Fundamentet fra utdanningen er gull verdt for Lina

Lina Vibe har hatt en variert og innholdsrik karriere så langt. I dag er hun leder for Hurtigrutemuseet i Stokmarknes, og bruker daglig verktøyene hun lærte fra studietiden sin ved Nord universitet.  

​​​​

Navn: Lina Vibe
Alder: 44 år
Yrke: Leder for Hurtigrutemuseet, Museum Nord
Utdanning: Bachelor i internasjonal markedsføring fra Nord universitet

Hun har erfaring fra industrinæringen, har bistått i etableringen av mange bedrifter og har også en politisk karriere å se tilbake på. Siden høsten 2017 har hun ledet Hurtigrutemuseet i Stokmarknes​. Foto: Espen Mowinckel Pettersson​.
Egentlig skulle Lina Vibe (44) bli lærer, men midt i tredjeåret på lærerutdanningen ombestemte hun seg for å gå tilbake til industrien i hjembygda Glomfjord i Meløy kommune. 

– Det at jeg avbrøt lærerstudiene for å få mer tid til å tenke på hva jeg egentlig ville holde på med, var en viktig erfaring for meg, sier Vibe.  

– Og hvis jeg kan gi ett råd til som ikke vet hva de vil gjøre vil jeg si: Slapp av! Du har god tid, og du har lov til å ombestemme deg. Og uansett hva du studerer vil du få bruk for det og lære noe du kan ta med deg videre i livet. 

Nyttige verktøy 

Klikk her for å endre bildet
Har satt sjøbein. Lina Vibe foran hurtigruteskipet Finnmarken i Stokmarknes. Foto: Museum Nord. 
Etter en god tenkepause hjemme i Glomfjord begynte Vibe å studere Bachelor i internasjonal markedsføring ved Nord universitet i Bodø i 2002. At hun hadde forsøkt seg som student tidligere og var noen år eldre enn medstudentene var bare en fordel. 

– Jeg ble del av et supert studentmiljø, og det var veldig motiverende å ta del i interaksjonen mellom studenter og forelesere. Da var jeg ikke fersk fra videregående skole og hadde litt erfaring fra arbeidslivet med meg som gav meg ekstra inspirasjon, sier Vibe. 

Etter studiene fikk hun drømmejobben i Meløy Næringsutvikling. Her fikk hun være 
med å bistå nye bedrifter som ville etablere seg i kommunen. Alt fra sjarkfiskere til tunge aktører i industrinæringen var på kundelisten. Vibe ledet også større og mindre prosjekter, blant annet den første runden med Start Opp Salten. 

Det profesjonelle nettverket ble etter hvert en viktig døråpner for henne. 

– Jeg så tidlig at mye av det jeg lærte av markedsføring, økonomi og regnskap i studietiden var kritisk for å kunne fungere i rollen jeg hadde for å hjelpe disse nyetablerte bedriftene inn i næringslivet.  

– Spesielt vil jeg trekke frem prosjektledelse som er det mest praktisk nyttige faget jeg har hatt. Der lærte jeg metoder og nyttige verktøy jeg fortsatt bruker daglig. 

Familieliv og politikk 

I årene etter åpnet det seg nye muligheter og en travel hverdag for Vibe, som jobbet videre med entreprenørskap og etablererprogram for flere bedrifter i Salten og etter hvert Ofoten, før kjærligheten tok henne til Stokmarknes 

– Der var det godt å komme inn i en annen bransje. Som rådgiver i bank ble det mer normale arbeidsdager og mer tid til familien. Karrieren suste av gårde, men det var godt å kunne ta en annen retning og prioritere de nærmeste. 

I Stokmarknes skulle etter hvert noen dører lukkes eller nye åpnes, som muligheten til en samlingsbasert MBA (Master i strategi og ledelse) og politiske verv. Da banken skulle nedbemanne tok Vibe sluttpakke. 

– Jeg har alltid vært engasjert. Både i skolen og på universitetet fungerte jeg som tillitsvalgt og medlem av studentforeninger. Så bare ballet det på seg, og jeg engasjerte meg i politikken for Hadsel Høyre og ulike styreverv. 

Komfortabel med utfordringer 

Klikk her for å endre bildet
Signalbygg i Stokmarknes. Dette er arbeidsplassen til Lina Vibe. Det nye Hurtigrutemuseet åpner sommeren 2021. Foto: Museum Nord
I dag er Lina leder for Hurtigrutemuseet i Stokmarknes​, og prosjektleder for 
etableringen av det nye Hurtigrutemuseet for Museum Nord, som åpner sommeren 2021.

– Det er en utrolig spennende jobb! Store og krevende prosjekter trigger meg, og jeg føler jeg får brukt hele meg. Og fundamentet fra utdanningen min er gull verdt når jeg skal jobbe med alt fra forretningsutvikling, salg og markedsføring til ledelse og kontakt mot politikk, næringsliv og offentlig forvaltning.

– Dagene er hektiske, med mange møter og ulike problemstillinger å løse, men det er slike utfordringer jeg er komfortabel med og motiveres av. ​

Fem tips fra Lina til deg som er i starten av karrieren: 

1. Bli stolt når du får muligheter, og tør å si ja til dem. 
2. Vis hvem du er og hva du står for. Bruk dine kunnskaper aktivt i møte med dem som ikke kjenner deg.
3. Vær ydmyk i nye jobber. Du skal lære hele livet.
4. Ikke tenk på at du er kvinne i mindretall. Bare kjør på! 
5. Har du veldig lyst på en jobb? Ta den telefonen og be om å få ta en prat. ​

Bachelor i internasjonal marked​sføring

Studiepoeng: 180
Studiested: Bodø
Organisering: Heltid
Opptakskrav: 

Opptak til studieprogrammet krever generell studiekompetanse.​ Søkere som ikke har det, og er 25 år eller eldre, kan søke om opptak på grunnlag av realkompetanse.


>> Les mer om studieprogrammet: Internasjonal markedsføring - bachelorgrad​