Kjemper for et bedre hjemland – fra Bodø

Students At Risk-programmet gjorde det mulig for Ekin og Lindah å komme til Nord universitet for å studere – samtidig som de fortsetter sin kamp mot urettferdighet i sine hjemland.

Mari Lund Eide

Både Lindah og Ekin har blitt utsatt for politivold og tilfeldige arrestasjoner som resultat av sitt studentengasjement hjemlandene Zimbabwe og Tyrkia.

Gjennom programmet Students At Risk (StAR) fikk de muligheten til å komme til Bodø og Nord universitet for å fortsette sin aktivisme under bedre forhold, samtidig som de gjør seg ferdig med studiene sine.

Nå deler de sine erfaringer med Nord-studenter gjennom sitt engasjement i Studentenes- og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH).

Fredelig protest møtt med vold

Som student i Zimbabwe opplevde Lindah og hennes medstudenter akademisk sensur, kvinnediskriminering og kostbare universitetsavgifter.

Lindah ble medlem i Zinasu, en studentaktivistgruppe, og begynte å organisere protester og underskriftskampanjer mot de diskriminerende forholdene studentene opplevde.

Klikk her for å endre bildet
Brutale konfrontasjoner: Biologistudenten Lindah og hennes medstudenter har opplevd politivold flere ganger. I et tilfelle ble de møtt med vannkanoner da de spiste lunch på Zinasus styremøte. – Alt vi hadde var gafler og tallerkener, og politiet kom fullt bevæpnet og arresterte oss. Foto: Espen Kvikstad.
Men å si i fra ble ikke tatt godt i mot av den Zimbabwiske staten. Lindah og de andre aktivistene ble ofte møtt av væpnede militærstyrker på campus når de organiserte møter eller protester.

– Vi ble møtt med hunder, batonger, tåregass og våpen. De banket oss, truet oss og fengslet oss, forteller Lindah.

Fordi de var involvert i studentpolitikk opplevde Lindah og medstudentene ofte å bli latterliggjort av professorer under forelesninger. I et tilfelle straffet Lindahs professor henne ved å nekte henne sitteplass i en forelesning. Hun ble tvunget til å stå i to timer.

Lindah påpeker at noe sånt aldri ville skjedd på et universitet i Norge.

Arrestasjon fanget på video

Ekin ble involvert i gateprotester som følger av president Erdoğans stadig mer undertrykkende styre i Tyrkia.

– I hele Tyrkia begynte folk å demonstrere mot Erdoğans autokratiske regime og islamske regler, som alkoholreguleringer og restriksjoner på kvinner, forteller Ekin.

Han forteller at politiet ofte brukte vold og tåregass for å stoppe demonstrantene. Dette resulterte i alvorlige skader og flere dødsfall blant demonstrantene.

Klikk her for å endre bildet
Opplevde politivold: Ekin ble involvert i gateprotester etter at en 14 år gammel gutt ble skutt og drept av politiet i 2013. Som et resultat av protesten ble Ekin anholdt og slått med batonger. Nå deler han sine opplevelser med Nord-studenter gjennom sitt engasjement i SAIH Bodø, hvor han nå er leder. Foto: Espen Kvikstad.
En av mange ofre for politivolden var en 14 år gammel gutt som hadde gått ut for å kjøpe brød til familien sin under en demonstrasjon.

– Politiet siktet på ham og skjøt ham i hodet med gasskapsler. Han var innlagt i fem måneder før han til slutt døde av skadene han pådro seg, forteller Ekin.

– Mange tyrkere dro ut i gatene for å protestere etter dette. Jeg var en av dem. Politiet anholdt tilfeldige folk, inkludert meg. Ett år etterpå fikk jeg en rettskjennelse og ble dømt til ti måneder i fengsel, noe jeg anket. Denne saken er nå i høyesterett.

En YouTube-video fraprotesten fanget øyeblikket da Ekin blir vist bort fra gaten av tjue politibetjenter mens han roper protester. Samtidig buer folkemengden mot politiet. I det han blir eskortert rundt hjørnet begynner politiet å slå ham med batonger.

Roser StAr-programmet

Ekin og tusen av andre akademikere ble også blitt stilt for retten fordi de signerte en underskriftskampanje mot den tyrkiske statens behandling av kurdere i Tyrkia. Det var etter dette Ekin fikk muligheten til å komme til Bodø gjennom StAr-programmet.

– Jeg holder liv i aktivismen min under tryggere forhold, sier Ekin, som gjør seg ferdig med mastergraden sin i business i Bodø.

Biologistudenten Lindah roser også StAR-programmet for mulighetene det har gitt henne til å kjempe for sin sak.

Students at Risk-programmet har hjulpet mange studenter til å komme hit og gjøre ferdig utdannelsen sin. Hjemme lever vi med etterretningstjenestens konstante trusler om at utdanningen vår henger i en tynn tråd dersom vi fortsetter i studentpolitikken.

Det er fantastisk å ha muligheten til å gå hjem fra campus vel vitende om at ingen kommer til å følge etter deg, eller å åpne døren hjemme og vite at det står et snilt menneske utenfor og ikke noen som har kommet for å true deg, sier Lindah.
Mari Lund Eide
StAR-programmet

• Ble grunnlagt av Studentenes- og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) og Norsk Studentorganisasjon (NSO) i 2012.

• Gir studenter som har opplevd forfølgelse og vold i sitt hjemland som et resultat av deres studentaktivisme muligheten til å fullføre utdanningen sin i utlandet.

• Nord har tatt i mot StAr-studenter siden 2015. Lindah og Ekin har vært i Bodø siden 2017.

Kilde: studentsatrisk.no