Fredrik følger hjertet

Fredrik Sanne (28) hadde egentlig slått fra seg drømmen om å bli veterinær. Så begynte han på Animal Science.

​​​
Klikk her for å endre bildet
Trivdes på Nord. Fredrik Sanne beskriver tiden i Bodø som ei fin tid. Han engasjerte seg som fadderleder og ble godt kjent med studentmiljøet. Foto: Karoline O. A. Pettersen​​

​– Jeg grugleder meg litt, sier Fredrik Sanne. Når dette intervjuet gjøres er han i ferd med å starte på studieperioden i Kosice, Slovakia. Noe han har sett fram til. 

– Jeg tror det blir veldig annerledes, litt mer konservativt og formelt. Men jeg kjenner noen som har gått hele løpet i Slovakia og som har skrytt veldig av opplegget der. 

Slo fra seg drømmen

Han er egentlig utdannet maskiningeniør, men har alltid hatt en drøm om å bli veterinær. 

– Med unntak av et par katter har jeg ikke noe typisk dyrebakgrunn som mange andre har. Jeg kommer for eksempel ikke fra en gård. Men jeg har bare alltid følt et eller annet for dyr, sier Fredrik.

Likevel slo han fra seg drømmen på grunn av karakterkrav og fordi han manglet et fag for å komme inn. Men så, en utdanning senere, valgte han å satse på drømmen. 

– Jeg innså at jeg ikke ville jobbe med det jeg har utdannet meg som. Jeg tenkte at jeg må bare gi det en sjanse, selv om alle rundt meg holdt på å etablere seg med jobb, bolig og familie. 

Han tok et semester som privatist og tok faget han trengte, og søkte på veterinærstudier og på Animal Science ved Nord universitet. 

– Helt ærlig vet jeg ikke om jeg ville valgt veterinærstudiet på Ås hvis jeg hadde kommet inn der, mye på grunn av at man på Animal Science må ta store deler av utdanningen i Slovakia, sier Fredrik.

Klikk her for å endre bildet
Dyrevenn. Fredrik sier han ikke har noen typisk dyrebakgrunn, men har alltid følt et eller annet for dyr. Her som frivillig på et reservat i Namibia. Foto: Privat.

Fin tid i Bodø

I Bodø ble han leder for fadderperioden og ble godt kjent med studentmiljøet. 

– Det var veldig fint å studere i Bodø. Det er mye å finne på, særlig hvis du liker å være ute. Vi fant på mye utenom studiene og til tross for korona fikk vi en god start med fadderperiode og faddergruppe. Vi var veldig mye sammen i den gruppa hele førsteåret. 

Mye teori

Faglig fikk han et godt grunnlag for de videre studiene i Slovakia.

– Førsteåret var en myk start med veldig mye teori, som vi tok sammen med andre studenter på andre studieprogram. På andreåret har vi hatt fag der det bare har vært oss, og vi har kommet mer inn på relevante fag som går mer i retning av veterinærpensum. Du lærte ting du vet du kommer til å få bruk for, og det ga en gnist og en motivasjon. Nå blir det en god blanding av teoretisk og praktisk undervisning, og etter hvert mer og mer praksis, sier Fredrik.

Klassen han har blitt kjent med er også den han skal studere videre sammen med i Slovakia. 

– Vil du anbefale studiet til andre?  

– Det har jeg allerede gjort. Spesielt vil jeg trekke frem det med utenlandserfaring, og at du får en utdanning som du kan bruke internasjonalt. Det er bare positivt at du lærer det meste på engelsk. Det gir deg bare litt flere muligheter. Det er også flere muligheter i fagene du kan velge i Slovakia, og du kan spisse deg mot andre, mer eksotiske dyrearter.

Klikk her for å endre bildet
I sitt ess. Fredrik på hesteryggen i Namibia. Foto: Privat.

Ville dyr

Og det er akkurat det Fredrik har lyst til å gjøre. I 2017 jobbet han frivillig med dyr i en måned i Namibia. 

– Det er mange om beinet, men jeg har jo en drøm om å jobbe på for eksempel et reservat eller med forskning i Afrika. Jeg ser litt mer verdi i det å jobbe med ville dyrebestander og å få de til å klare seg bedre. Så er det noe med hele stemninga i Afrika.

Nord-student

Navn: Fredrik Sanne
Alder: 28
Kommer fra: Sola, Rogaland
Studerer: Animal Science 
Studiested: Bodø og Kosice, Slovakia

Animal Science - Joint Bachelor


Studiepoeng: 180 
Studiested: Bodø og Kosice, Slovakia
Studieform: Heltid 
Opptakskrav: Generell studiekompetanse med spesielle opptakskrav 

Du må dokumentere Matematikk R1 (eller Matematikk S1 og S2) og Kjemi 1 og 2.