Digitalt møte med 30 000 elever

Den landsomfattende universitetsturneen startet mandag 11. januar, med Oslo og Viken som de første «stoppestedene».

Klikk her for å endre bildet
Personlige presentasjoner: Utdrag fra presentasjonene som ambassadørene har laget i samråd med Nord universitet. ​–  Vi mener det er viktig at de forteller om sine egne liv, valg, erfaringer og utsikter - slik at elevene lettere kan identifisere seg med dem, sier turnekoordinator Per Stian Ekroll.​

​– Vi er veldig spente på den digitale formen, så hvilepulsen er nok noe høyere i 2021 enn i 2020. Men vi tror det vil gå fint. Nord er jo allerede langt fremme når det kommer til digital tilstedeværelse, synlighet og kreativitet - særlig innen film!

Det sier seniorrådgiver Per Stian Ekroll, som er koordinator for årets universitetsturne​.

I løpet av seks uker fremover vil nærmere 30 000 avgangselever få informasjon om høyere utdanning og salgpresentasjoner fra universitetene i Norge. Under hvert skolebesøk kan elevene velge inntil tre universiteter de ønsker å høre mer om, inkludert muligheten for å chatte med studentambassadører.

Nytt av året, som en konsekvens av pandemien, er at turneen for aller første gang blir arrangert digitalt.

– Dette byr på noen utfordringer, men også muligheter til for eksempel å nå ut til flere skoler og elever, sier Ekroll.

Livet bak skjermen

​​Nords ansikter utad er 11 dyktige studentambassadører, alle håndplukket gjennom en ansettelsesprosess, som i seksukersperioden presenterer universitetet og har dialog med elever fra hele landet.
– Det var rekordmange søkere til stillingene som studentambassadør dette studieåret, så her har vi plukket ut et ekstremt sterkt lag av studenter fra hele landet og med varierte studier og studiesteder, forteller Ekroll.

På turneen deler ambassadørene sine historier om studievalg og -løp, studentlivet, natur- og kulturelle opplevelser og jobbutsikter. Samtidig presenterer de sentrale fakta og fordeler ved vårt universitet, samskipnaden og nærheten til mennesker, natur og næringsliv.

– Starten har gått bedre enn forventet. Den største usikkerheten har vært knyttet til det tekniske, men det har gått tilnærmet knirkefritt hittil. Og de små tingene vi har snublet over har både vi og elevene, håper vi, tatt med et smil!

Det sier student Live Løbugt som studerer historie i Bodø, og som er en av Nord-stjernene som er ute på den digitale veien for Nord.

– Det er rart å sitte her i Bodø og skulle rekruttere elever fra Østlandet hit til oss. Det kan være litt vanskelig å føle en connection med elevene, siden vi ikke ser annet enn noen navn på en skjerm. Men det er gøy å få lov til å være med på dette opplegget, til tross for de begrensnigene pandemien setter, sier hun.

Chatten får flere til å stille spørsmål

Klikk her for å endre bildet
Digitale skolebesøk. Julia Føllesdal (til venstre) og Live Løvbugt er to av i alt 11 studenter som er på den digitale veien for Nord universitet denne vinteren og våren. Foto: privat.​
​Hun får støtte av studentambassadør Julia Tidem Føllesdal, som tar en master i internasjonale relasjoner ved Nord. Også hun synes det hele har gått over all forventning så langt, selv om hun aller helst skulle ha møtt elevene fysisk.
– Det var selvfølgelig litt rart i starten å prate til en skjerm med bare en navneliste og en oversikt over hvor mange som hører på. Man kan jo ikke lese forsamlingen sin for å se om de følger med på det du sier eller ikke. Men etter en del gjennomkjøringer så føles det nesten like naturlig ut som alt annet, sier hun, og peker på noe annet positivt ved den digitale løsningen.

– En fordel er at vi har en chat som gjør det litt mer lavterskel å komme med spørsmål, fremfor å måtte ta ordet. Og det er jo bra, sier Julia.

Nordlandsturneen 27. og 28. januar

Alle universitetene i Norge samarbeider formelt om planleggingen og gjennomføringen av denne turneen, og alle institusjonene fordeler arrangøransvaret fylkesvis.

Nord universitet er arrangør for Nordland fylke, og i år – i motsetning til tidligere år – er samtlige videregående skoler invitert til turneen siste onsdag og torsdag denne måneden.

Virtuell campus-omvisning

Åpen dag er ett av Nord sine største, årlige arrangementer med rundt 1 500 besøkende i Bodø og Levanger. Her blir de geografisk nærmeste videregående skolene invitert til en besøks- og opplevelsesdag ved våre to campuser.

– Når dette ikke lar seg gjennomføre på vanlig måte, med fysisk besøk, inviterer Nord i stedet til en virtuell omvisning, forteller Ekroll.

– ​Gjennom den digitale rundreisen legger vi inn besøk hos hvert fakultet som presenterer sine studie- og karrieremuligheter, både gjennom prat og film.