En gledens dag: – Da jeg fikk høre at dette skulle skje i dag, fikk jeg faktisk tårer i øynene. Så tusen takk, sier Nord-rektor Hanne Solheim Hansen til fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) og forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H). Foto: Bjørn-Åge Rånes.
Starten på uken ble alt annet enn en blåmandag ved Nord universitet. Det sørget forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) og fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigsten (H) for.
Regjeringen foreslår nemlig en startbevilgning på 100 millioner kroner til Blått bygg og 10 millioner kroner til brukerutstyr i statsbudsjettet for 2022.
– Aldri før har flere studenter hatt Nord universitet som sitt førstevalg. I årene fremover er det rett og slett ikke plass til alle. Med disse pengene kan det nye bygget stå klart i 2025, sier Henrik Asheim (H), forsknings- og høyere utdanningsminister.
– Det vil bidra til mer kompetanse innen havbruk og marin økologi og til bedre ferdighetstrening av sykepleierstudenter med topp moderne velferdsteknologi. Det nye bygget blir viktig for hele regionen, legger Asheim til.
Artikkelen fortsetter under videoen.
En milepæl i utviklingen av Nord
Nord universitet er allerede sterk på havbruk, marin økologi og genomikk. Dette er studieområder som er spesielt viktige for landsdelen og hvor behovet for mer kompetanse er stort.
– Blått bygg er en milepæl i utviklingen av Nord universitet og vil legge grunnlaget for ny viktig forskning og kunnskap om havet og våre marine ressurser. Ny kunnskap om havet er grunnleggende for videreutvikling av havnæringene våre, sier Odd Emil Ingebrigtsen (H), fiskeri- og sjømatminister.
Rektor: – Nå kan vi åpne slusene!
Kan stå klart i 2025: Rektor Hanne Solheim Hansen håper de kan sette spaden i jorda i 2022, og at Blått bygg står ferdig tre år senere. Illustrasjon: HENT AS. Med Blått bygg skal Nord universitet gi forskning og utdanning på høyt nasjonalt og internasjonalt nivå. Universitetet skal styrke «blå vekst», innovasjon, sykepleie og helsevitenskap i Nordland og Trøndelag.
– Dette kommer til å bety utrolig mye både for Nord, for regionen og for landet. Men den forskningen som vil bli generert kommer til å bety mye også internasjonalt, sier Hanne Solheim Hansen, rektor ved Nord universitet.
– Vi har mange studenter som ønsker å studere havbruksdrift og helsefag hos oss. Vi har en næring som skriker etter kompetansen, men det er vi som er flaskehalsen. Derfor blir det fantastisk når vi nå kan åpne slusene.
Mette Sørensen er dekan ved Fakultet for biovitenskap og akvakultur ved Nord univeristet. Hun forteller at de har ventet i åtte på denne nyheten.
– Nå skjer det endelig. I mellomtiden har vi vokst veldig mye på fakultetet både når det gjelder antall studenter og ansatte, så vi trenger Blått bygg mer enn noen gang.
– Det at vi nå får ny og bedre infrastruktur, gjør at vi får fasiliteter til topp moderne forskningsutstyr, som vi er avhengige av for å kunne være ledende i forskning på vårt felt. Dette gjør det også enklere for oss å rekruttere gode fagfolk, og det vil også være morsomme å være student hos oss. Vi har stor tro på at ny, moderne infrastruktur øker attraktiviteten på våre studier enda mer, sier Sørensen.
Klart for klinisk kompetansesenter
Samtidig som det skal bygges nytt, vil også betydelige deler av eksisterende lokaler bli frigjort
til et klinisk kompetansesenter. Det vil i så fall bety en massiv styrking av helsefagene.
– For Fakultet for sykepleie og helsevitenskap betyr dette veldig mye, fordi det gir oss en mulighet til å bygge ut ferdighetsavdelingen som vi har i dag til et klinisk kompetansesenter. Dette senteret gir oss mulighet til å øve på å bli klinisk dyktige på det vi gjør.
– Våre studenter skal få enda mer trening på klinisk kompetanse, men vi skal også utvikle kompetanse sammen med kommuner og spesialisthelsetjenesten, slik at de kan utvikle sin kliniske kompetanse, sier fakultetsdekan Gøril Ursin.
Den nyeste og mest fremtidsrettede kompetansen
Stolt studentleder. – Dette vil ikke bare påvirke univeristetet, men også landsdelene, både i Trøndelag og Nordland, sier studenteleder Eugen Sebastian Hovden. Foto: Bjørn-Åge Rånes.
Eugen Sebastian Hovden er fersk studentleder ved Nord universitet, og har vært Nord-student i fire år. Han mottok dagens nyhet med stolthet.
– Blått bygg vil bety mye for studentene ved Nord. Vi vil få en kraftig økning av studenter som får lov til å studere her. Dette viser at vi satser på attraktive og viktige studier som samfunnet trenger. Her kommer til studentene til å få den nyeste og mest fremtidsrettede kompetansen, noe som er veldig viktig.
– Dette kommer til å gi ringvirkninger også sosialt, sier studentleder Eugen Sebastian Hovden.