Om kandidaten:
Ida Pape-Pedersen er stipendiat og barnehagelærerutdanner ved Fakultet for lærerutdanning, kunst og kulturfag, Nord universitet. Hun har en bachelor i barnehagepedagogikk fra estetisk linje og har flere års erfaring som pedagog i ulike barnehager.
Med sin master i kunstfagsdidaktikk kombinerte hun sine forskningsinteresser innenfor pedagogikk og dans. Med sitt doktorgradsarbeid har hun jobbet med å undersøke og utvikle kroppslig profesjonskunnskap hos barnehageansatte.
Avhandlingens tittel:
Pedagogkroppen. En studie av kroppslig profesjonskunnskap(ing) i barnehagen.
Tittel på prøveforelesningen:
Dansen om pedagogkroppen: Et dyptgående, kreativt og kritisk blikk på egen forskerrolle i lys av nåtidens og fremtidens utdannelses- og forskningsparadigmer.
Tidspunkt for prøveforelesning: 20. juni 2022 kl. 10.00
Tidspunkt for disputas: 20. juni 2022 kl. 12.00
Sted: Nord universitet, Levanger, Oransjesalen
Bedømmelseskomite:
- Førsteopponent: Lektor (ph.d.) Helle Winther, Københavns Universitet
- Andreopponent: Førsteamanuensis Soern Finn Menning, Universitetet i Agder
- Komitéleder: Professor Wenche Torrissen, Nord universitet/ Høgskulen i Volda
Veiledere:
- Hovedveileder: Professor Tone Pernille Østern, NTNU
- Medveileder: Førsteamanuensis Ann Karin Orset, Nord universitet
Sammendrag av avhandlingen:
Med denne avhandlingen (ut)forskes pedagogkroppen gjennom en feltstudie i en barnehage, og videre hvordan kroppslig profesjonskunnskap utvikles ved å planlegge og gjennomføre et dansebasert pedagogisk utviklingsprosjekt for et utvalg barnehagelærere og barnehageassistenter. Problemformuleringen som leder arbeidet er: Hvordan kan utforskende arbeid med kropp og dans bidra til barnehagepersonalets kroppslige kunnskap og profesjonsutvikling?
Vitenskapsteoretisk spenner avhandlingen mellom kroppsfenomenologi (Merleau- Ponty, 1945/2002) og agentisk realisme (Barad, 2007), som samtidig med å være overordnet, også siver inn i de ulike delene som teori, måter å forstå praksis på og metodeutprøving. Avhandlingen er teori/praktisk orientert i et spenn mellom Helle Winthers (2014a) profesjonspersonlige kompetanse og Hillevi Lenz Taguchis (2010) intra-aktive pedagogikk, en bevegelse fra fenomenologiske perspektiv til posthumanistiske teorier i barnehagen, og fra kvalitativ til postkvalitativ forskningstilnærming.
Metodologisk berører prosjektet arts-based research/kunstbasert forskning (Leavy, 2018a), collaborative research/samskapende forskning (Savin-Baden & Howell Major, 2013) og embodied research/bodily research/kroppet forskning (Thanem & Knights, 2019) med sensoriske innganger (Pink, 2015). Samlet er dette definert under paraplytermen performativ forskning (Østern et al., 2021).
Avhandlingens mål er å utforske og artikulere barnehagelærerprofesjonen og dens profesjonspraksis som grunnleggende og gjennomgående kroppslig.