan, med utgangspunkt i grunnleggende kunnskap, planlegge, gjennomføre og grunnleggende analysere trening, alene og i samarbeid med andre.
  • kan på et grunnleggende nivå identifisere og arbeide systematisk med ferdigheter nødvendige for prestasjonsutvikling i idrett.
  • kan utvikle egenferdighet i utvalgte idretter.
  • kan på et grunnleggende nivå motivere og veilede utøvere, og tilpasse trening til utøvernes ferdigheter og evner, interesser og sosiale og kulturelle bakgrunn.

GENERELL KOMPETANSE

Kandidaten:

  • har grunnleggende innsikt i relevante fag- og etiske problemstillinger.
  • kan på grunnleggende nivå formidle sentralt fagstoff muntlig og skriftlig, delta i faglige diskusjoner innenfor fagområdet og dele sine kunnskaper og erfaringer med andre.
  • har grunnleggende evner og ferdigheter som fremmer faglig refleksjon

Opptak til studieprogrammet krever generell studiekompetanse

Søkere som ikke har generell studiekompetanse, og er 25 år eller eldre, kan søke om opptak på grunnlag av realkompetanse.

Studiet gir deg et godt grunnlag for å arbeide som trener i frivillig idrett, jobbe i treningssenterbransjen, eller som lærer i idrett og kroppsøving. For deg som idrettsutøver gir studiet mulighet for mye egentrening.

Årsstudiet i idrett kan tas som en selvstendig enhet, eller du kan søke deg over på de to siste årene av Idrettsvitenskap bachelorgradsstudium, eller bruke studiet som del av en selvvalgt bachelorgrad/fagbachelorutdanning. Du vil da kvalifisere for opptak til Kroppsøvings- og idrettsvitenskap mastergradsstudium ved Nord universitet, Levanger, eller mastergradsstudier ved andre institusjoner. 30 studiepoeng kan innpasses som skolerelevant fag i grunnskolelærerutdanningene.

I løpet av studiet må det påregnes kostnader i forbindelse med innkjøp av bøker, diverse tur- og idrettsutstyr, ekskursjoner, reise til og fra spesialidrettsanlegg mm. Kostnadene er avhengige av blant annet behovet for nyinnkjøp. Det er nødvendig med sykkel. Det forutsettes at studentene disponerer egen bærbar PC. Ved behov for digital kommunikasjon i studiet, inngår webkamera og hodetelefoner som del av standard tilbehør. Studentene må selv dekke kostnader til dette.

Det er ingen studieavgift utover semester- og kopinoravgift.

Læringsutbyttene danner grunnlag for vurdering av studentens kunnskaper, ferdigheter og generelle kompetanse. Det benyttes ulike former for vurdering i studiet. Se emnebeskrivelser for mer informasjon om vurderingsformene i hvert emne.

Hvert emne har avsluttende vurdering. Emnebeskrivelsene gir detaljert informasjon.

Eksamen reguleres av Forskrift om studier og eksamen ved Nord universitet.

Det gjennomføres både ekstern og intern evaluering av studiet. Den eksterne evalueringen gjennomføres av ekstern sensor i form av sensors rolle som oppgavekonsulent og utarbeidet sensorrapport etter eksamener. Den interne evalueringen utføres av en gruppe bestående av studenter og faglærere. Evalueringen omfatter forventningsavklaring (ved studiestart), midtevaluering og sluttevaluering. Rapport fra evaluering oversendes studieleder. Studieevalueringene er et sentralt grunnlag i utvikling av studiet generelt og studiekvaliteten spesielt (revisjon av studie- og emnebeskrivelser, organisering, undervisnings- og arbeidsformer).