Animal Science-studenter. Ava Montazeri (t.v.) og Maalin Haaland studerer Animal Science ved Nord universitet i Bodø. Foto: Helen Ruud
De går førsteåret på Animal Science, og målet for begge er å bli veterinær.
– Dette er en spennende vei til målet som flere skulle ha visst om. Det er positivt at det er bygget opp slik at du tar en bachelor først, som du kan bygge på med noe annet om det viser seg at veterinæryrket ikke er noe for deg likevel. Dropper du ut av et veterinærstudium etter tre år, har du ikke noe fullført studium. En bachelor i Animal Science kan du bygge på med noe, poengterer de.
Tok opp kjemi
Ava Montazeri drømmer om å bli villdyrsveterinær, noe hun ikke trodde var oppnåelig før hun søkte seg inn på Animal Science.
– Jeg har ikke mye erfaring med dyr, men jeg har alltid vært glad i dyr og hatt lyst å ha med dyr å gjøre, sier Ava Montazeri fra Trondheim.
Et år på dyr og natur-linje på folkehøgskole og en god kjemilærer hjalp henne på veien.
– Jeg tok kjemi som privatist, og trodde aldri jeg skulle klare det, men jeg gjorde det takket være at jeg fikk verdens beste kjemilærer som hjalp meg. Jeg er veldig glad for den opplevelsen, forteller Ava.
På folkehøgskolen fikk hun mulighet til å jobbe i dyreparken i Kristiansand og reise til Kenya for å observere og lære om ville dyr. Flinke lærere på skolen gjorde at hun bestemte seg for å gi drømmen om å bli villdyrsveterinær en sjanse.
Elsker dyr. Ava Montazeri med lemurer i Kenya. Foto: Privat
Hest og hund
Malin Haaland fra Kristiansand har vokst opp med hest og hund, og veien mot å bli veterinær er helt naturlig for henne. På videregående fikk hun jobbe på en dyreklinikk i arbeidsuka. Det førte til en jobb der som klinikkassistent.
– Jeg håper og tror at jeg kommer til å jobbe med enten smådyr eller hest, men jeg tar det som det kommer.
Føles trygt
Studentene setter pris på at studiene starter i Norge og fortsetter med den samme klassen i Slovakia.
– Det at man studerer sammen med andre norske studenter og reiser sammen med dem, gjør det mye tryggere, sier Malin Haaland.
Kombinasjonen av å studere i Norge og i utlandet verdsetter studentene også høyt.
– Du får mye igjen for å oppleve det å studere i Norge og i Slovakia. Det er en erfaring som er gull verdt og som du vokser mye på, sier Ava og Malin.
På jobb. Malin Haaland har allerede erfaring som klinikkassistent på dyreklinikk. Foto: Privat
Krevende studium
Studentene legger ikke skjul på at Animal Science er et krevende studium med mye å lese.
– Men etter hvert som man lærer mer blir det lettere og dermed gøyere. All undervisning er på engelsk, og det å lære om for eksempel fiskeanatomi og lakseoppdrett på engelsk er uvant, men så blir man mer og mer vant til det, sier de.
Ava Montazeri trekker særlig frem gode forelesninger innen akvakultur.
– Nord universitet legger veldig godt til rette for å spesialisere seg innen akvakultur, hvis man ønsker det. Det er veldig gode forelesere i disse fagene, sier hun.
Godt studentmiljø
Malin er en av dem som har reist lengst for å studere, og hun har funnet seg godt til rette i Bodø.
– Det å finne noen man liker å være sammen med har mye å si. Vi er flinke til å møtes, benytter oss av klatresenter og treningssenter, og så er det helt ypperlige turmuligheter her. Jeg har også med hunden min hit, og jeg liker å gå tur med han, forteller hun.
Bestevenn. Malin Haaland med den portugisiske vannhunden Timmy. Foto: Privat
Ava har engasjert seg for å holde studentlivet i gang i en krevende tid med korona-restriksjoner. Hun har vært fadderleder og er tillitsvalgt i klassen og økonomiansvarlig i Den norske veterinærforenings studentforening (DNV-S).
– Det er mye ansvar, men det er gøy. Jeg er veldig glad for at vi er en gjeng der alle har funnet noen de trives med, og det føles veldig godt at vi fortsatt skal studere videre sammen i Slovakia, sier hun.