Anne og Ingrid vant forfatterstipend

Nord-forskerne Anne Tjønndal og Ingrid Fylling har vunnet Cappelen Damm Akademiskes faglitterære forfatterstipend for 2020 på 100.000 kroner.

​​​​​​​​I konkurranse med mange andre søkere fra hele Norge var det Tjønndal og Fylling som trakk det lengste strået i en konkurranse med meget høy kvalitet.

–​ Antallet kroner er ikke det viktigste her, men vi har konkurrert med flinke folk fra hele landet og forlaget valgte til slutt vår ide. Det er en seier det, sier de to førsteamanuensisene ved Fakultet for samfunnsvitenskap.

Bok om digitale forskningsmetoder

Begge underviser i metode og begge har støtt på problemstillinger for studentene rundt bruk av digitale flater og sosiale medier i forskningen. I november 2019 møttes de begge på et seminar med litteratur som tema. De ble fort enige om at det er vanskelig å finne god nok litteratur, og kom fram til at de måtte skrive denne fagboka selv.

– Etter den første tankeprosessen kom utlysningen fra Cappelen Damm i mars med søknadsfrist i juni. Vi kastet oss rundt, og nå står vi her som vinnere. Foreløpig er arbeidstittelen på boka – Digitale forskningsmetoder.

– Boka er ment å være ferdig til våren 2021 og skal være tilgjengelig foran høstsemesteret om ett år, sier de to.

Gleder seg til å skrive sammen

Klikk her for å endre bildet
Fornøyde forskere: Ingrid Fylling og Anne Tjønndal er veldig godt fornøyd med å vinne det faglitterære forfatterstipendet fra Cappelen Damm Akademiske, og de gleder seg veldig til å skrive bok sammen. Foto: Jan Erik Andreassen.
​De to har aldri skrevet noe sammen, men begge gleder seg veldig til det, og de synes at det å skrive sammen med andre er spennende i seg selv.

– Jeg har aldri skrevet noen lærerbok, men det har Anne. Det skal bli veldig spennende å være med på denne prosessen som er litt ny for meg, sier Ingrid.

Begge de to førsteamanuensisene ønsker at boka skal kunne påvirke og inspirere både studenter og forskere til viktige diskusjoner om forskningsmetode i en digital verden.

Veldig sterk konkurranse

Forlagssjef i Cappelen Damm Akademisk, Birgit Skaldehaug, er veldig tydelig på at kvaliteten på konkurransen også i 2020 var veldig høy.

–​ Cappelen Damm har hatt denne konkurransen i flere år nå. I år hadde vi for første gang en debutantpris, men det er selvfølgelig størst konkurranse om hovedprisen. Denne gang var det rundt 60 søkere med svært høy kvalitet, men aller best var Anne Tjønndal og Ingrid Fylling, sier hun.

Forlagssjefen påpeker at søknadene var svært grundige.

–​ Det er viktig for oss å forstå hvor forskerne vil med søknaden. De må være tydelige på sin egen fremdriftsplan, og vi må vurdere realismen i prosjektet. Godt språk og god faglig formidling er det aller viktigste kriteriet.

– Søkerne leverte også et prøvekapittel, og Tjønndals og Fyllings var interessant, leseverdig og velskrevet. Så dette er en bok som vi ser fram til å gi ut, og som vi tror vil bli godt likt av studentene, sier Skaldehaug.

Fakultetet er godt fornøyd

Dekan Hanne Thommesen ved Fakultet for samfunnsvitenskap (FSV) er veldig godt fornøyd med de to forskernes pris.

– Dette er fantastisk. Fakultetet er svært glad for at de ansatte lykkes i sine søknader om eksterne midler.

– Ved FSV prøver vi å satse på samfunnsvitenskapelig metode, så det at to av våre fremste undervisere og forskere nå får anledning til å skrive om prosjekter som anvender sosiale medier i forskning er veldig inspirerende og hyggelig. Gratulerer til dem begge, sier hun.

Fakta

Cappelen Damm Akademisk inviterer hvert år nye og etablerte forfattere til å delta i konkurransen om forlagets to lærebokstipend​:

Åpen klasse, stipend på kr 100 000,-
Debutantstipend på kr 50 000,-

Juryen består av representanter fra alle forlagets fagredaksjoner, og ledes av forlagssjef Birgit Skaldehaug.