Do it!

Mariann Ratama anbefaler alle varmt å dra på utveksling. Her deler hun sine erfaringer fra et flott halvår i Australia.

Her i Sydney har jeg møtt mange andre internasjonale studenter som er i samme situasjon som meg.  Vi har søkt sammen og har etablert nære vennskap. Hvis jeg om noen år ønsker å reise til for eksempel Iran, Kina eller Tyskland, vil jeg alltid ha noen å besøke der, og sammen vil vi kunne se tilbake på tiden vi var her med glede. 

Jeg er nå i mitt 3. semester i Master of Science in Business og tar fag tilpasset min major i finans og minor i økologisk økonomi. Undervisningssystemet her er veldig annerledes enn hva jeg er vant til. De som studerer her fast, kan velge mellom mange flere forskjellige emner som de vil studere innenfor sitt område. Den beste forskjellen er at vi i finansfagene jobber med excel eller stata hver eneste uke, hvor foreleseren gir oss en oppgave vi løser sammen. Dermed er de flinke på å gjøre om teori til praksis. Klassene mine er små, og det er enkelt å prate med foreleserne. 

Universitetet her inviterte meg med på en intim lunsj med finanseliten i Sydney. Dette er noe jeg aldri ville fått muligheten til i Norge. Jeg har kommet nært innpå direktører i bransjen, og har nå kontakt med noen av disse via Linkedin. Dette er en erfaring jeg ikke kan sette en prislapp på, og det er trolig noe av det viktigste som har hendt meg i løpet av min studietid.  

Navn: Mariann Ratama (27)

Studieprogram:  Siviløkonom / Master of Science in Business, 3 +2. Handelshøgskolen (HHB)​

Utvekslingsuniversitet: Western Sydney University​​
 
Utvekslingsprogram: Bilateral avtale​​

For de som ønsker å dra på utveksling vil jeg bare si: Do it! Ikke la deg stoppe av at ingen andre vil dra med deg, eller at du ikke kan dra akkurat til det landet du vil dra til! Erfaringene du får utenlands er så verdifulle at det å sitte på biblioteket på universitetet ikke kan sammenlignes. Ikke vær redd for å følge drømmen din! Det er bare du som kan følge den!

Litt mer praktiske råd er å undersøke landet du ønsker å dra til på forhånd. Sett av tid til å reise rundt mens du er der. Noen dager fikk jeg jobbe som frivillig på et rehabiliteringssenter for skilpadder. Der hjalp jeg til med rensing av tankene og foring. Det var en utrolig spennende og lærerik opplevelse! Bo på campus med så mange som mulig, slik at du må bli kjent med noen uansett! Liker du ikke de du bor med, er det enkelt å få byttet rom.

Husk å ha nok med penger når du ankommer (lag et budsjett).  Hvis det ikke skulle strekke til, så undersøk på forhånd hvilke muligheter du har for å kunne få en deltidsjobb. Selv har jeg jobbet på en italiensk restaurant. Det har vært en veldig fin måte å bli kjent med både lokalbefolkning her og arbeidskulturen i Australia.