I prosjektet INDHOME vil vi utforske hvordan samisk og inuittisk skapning av hjem som hverdagspraksis er en form for kulturell motstand mot ettervirkningene av assimilering, kolonisering og velferdspolitikk etter krigen, med særlig vekt på boligpolitikk.
Selv om det finnes mye forskning på direkte assimileringspolitikk, har det blitt gitt mye mindre oppmerksomhet til velmenende velferds- og boligpolitikk og dens innvirkning på urfolkskultur.
I tillegg til å dele noen grunnleggende trekk angående historie, språk, kultur, velferd og politikk, er de skandinaviske landene like i den forstand at debattene om kolonisering stort sett har vært opptatt av kulturer og samfunn i tidligere kolonier i ikke-europeiske territorier. Dette "uskyldige" bildet har fortiet den interne koloniseringen og assimileringen av urfolk i de skandinaviske landene.
Vi mener derfor at fokus på utforming av hjem som kulturell praksis i forskning trenger oppmerksomhet, siden det er en praksis som eksisterer i skjæringspunktet mellom individuell handlekraft og større kulturelle, ontologiske og politiske strukturer.
Program:
12.00 -12.30: Introduksjon ved prosjektleder Astri Dankertsen
12.30: Innledninger fra prosjektmedarbeidere:
Inge Seiding: Introduksjon til Grønland I moderniseringsperioden
Pause
13.15: Krister Stoor: “Lapp skal vara lapp” – Den svenske stats samepolitikk og dets betydning for samiske hjem i fortid og nåtid
13.45: Majken Paulsen: Samisk matproduksjon og hjemmets betydning
Pause
Inviterte innledere:
14.30: Asta Mønsted – "Sometimes we preserve things best by renewing them" - a presentation of the Inuulluni project and its relevance in today's Greenland
15.00: Britt Kramvig – Det å lage seg et teoretisk hjem
15.30: Arnstein Brekke – Bygningsvern og samiske hus og hjem i Bodø-området
For informasjon om INDHOME, kontakt prosjektleder Astri Dankertsen på e-post astri.dankertsen@nord.no.