Forskerne kommer! bannerbilde

Forskerne kommer – til Stokmarknes, 27. september!

Framsenteret i samarbeid med Nord universitet inviterer til «Pensjonistuniversitet» om bord på Finnmarken i Hurtigrutemuseet.

Startdato:

27 september 2022 12:30

Sluttdato:

27 september 2022 14:30

Sted:

Ombord på Finnmarken, Hurtigrutemuseet, Stokmarknes

​Bindende påmelding: nettskjema.no​

​​​​Sted: Ombord på Finnmarken, Hurtigrutemuseet, Stokmarknes
Tidspunkt: 27. september kl. 12.30-14.30​
Servering: Fiskesuppe
Billett: 30 gratisbilletter

Havet dekker 70 prosent av jordas overflate 

​Hvordan påvirkes ishavet i nord av global sirkulasjon og havstrømmer? Hvilke verktøy og metoder brukes for å studere Nordishavet? 

Øyvind Lundesgaard, Norsk Polarinstitutt, og Havforskningsinstituttets Angelika Renner er havforskere tilknyttet Framsenteret. 

I foredraget får vi forklart hvordan det isdekte havet lengst nord er knyttet sammen med den globale sirkulasjonen i verdenshavene. Du får også høre om verktøy og metoder forskerne benytter for å studere havet og havisen i Polhavet, og om Norges nye isbrytende forskningsskip, Kronprins Haakon. 

Lær mer om kart 

Hvordan lager forskere kart som brukes i arealplanlegging? Det skal Linda Aune-Lundberg, forsker ved NIBIO, fortelle mer om. 

Areal- og samfunnsplanlegging skal etter loven ta hensyn til klima gjennom reduksjon av klimagassutslipp og tilpasning til forventede klimaendringer. Planleggingen skal også bidra til å bevare og styrke naturen, samt sikre et godt oppvekstmiljø og friluftsliv. For å kunne gjøre denne planleggingen trengs det kart. 

Spør og få svar 

Framsenteret bidrar med forskning om utfordringene og usikkerhetene i nordområdene. Helge Markusson ved Framsenteret forteller mer om dette. Forskningen skal rettes mot de stadig mer sammensatte utfordringer innen klima og miljø hvor beslutninger i forvaltningen må tas under usikkerhet. I tillegg vil det bli samtaler med forskerne om hvordan du kan bli forsker, og mulighet for spørsmål. 

Om «Forskerne kommer!» 

«Forskerne kommer!» er et formidlingstilbud produsert av Framsenteret i Tromsø. I år samarbeider vi med Havforskningsinstituttet, Norsk Polarinstitutt, Norsk institutt for bioøkonomi, Midt-Troms næringshage, UIT Norges arktiske universitet Harstad, Nord universitet, Stokmarknes og Norges forskningsråd.

I år er det tiende år på rad vi besøker skoler og allment publikum. Vi har møtt over 11000 publikummere i 30 kommuner og tre fylker.​​

Mer informasjon

Årets turnerute og kontaktinformasjon finner du på Framsenterets nettsider.​​

Startdato:

27 september 2022 12:30

Sluttdato:

27 september 2022 14:30

Sted:

Ombord på Finnmarken, Hurtigrutemuseet, Stokmarknes