Gamma på Røstad – signalbygg med historisk sus

Nord universitet i Levanger har fått et nytt signalbygg. – En manifestasjon av arbeidet som er gjort ved Nord universitet, sier sametingsråd Mikkel E. Mikkelsen.

Bjørnar Leknes
Gamma – på sørsamisk Gåetie – ligger pent plassert på parkområdet på Røstad, ved foten av flagghaugen, vendt mot Trondheimsfjorden. Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene – den er bygget på tradisjonelt vis av treverk, never og torv, slik disse gammene er blitt bygd i generasjoner.

7. februar 2019 – rundt tre år etter at planleggingen tok til – fikk gammen sin offisielle åpning. Og den høytidelige snorklippinga stod sametingsråd Mikkel E. Mikkelsen for.

Fusjonen ga prosjektet fart

Klikk her for å endre bildet
– Gamma markerer tilstedeværelse. – Dette er første steg på veien for Nord universitet. Sametinget ønsker at Nord univeristet fortsetter å være en drivkraft, sier sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen. Foto: Bjørnar Leknes.
– Dette er en stor dag. Det er virkelig et praktbygg, med utrolig godt håndverk som gjør at gammen kommer til å bli stående i mange år, slik en gamme skal gjøre, sier Mikkelsen.

Gamma ble planlagt som del av formidlinga av sørsamisk kultur ved lærerutdanninga. Prosjektet fikk støtte fra Sametinget og Nord-Trøndelag fylkeskommune, og ble enda mer aktuelt etter at Nord universitet ble en realitet fra og med 2016.

– Etter fusjonen satses det på å synliggjøre det samiske i enda større grad, sier en tydelig stolt prosjektleder Asbjørn Kolberg ved Nord universitet.

Læringsarena og en daglig påminner

Klikk her for å endre bildet
Stort oppmøte: etter snorklippinga var det mange fremmøtte som ville ta turen inn i gamma. Til venstre døråpner og prosjektleder Asbjørn Kolberg. Foto: Bjørnar Leknes.
Vi må helt tilbake til 1975 og til Sul i Verdal for å finne den siste gammen av samme slag som ble brukt hele året. Gamma på Røstad er noe større enn gammene i sin tid pleide å være. Konstruksjonen er selvbærende, og den er utstyrt med åpent ildsted.

Den er med andre ord et praktfullt bygg som vekker stor nysgjerrighet. Men i tillegg er den så utrolig mye mer.

– Gamma er en læringsarena for våre studenter og besøkende elever og barnehagebarn. Den skal bidra til at alle kommende lærere og barnehagelærere skal få mer kunnskap om sørsamisk kultur, samfunn og historie, sier Åshild Karevold, studieleder og sørsamisk koordinator ved Nord universitet.

– I tillegg handler gamma om synliggjøring. Den er en aktiv påminnelse for Nord universitet om at vi har særskilte forpliktelser knyttet til sørsamisk og lulesamisk språk og kultur, sier hun.

Stolte arkitekter og ildsjeler

Klikk her for å endre bildet
En lang reise. Fra venstre arkitekt og kunstner Aslak Tennes, bygg-ansvarlig John Kristian Jåma, sametingsråd Mikkel E. Mikkelsen, sørsamisk koordinator Åshild Karevold og prosjektleder Asbjørn Kolberg. Foto: Bjørnar Leknes.
Bygg-ansvarlig for den rundt 20 m2 store gamma er John Kristian Jåma, som selv har lært den tradisjonsrike byggekunsten gjennom sin far og bestefar.

Jåma var selvsagt til stede under åpningen, og selv om han har begge beina godt plantet på jorden, måtte han innrømme at det var spesielt å se det ferdige produktet.

– Det har vært en lang reise, men nå står den der. Nå håper jeg den blir brukt og at folk blir fornøyde. Det er jeg i alle fall, smiler Jåma, som må dele mye av æren for signalbygget med Aslak Tennes.

– Jeg føler på en glede og en stolthet. Samtidig har det vært utrolig mye og krevende arbeid med prosjektet, sier Tennes, som blant annet er arkitekten bak den flotte inngangsdøra på gamma – som er et smykke i seg selv.
Bjørnar Leknes

Gåetie/gamma:

- en tradisjonell sørsamisk torvgamme

- ca 20 m2, ca fire meter høy og en diameter på rundt fem meter

- byggansvarlig: John Kr. Jåma