Forskningsdagene: 11 dager med hjerneføde

Det sies at hjernen er det organet i kroppen vi vet minst om. Like fullt er hjernen temaet for årets forskningsdager 16. september–27. september.

​​​​​​​Onsdag 16. september går startskuddet for Forskningsdagene over hele landet. I 2019 deltok 80 000 mennesker på over 400 arrangementer over hele landet, og også i år er det mye spennende å velge mellom. 

Mix av fysiske og digitale arrangement

– Av naturlige årsaker vil årets forskningsfestival være av noe mindre omfang enn tidligere år, så også ve​d Nord universitet. Samtidig har vi engasjerende arrangementer på Stokmarknes, i Steigen, Bodø, Steinkjer, Levanger, Verdal og Stjørdal, sier Espen Hansen Kvikstad, som er koordinator for Forskningsdagene ved Nord universitet.

​​​​I elleve dager kan du altså få påfyll om aktuell forskning om hjernen og hva som påvirker vår tankevirksomhet.

– I tillegg kan du ta del i flere heldigitale arrangement, forteller Hansen Kvikstad, som understreker at samtlige arrangement følger myndighetenes råd for smittevern.

Fra magi til uppercut

Klikk her for å endre bildet
Festivalstart med punch. Forsker og bokser Anne Tjønndal står i spissen for forskningspub i Bodø 16. september, med både sparringkamper og foredrag. Foto: Svein-Arnt Eriksen. 
Blant arrangementene i Nordland og Trøndelag kan vi nevne:

  • Hjernen og boksing er temaet for forskningspuben på Bådin Bryggeri i Bodø 16. september. Forsker og bokser Annette Tjønndal, Nord universitet holder et kort foredrag om hjelmbruk i herreboksing, og psykologene Helene Skogseth og Maria Thorseth Eriksen, som er utdannet psykologer ved UiT, forklarer om sin forskning på nevropsykologiske senskader hos boksere. Boksere fra Bodø bokseklubb vil levere to boksekamper (oppvisning/sparring). 

  • Forskningsshowet på Magneten kjøpesenter i Levanger 17. september. Her kommer forskere for å fortelle deg mer om deres studier av kroppens viktigste organ, og hvordan vår egen hjerne fungerer. I tillegg vil illusjonist og magiker Boje Hoseth fortelle mer om hvordan han bruker hjernen vår under sine forestillinger.

  • «Still hjerne dumme spørsmål» i Levanger bibliotek 23. september. Her får du servert uformelle foredrag om hjernen vår med påfølgende debatt. Gjestepanelet består av en lege, en psykologspesialist og daglig leder av Nasjonal kompetansesenter for kultur, helse og omsorg. 

  • Gjenbruksloopen i Stormen bibliotek, Bodø 26.-27. september. Her kan barn og voksne kan gi idéer til hvordan de gamle militæranleggene på Bodø lufthavn kan omformes for å gi plass til byens planlagte bydel. 

Om Forskningsdagene


Forskningsdagene er en nasjonal, årlig festival der alle typer forsknings- og kunnskapsbaserte institusjoner inviteres til å vise fram sin virksomhet for allmenheten på nye og spennende måter.

Festivalen ble arrangert første gang i Norge i 1995. Nord universitet har arrangert Forskningsdagene sammenhengende i snart 20 år. 
Tema for årets Forskningsdagene er hjernen.

Nord universitet med samarbeidspartnere har arrangementer i Nordland og Trøndelag under hele festivalen.

 Kontaktperson