Fra studier til jobb – under samme tak

Veien fra studier til jobb ble bokstavelig talt kort for Silje og Fredrik. Sin nye arbeidsgiver fant de i etasjen over forelesningssalen.

​​​​​
Klikk her for å endre bildet
Blir værende i regionen. Både Silje Stavdal og Fredrik Droigk​ Vaadal har tatt utdanning ved Nord universitet her i InnoCamp i Steinkjer. Nå har begge to fått jobb i Landbruksdirektoratet - i samme bygg. Foto: Bjørnar Leknes. 
Silje A. Stavdal (33) fra Steinkjer og Fredrik D. Vaadal (30) fra Sparbu har mye til felles. Begge har en bachelorgrad i naturforvaltning fra Nord universitet, som de fulgte opp med å ta en mastergrad i biovitenskap​ ved samme institusjon. 

Nå er de attpåtil kolleger, med hver sin rådgiverstilling i Landbruksdirektoratet.

– Vi hadde fullklaff med timingen. Samtidig som den nye mastergraden startet opp, etablerte Landbruksdirektoratet seg i Steinkjer i samme lokaler som universitetet. For oss ble det et lykketreff, sier de to. 

Sju av ti studenter blir værende i regionen

Med det føyer de seg fint inn i rekken av andre studenter som får seg jobb i samme region som der de har studert. 

Tall fra Kandidatundersøkelsen, hvor over 3700 tidligere Nord-studenter har deltatt, viser nemlig at 70 prosent av studentene blir værende i regionen (se faktaboks). 

– For meg var det avgjørende å få jobb her i Steinkjer, da det er her jeg har etablert meg med familie. Når jobben attpåtil er så relevant for min utdanning er det helt perfekt, sier Fredrik.

Viktige bidrag til stabil bosetting

Klikk her for å endre bildet
Stolt rektor. – Betydningen av at 70 prosent av våre 11 500 studenter blir værende i våre regioner er enorm, sier Hanne Solheim Hansen, rektor ved Nord universitet. Foto: Thomas Jergel / Camerat. 
At så mange blir igjen i Nordland og Trøndelag betyr ifølge rektor Hanne Solheim Hansen uendelig mye for både verdiskaping og utvikling av tjenester i arbeidslivet.

– Betydningen av at 70 prosent av våre 11 500 studenter blir værende i våre regioner er enorm. Det betyr at de bidrar godt i forhold til å ha en stabil bosetting her. 

– Samtidig viser Kandidatundersøkelsen at seks av ti studenter får jobb før de er ferdig med studiene. Og at hele ni av ti har fått jobb innen seks måneder etter endt utdanning. Det viser at det å ta en utdanning ved Nord universitet er en sikker vei inn i yrkeslivet, sier hun. 

– Nord gjør teorien operativ

Klikk her for å endre bildet
Gir Nord gode skussmål– Nord universitet legger stor vekt på feltarbeid og praktisk læring. For meg har det vært veldig positivt, sier Silje Stavdal. Her sammen med seksjonssjef Trond Svanøe-Hafstad og kollega Fredrik Vaadal. Foto: Bjørnar Leknes.
Trond Svanøe-Hafstad er sjef for skogseksjonen i Landbruksdirektoratet, og er godt fornøyd med Silje og Fredrik som nye tilskudd i arbeidsstokken. Dette setter han i sammenheng med deres sterke engasjement og at de har studert ved et universitet som «har skoene på».

– Med det mener jeg at dette er en utdanning som prioriterer mye feltarbeid og reelle problemstillinger. Feltarbeid gir dem gode knagger som gjør teorien mer tilgjengelig og operativ. Det er helt avgjørende, sier han.

Svanøe-Hafstad ser mange fordeler av å være samlokalisert med Nord universitet, NIBIO og rundt førti andre bedrifter i InnoCamp i Steinkjer. 

– Covid-19 har gjort det litt komplisert, men på sikt vil vi helt sikkert høste mange frukter av at vi er under samme tak. Ikke minst vil studentene her få en langt tettere relasjon til næringa, noe som er vinn-vinn.

Kandidatundersøkelsen 


ble gjennomført blant dem som var Nord-studenter i perioden 2012-2018. Over 3700 deltok i undersøkelsen. 
​​
  • ​​​Ni av ti oppgir at de fikk jobb innen seks måneder etter fu​llført utdanning
  • Ni av ti svarer at de har relevant jobb 
  • Ni av ti opplever at utdanningen er relevant for jobben 
  • Sju av ti studenter blir værende i regionen​