God kjemi på kjøkkenet? Mat og helse med ei klype tverrfaglighet.

Bli med på en inspirasjonskveld med kjemiker, forfatter og førsteamanuensis Erik Fooladi.

Startdato:

12 februar 2019 18:00

Sluttdato:

12 februar 2019 20:30

Sted:

Nord universitet, Levanger - Blåsalen i Nylåna
Klikk her for å endre bildet
Matkjemi. Bli med på inspirasjonskveld med Erik Fooladi. Foto: Ann Karene Rasmussen
Må biffen romtempereres før den stekes? Faller kaka sammen hvis du ikke er forsiktig når du tar den ut av ovnen? 

Er det virkelig mulig å lage eplepai helt uten epler? Og smaker maten annerledes avhengig av musikken du hører mens du spiser? 

Det de færreste er klar over er at når du koker et egg eller setter en gjærdeig, så jobber du med kjemiske, biologiske og fysiske prosesser på kjøkkenet. Samtidig bruker du håndverkskunnskap du har lært av andre eller ved å prøve deg fram selv. 

Men mat er også historie, kultur, identitet og sanseerfaringer. 


Sammen med professor i matvitenskap Anu Hopia (Universitetet i Turku) har førsteamanuensis Erik Fooladi (Høgskulen i Volda) skrevet den populærvitenskapelige boka «Kjemi på kjøkkenet: Om hvorfor kaka faller sammen og andre kjøkkenhistorier». 

På denne inspirasjonskvelden ønsker forfatterne å balansere kjemi, håndverk og smaksopplevelser, og det på en måte som kan gjøre matlagingen mer spennende, hodet litt klokere, og maten litt bedre. Og kanskje kan det til og med fremme kritisk tenkning?

Arrangementet er åpent for alle, men passer særlig for mat- og helselærere i grunnskolen, lærere som underviser i naturfag i grunnskolen eller på videregående nivå; skoleelever, studenter og andre med interesse for mat og helse, naturfag, kjemi, smak, utforskende arbeidsmåter og tverrfaglighet. Noe for enhver smak, med andre ord. 

Påmelding innen 7. februar 2019 via denne lenken: 

Inngang kr. 50,- (betales med Vipps eller kontant ved inngang). Inkluderer enkel servering, og kaffe / te. Gratis adgang for skoleelever / studenter. 

Arrangør: Innherred lokallag av Landslaget for mat og helse i skolen (LMHS), i samarbeid med Nord universitet.

Startdato:

12 februar 2019 18:00

Sluttdato:

12 februar 2019 20:30

Sted:

Nord universitet, Levanger - Blåsalen i Nylåna

 Kontaktperson