1. Relasjonsbygging og estetiske læringsprosesser i barnehagen
Hvordan kan arbeid med kunst og kultur bidra til å skape gode relasjoner i barnehagen? I rammeplanen (2017) står det at «…barnehagen skal legge til rette for samhørighet og kreativitet ved å bidra til at barna får være sammen om å oppleve og skape kunstneriske og kulturelle uttrykk. De nye nasjonale retningslinjene for barnehagelærerutdanningen (2018) slår fast at Barnehagelæreren har ansvar for at alle barn utvikler et rikt uttrykksrepertoar gjennom allsidige sanseopplevelser, kroppslige erfaringer, tid til lek og eksperimentering, refleksjon og kommunikasjon»….
Kathrine Pedersen er rådgiver ved Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen, med ansvarsområde barnehage.
2. Å gripe verden gjennom kroppen!
Vi griper verden gjennom kroppen og skaper mening gjennom våre sanser. Likevel har skolen tradisjonelt en teoretisk tilnærming til læring, der kognitive former for læring dominerer. I denne workshopen utforsker vi hvordan kroppslige, sanselige og estetiske arbeidsmåter kan brukes i barnehage og skole.
Anne Meek er dosent i drama/teater og teaterinstruktør. Hennes faglige interesse er teater for og med barn, og dramaturgi, kultur og utdanning. Hun har nylig disputert med en avhandling om kultur og stedsutvikling.
Tor-Helge Allern er professor i drama og anvendt teater ved HVL og i drama/teater ved Nord universitet. Hans faglige interesseområder dramaturgi og læring, og anvendt drama/teater spesielt i skole og helsesektor. Meek og Allern deltar begge i et europeisk prosjekt, Theatre in Mathematics (TIM), der drama brukes både for å anskueliggjøre og utforske matematikk, og for å endre tradisjonelle kommunikasjonsmønstre i matematikkundervisning.
3. Se meg lærer
«Se meg» er navnet på en kampanje som går der barn og unge forteller om den betydningsfulle læreren. Men hva gjør vi som profesjonelle når de unge opplever seg sett? Og hva er gode møter og hva vi gjør når vi lykkes med å skape dette? I foredraget vil Halås ta utgangspunkt i det de unge selv erfarer og hva de mener er virksomt. Hun vil ta utgangspunkt i egen forskning fra sitt doktorgradsprosjekt «Ungdom i svevet», og boka «Sett, hørt og forstått», som bygger på unges erfaringer med positive og negative møter med voksne.
Catrine Torbjørnsen Halås er sosionom med doktorgrad i profesjonspraksis. Faglige interesseområder er knyttet til fag- og kunnskapsutvikling og læring i, med og av praksis, og flerfaglig arbeid med unge i sårbare livssituasjoner, med særlig fokus på unges deltakelse og medvirkning. Hun arbeider som førsteamanuensis på Senter for praktisk kunnskap ved Nord universitet, Fakultet for lærerutdanning, kunst- og kulturfag.
4. Å snu vanskelige klasser
Hva gjør ”den gode lærer” når læringsmiljøet i klasser utvikler seg negativt, blir preget av uro, bråk og gjentatte krenkelser? På konferansen vil det bli presentert en metode og en strategi som kan snu negativt læringsmiljø til inkluderende læringsmiljø som fremmer helse, trivsel og læring. Sammenhengen mobbing og negativt læringsmiljø blir aktualisert.
Bente Muriel Bakken er cand. ed. med fordypning i sosiale og emosjonelle vansker. Hun har jobbet i ungdomsskolen og PP-tjenesten der fokuset har vært atferdsvansker og systemarbeid. Hun har vært med på å utvikle ”Klasse-snu-metodikken” i skoler i Rana. Hun har de siste årene vært knytta til Læringsmiljøsenteret v/UiS som universitetslektor i delstilling og er nå veileder i Læringsmiljøprosjektet som har som mål å forbedre læringsmiljøet i skoler og klasser med negativt læringsmiljø, samt forebygge og håndtere mobbing.
5. Med kodespråk og programmering på timeplanen
Pilotprosjektet med programmering som valgfag startet skoleåret 2016-2017, og varer til og med skoleåret 2018-2019. I arbeidet med fagfornyelsen, ser vi også tydelige tegn på at programmering er på full fart inn i mange av de øvrige fagene. Bakgrunnen for dette, er at UDIR ønsker at forståelse for koding og teknologi skal gjøre elevene klare for framtidens yrker og der «skolen skal sitte i førersetet» i denne prosessen. Elevene skal kunne håndtere algoritmisk tankegang og programmering.
For å være i forkant av denne utviklingen, tilbyr Rana ungdomsskole valgfaget `Programmering` på alle trinn.
I denne sesjonen vil lærerne
Jørgen Einmo og Preben Hanssen fortelle og vise ulike eksempler på hvordan de har jobbet med programmering og koding dette skoleåret. De vil også ha med seg en elev, som vil dele sine erfaringer og vise noen prosjekter de har gjennomført.
6. Hvordan kan kunstfaglige og kroppslige arbeidsmåter vises gjennom kommunikasjon?
Jarle Skaug er masterstudent i profesjonsrettet pedagogikk og arbeider til daglig i Nesna barnehage. Han vil gi en innføring tema for sin masteroppgave.