Hvordan kan arktiske samfunn styre cruiseturismen?

Nord-forsker Hin Hoarau Heemstra og hennes forskerteam skal undersøke hvordan småsamfunn i Arktis kan tilpasse seg til en økning i cruisetrafikken.

​Den maritime transporten og cruisetrafikken i Arktis vil trolig øke dramatisk som følge av klimaendringene.

– En voksende gruppe av velholdte turister søker nye opplevelser i mer eller mindre uberørt natur. Den internasjonale turistindustrien ser store muligheter i arktiske farvann.

– Det åpner for nye problemstillinger om bærekraft i den nordlige delen av Canada, Grønland, Island, Norge og Russland, sier Heemstra.

Klikk her for å endre bildetUngt forskertalent. Prosjektleder Hin Hoarau Heemstra, Handelshøgskolen har fått nær åtte millioner kroner fra Forskningsrådet til forskning på lokalsamfunn og cruiseturisme i Arktis (foto: Per Jarl Elle)
Hin Hoarau Heemstra er førsteamanuensis ved Nord universitet og tok i 2015 doktorgrad på opplevelsesbasert reiseliv
Heemstra forsket på innovative og poplære turistopplevelser som hvalsafari i Norge og på Island.

Nå har Hin Hoarau Heemstra og hennes forskerteam fått 7,8 millioner kroner av Forskningsrådet.

I løpet av tre år skal forskningsprosjektet «Sustainable Arctic Cruise Communities: From Practice to Governance» undersøke hvordan små lokalsamfunn i Arktis takler tusenvis av cruiseturister som kommer på besøk, oftere i store grupper og ikke sjelden til alle døgnets tider.

I flere år har kanadiske og russiske forskere dokumentert hvordan en voksende cruistrafikk langs kystene i Arktis påvirker lokalsamfunnene.

Forskere i kjølvannet av arktisk cruiseturisme. Fra venstre Einar Lier Madsen og Julia Olsen, Nordlandsforskning, prosjektleder Hin Hoarau Heemstra, Handelshøgskolen Nord, Leticia Noguieira, Nordlandforskning og Karin Andrea Wigger, Handelshøgskolen Nord. Foto: Per Jarl Elle.

– Mange cruiseskip er som flytende byer, og det er få steder langs de meste populære rutene hvor det fins store nok kaier, innkvartering, toaletter og annen nødvendig infrastrukur, forklarer Heemstra.

Forskningsprosjektet skal studere hvordan interessenter i cruisedestinasjoner i Norge, Russland, Island og Grønland definerer og styrer utfordringer som følger av cruisebesøk.

– Et sentralt spørsmål er hvordan interessene kan kobles sammen for å ivareta en bærekraftig fremtid for cruise turisme i Arktis, sier Heemstra.

Flytende byer. Det blir stadig flere cruiseskip i arktiske farvann. Utsikt mot Nordensköldbreen i Billefjorden, Vest-Spitsbergen (foto: Julia Olsen)

Samtidig representerer crusieturismen nye inntekter som lokalsamfunnene trenger.

– Utviklingen kan bli et dilemma for innbyggerne. Man trenger inntekter, men det kan gå på beskostning av å bevare sårbar natur og kultur.

– Vi tar sikte på å overskride regionale grenser og stimulere læring på tvers av fellesskap. Gjennom vår forskning håper vi å kunne bidra til læring og spredning av ny kunnskap om hva cruiseturismen innebærer for mennesker som bor i små arktiske samfunn.

Toppfoto: Cruiseskip i Longyearbyen, Svalbard (foto: Julia Olsen)

I 2016 ble Hin H. Heemstra intervjuet av NRK i serien «Undring og Mangfald».

Forskere i prosjektet «Sustainable Artic Cruise Communities»

• Hindertje H. Heemstra, Handelshøgskolen, Nord universitet (prosjektleder)

• Karin Andrea Wigger, Handelshøgskolen, Nord universitet

• Carina Ren, Aalborg University København