Kunnskap som nøkkel til idrettssuksess

I snart 25 år har Nord universitet lagt til rette for å kombinere toppidrett og utdanning. – Kunnskap er et suksesskriterium. Det forandrer alt, sier universitetslektor Per Øyvind Torvik.

​​​​​​​​​​– Veldig bra! Ikke bli hengende frampå selv om dere blir slitne nå! roper Per Øyvind, mens høstregnet bøtter ned og kvikksølvet har lagt seg på knappe fire grader. 

Vi befinner oss i Grova skisenter i Meråker, hvor 16 studenter er i ferd med å gjennomføre en av de tøffeste intervalløktene i løpet av studieåret. Med melkesyre i låra og blodsmak i kjeften pushes de gjennom den knallharde rulleskiløypa. På mørk og våt asfalt staker de seg opp flere heftige motbakker, der hver runde tar rundt fire minutter. Dette skal de gjenta seks ganger, med tre minutters pause imellom. 

Artikkelen fortsetter nedenfor videoen.

Landslagsveteran for Tyskland

Blant studentene er det én som skiller seg ut. Max Olex (29) fra Tyskland er rundt ti år eldre enn sine medstudenter, og er allerede etablert landslagsløper for hjemlandet sitt. 

– Jeg er her fordi jeg vil, ikke fordi jeg må. Så lenge jeg kjenner at jeg har mer å gi, kan jeg ikke gi meg med langrenn. For da har jeg ikke prøvd alt. Det er derfor jeg er her, for å utvikle meg videre. 

 Dette er den beste plassen å være om du vil lære mer, sier Max, før han haster videre til en varm dusj og tørre klær. 

Oppsiktsvekkende gode resultater

Helt siden 1996 har Nord universitet skreddersydd en pakkeløsning for folk som vil ta utdanning samtidig som de satser på å bli toppidrettsutøvere. Rundt 400 studenter har nytt godt av tilbudet i løpet av disse 24 årene, og resultatene er oppsiktsvekkende gode både faglig og sportslig. 

De aller fleste fullfører med gode karakterer, svært få slutter undervegs og et betydelig antall har nådd både landslag og verdenstoppen i sin idrett.

– Mye av grunnen til at vi lykkes er det gode samarbeidet med Meråker videregående skole. At de kan gå fra å være elever til å bli studenter på ett og samme sted, gjør at vi kan følge utøverne tett i opp mot åtte år. Da får vi tid til å påvirke dem slik at de får en god treningskultur og kan bruke kunnskapen rett, sier Torvik. 

Kunnskap –​ en gamechanger

Klikk her for å endre bildet
Blodsmak og melkesyre. – All utvikling er basert på kunnskap, og vi gjør det i praksis, sier Per Øyvind Torvik (bak). Her bivåner han studentene som er i gang med årets tøffeste økt i Grova skisenter. Foto: Bjørnar Leknes.
Og nettopp kunnskap er selve nøkkelen til suksessen. Torvik går så langt som å kalle det en gamechanger. 

– Det er ingen tvil om at styrken vår er at vi driver kunnskapsbasert. Vi driver et utviklingsarbeid over mange år basert på den beste tilgjengelige kunnskapen om hvordan trening skal gjennomføres. Denne kunnskapen overfører vi til studentene, som med det blir i stand til å gjøre gode og bevisste valg selv, sier han. 

Til tross for at hun er dødssliten sitter likevel smilet løst hos Vilde Lange (20) fra Vistdal i Møre og Romsdal. Hun satser på langrenn og er nå bachelorgradsstudent i idrett etter å ha fullført også videregående skole i Meråker.

– Det aller beste her er miljøet. Vi er en sammenspleiset gjeng som alle er gira på å trene og hjelpe hverandre til å nå målene våre. Det er et stort pluss. I tillegg har vi jo fantastiske muligheter til å trene her, og opplegget er kjempebra, sier hun.

Lærer av de beste i verden

Klikk her for å endre bildet
Wall of Fame. Veggene ved Nord sine lokaler i Meråker er dekorert med bilder av tidligere elever og studenter som har nådd verdenstoppen i sine idretter. Foto: Bjørnar Leknes.
Det er heller ingen ulempe at studentene får trening og veiledning av tidligere utøvere av ypperste nivå både nasjonalt og internasjonalt. Som Stig Rune Kveen, Frode Estil og Tora Berger. Veggene er dessuten dekorert med bilder av tidligere studenter som har nådd verdenstoppen. Som Eldar Rønning, Petter Northug og Emil Iversen. Sånt gjør noe med deg som ung student. 

– Vi baserer all utvikling på kunnskap, og vi gjør det i praksis. Resultatene ser vi på veggene her. At vi også selv forsker på idrett og idrettsvitenskap passer oss midt i blinken, sier Per Øyvind Torvik, før han kommer med et eksempel:

– Forskning viser at dersom du mangler glød og motivasjon mens du trener, da virker ikke treningen. For da produserer du hormonet kortisol, som er det mest nedbrytende hormonet i kroppen. Mens motsatt – om du trener med glede, lyst og entusiasme, produserer du testosteron som er det mest oppbyggende hormonet i kroppen. Da absorberer kroppen din trening og du blir sterkere. Dette viser hvor viktig innstillingen til trening er, og hvor viktig det er at studentene får kunnskap om det. Derfor er kunnskap så viktig. Det forandrer alt, fordi det sier noe om hvorfor vi gjør ting.

Studiene avgjørende for Tora Bergers suksess

Klikk her for å endre bildet
Ringen er sluttet. Pensjonert skiskytter Tora Berger kan selv se tilbake på flere år som skoleelev og student i Meråker. Nå bidrar hun som trener for idrettsstudentene ved Nord universitet. Foto: Bjørnar Leknes.
Seks år er gått siden Tora Berger la ski og gevær på hylla. Da hadde hun hentet hjem to OL-gull, åtte VM-gull og et hav av verdenscupseire. Selv er hun ikke i tvil om at det at hun kunne studere ved siden av satsinga virket positivt inn på karrieren. 

– Det ga meg følelsen av å lykkes litt når det gikk tyngre i sporet. For de tunge periodene kommer før eller senere for alle. Da er det veldig greit å ha noe annet å tenke på, slik at ikke idretten får for stort fokus. Dessuten er det kjempeviktig å ha noe å gå tilbake til når karrieren en gang tar slutt, sier hun.

Per Øyvind Torvik kan ikke bli mer enig.

– I tillegg passer studiet veldig bra, for det har mye med den kunnskapen du må ha for å sette sammen en god treningsplan og hverdag, sier han.

Selv om det alltid varmer å se at en tidligere student havner på pallen i et verdenscuprenn eller et større mesterskap, varmer det minst like mye å se at de aller fleste lykkes i å nå sine drømmer også utenfor idretten. Mange ender opp som trenere, andre som lærere og ikke så rent få blir viktige ildsjeler i sitt lokalmiljø.

– Den beste tilbakemeldingen jeg kan få er se at studentene trives med det dem gjør og har utvikling og fremgang både på skolebenken og i skiløypa, sier Torvik.

Klikk her for å endre bildet Primus motor: Per Øyvind Torvik har vært primus motor i Meråker siden 1992. Nå er han selv i gang med flere forskningsprosjekter. – Forskningsbasert kunnskapsformidling gir en mye større trygghet i utviklingsarbeidet, sier han. Foto: Bjørnar Leknes. Toppfoto i artikkelen: Lene-Mari Prøven.

Fakta om Nord i Meråker


  • Nord universitet har lagt til rette for å kombinere toppidrett og utdanning siden 1996 i Meråker.
  • På Meråker kan du studere årsstudium idrett​, bachelor med fordypning i idrett​ eller studere Ferdighets- og prestasjonsutvikling​. Noen studenter tar også andre fag ved Nords studiesteder i Trøndelag.
  • Alle studier går med redusert fart og er tilpasset konkurranser og samlinger.
  • Rundt 400 studenter har så langt tatt sin utdanning her.
  • Nord tar opp 16 studenter hvert år. Akkurat nå er det 44 studenter til sammen i Meråker, fordelt på årsstudium, bachelor- og mastergradsutdanning.
  • Nord har som mål om at femti prosent av studentene skal være jenter, og at det skal være en jevn fordeling mellom de som satser på langrenn og skiskyting.
  • Studiemiljøet er internasjonalt. I år med studenter fra Finland, Sverige, Østerrike, Tyskland og Sveits, og tidligere år fra land som Australia, USA, Danmark og Island. 
  • Fagmiljøet består av tre fagansatte, én stipendiat, én timelærer fra Nord/Meråker vgs og trenerkrefter fra Meråker vgs.

Alle studietilbud innen idrett ved Nord universitet:


 Kontaktperson