Internasjonal pris til studentfilm

Thomas Wullum Bakkens store drøm er å bli profesjonell regissør. Da er det ingen ulempe å hente hjem en internasjonal filmpris.

​​​​​​En datter setter sammen en familiemiddag i håp om å bli tilgitt. Familien forsøker å beherske seg, men klarer etter hvert ikke å unngå elefanten i rommet.

Dette er bakteppet for kortfilmen «Gjennom asken». Familiedramaet på knappe sju minutter ble produsert av et knippe film og tv-studenter ved Nord universitet i 2019, og vekker nå begeistring både i inn- og utland.

Et familiedrama med en twist

Så langt i år er kortfilmen blitt spilt på seks filmfestivaler og nominert til flere priser. Nylig gikk den helt til topps i Canal De Panama International Film Festival, hvor den ble kåret til beste internasjonale kortfilm.

– Selv om det ikke er en veldig stor filmfestival, er det likevel stas. Det gir i alle fall inspirasjon til å satse videre og jobbe enda hardere.

Det sier Thomas Wullum Bakken (nummer tre fra venstre på bildet over) fra Brekstad, som har regissert kortfilmen. 23-åringen er i dag masterstudent i film- og videoproduksjon ved NTNU, men har de siste tre årene studert Film og TV-produksjon ved Nord universitet. Noe som blant annet resulterte i denne kortfilmen.

– Filmen er i seg selv litt trist. Samtidig har den en twist på slutten som jeg tror treffer folk på ulike måter, sier han.

Profesjonelle skuespillere

Selv om vi snakker om en studentproduksjon med lavbudsjett, lyktes studentene likevel i å få med seg flere profesjonelle skuespillere. Deriblant Hildegunn Eggen fra Trøndelag Teater.

– Hun takket ja med en gang, forteller Thomas, som legger til at det å få jobbe i en profesjonell setting var veldig lærerik.

– Mye handler om små men viktige detaljer, som for eksempel hvor viktig det er at vi i crewet må være så stille som mulig på settet. Her fikk vi klar beskjed av og til ja, sier han og ler.

– ​Tre perfekte år ved Nord universitet

Klikk her for å endre bildet
Vil leve av å lage film: Thomas Wullum Bakken fra Brekstad drømmer om å bli profesjonell regissør. Foto: Mikael Utsi Føhr. (Hovedbildet øverst i artikkelen er fra innspilllingen, som fant sted i Egge museum i Steinkjer. Foto: Håkon Borgen Bergh.)
Trønderen legger ikke skjul på at han har høye ambisjoner og at målet er å kunne leve av å lage film. Erfaringen fra studieårene ved Nord universitet har i alle fall gitt han en solid grunnmur å bygge videre på.

– Det ble tre perfekte år for meg, med veldig mye god praksis. Å ha faglærere som selv har solid erfaring fra bransjen, både i Norge og internasjonalt, var til stor hjelp, sier Thomas.

– Hvor lett eller vanskelig tror du det er å få jobb i bransjen?

– Det kommer helt an på hva du vil. Du må uansett være villig til å jobbe mye og hardt, være positiv og enkel å jobbe sammen med. Nåløyet er nok trangere for den som vil bli regissør, men jeg har trua, sier Thomas.

Da skader det ikke med en pris i ny og ne.

Studentbedriften Lys og Skygge (nå: Fredagsfilm AS) står også bak denne flotte reklamefilmen for utdanningen Film- og TV-produksjon ved Nord universitet:

Fakta om filmen

Kortfilmen «Gjennom asken» ble produsert i 2019 av studentbedriften Lys og Skygge (nå: Fredagsfilm AS​), med studentene Karl Oskar Åsli (produsent), Thomas Wullum Bakken (regissør), Mikael Utsi Føhr (fotograf) og Eiri​k Ruden (innspillingsleder).

Filmen har i 2020 blitt vist på kino og spilt på seks filmfestivaler, hvor den er blitt nominert til flere priser. Vant i august prisen «Best International Student Short Film» under filmfestivalen Canal De Panama International Film Festival.

Filmen er støttet av Steinkjer kommune og Trøndelag fylkeskommune.

Se filmen her:​https://vimeo.com/342489831

Les mer om prosjektet her: https://fredagsfilm.no/gjennom-asken