Folkeinstrumentet du ikke har hørt maken til

Musikkprofessor Andreas Aase skapte nytt folkeinstrument av en gammel skolegitar.

Bjørnar Leknes

Klikk her for å endre bildet
Ny klang: Andreas Aases nye album er et resultat av utøvende forskning. Foto: Arild Juul
Hva får du om du tar en skolegitar, borer to hull, skjærer to hakk og strenger den om som ei fele? En helt unik klang som er som balsam for sjela.

​– Dette er det flotteste uttrykket jeg har funnet hittil.

Det sier plateaktuelle Andreas Aase (51), professor i musikk ved Nord universitet, som nylig slapp sitt sjette soloalbum – kalt «Eon».

Artikkelen fortsetter etter videoen

Et nordisk, akustisk gitarunivers

Den ikke akkurat selvforklarende tittelen har han hentet fra geologiens verden. Vår klodes historie er nemlig delt inn i tre tidsavsnitt, eller såkalte eoner. Noe som passer bra på Aases album, hvor han har dykket ned i mye av sine egne ideer og upublisert materiale helt tilbake til 1980-tallet.

– Eoner er rimelig store størrelser, og det virker som en eon siden de første ideene mine, ler Aase.

Albumet består av åtte «originallåter i et nordisk, akustisk gitarunivers», som han selv beskriver det, og er forskningsbasert. Det er aller første gang han har skrevet og komponert absolutt alt materialet til en plate helt alene.

– I tillegg er dette et teknisk eksperiment gjennom at jeg spiller hele plata på en gitar – en skolegitar av trekvarts størrelse til 1136 kroner, for å være nøyaktig, sier han.

Gitaren har han strenget om som ei fele. Aase har spilt på felestemte instrumenter i mange år, men dette er første gang han bruker såkalt klassisk gitar med nylonstrenger.

– Så har jeg skrevet åtte låter som er litt ekspandert. Jeg pleier å si at folkemusikken klinger fra litt avstand på denne platen, men at den er der helt til stede hele veien.

– Utviklende å få jobbe med studenter

Klikk her for å endre bildet
Plateaktuell professor: Møtet med studentene får Andreas Aase til å holde seg på tå hev. Her sammen med de tidligere musikkstudentene Christian Bratli og Rasmus Seloter. Arkivfoto: Bjørnar Leknes
Andreas Aase har vært professor i musikk ved Nord universitet siden 2016, og opplever at det å få jobbe tett på studenter er veldig utviklende også for seg selv som artist og kunstner.

– Det gjør at jeg må holde meg på tærne og tenke over hva jeg gjør.

– Å lære av og bli oppdatert av unge folk er helt essensielt, sier Aase, og legger til at han med dette albumet håper å kunne inspirere flere til å få øynene opp for folkemusikken.

Vil bygge stolthet om det nære

Klikk her for å endre bildet
Lyse utsikter: Andreas Aase er professor ved Nord universitet, med kontorsted på idylliske Røstad i Levanger. Foto: Bjørnar Leknes
– Mange har veldig lett for å bli inspirert av engelskspråklig musikk produsert i USA og England. Jeg skulle ønske at vi fikk til noe som handlet mer om her – og at «Eon» kan gjøre oss litt stoltere av det vi har rundt oss.

– Videre håper jeg å bidra til å få folk til å se at det finnes mange måter å omgås folkemusikalsk inspirasjon på, og at flere kan begynne å spille med felestemming på gitar uten at det trenger å koste skjorta. Her er det snakk om å borre to hull og skjære to hakk, så har du en ferdig ombygd gitar.

Videoen er laget av film- og tv-studenter i studentbedriften Camtimul ved Nord universitets film og TV-utdanning i Steinkjer.

Bjørnar Leknes

Fakta om Andreas Aase/Eon

Andreas Aase (51) fra Trondheim er en norsk gitarist, komponist og produsent, med bakgrunn blant annet som bandmusiker for Åge Aleksandersen. Siden 2016 har han vært musikkprofessor ved Nord universitet.

«Eon» er hans sjette soloalbum. Albumet består av åtte originallåter i et nordisk, akustisk gitarunivers.

Albumet er tilgjengelig på alle strømmetjenester, og notene er lagt ut på Open Access.