Lærerdrømmen som aldri slapp taket

«Du kommer til å bli en god lærer når du blir stor». Det fikk Mia høre allerede da hun gikk i 1. klasse på barneskolen. Nå er drømmen i ferd med å bli virkelighet.


Klikk her for å endre bildet
Navn: Mia Larsen Sveberg
Alder: 20 år
Fra: Verdal
Studerer: faglærer musikk, bachelor – ved Nord universitet, Levanger
Det første som slår deg når du møter Mia er smilet, latteren og hennes sprudlende gode humør. 20-åringen fra Verdal har en egen evne til å få folk til å smile, og det til tross for at hun har hatt rimelig mye motgang opp gjennom livet.


– Jeg har alltid vært en positiv person, men jeg bruker nok denne positiviteten mye mer bevisst nå enn tidligere, smiler hun.

Følelsen av å være annerledes

Som barn og tidlig ungdom var hun aktiv på mange fronter, både innen musikk, teater og idrett. Men helsa satte etterhvert en stopper for en fremtidig sportskarriere, og i 2015 fikk hun svaret på hvorfor: Mia har et leddsyndrom som fører til stor slitasje både på kne, skuldre og hender.

Og siden november i 2017 har rullestolen blitt et nødvendig hjelpemiddel for henne, etter at hun opplevde å få lammelse fra livet og ned.

– Jeg lever fint med det nå, men i starten var det skummelt. Spesielt ettersom jeg var så aktiv innen organisasjonsarbeid. Å turnere rundt i rullestol på skolebesøk gjennom elevorganisasjonen gjorde at jeg følte meg veldig annerledes, og det hele tok på både fysisk og psykisk, sier hun åpent og ærlig.

Klikk her for å endre bildet
Gledesspredere: – Jeg er utrolig imponert over Mia. Hun er alltid glad og sprudlende og sprer glede, sier Aina Fossum, som også er student ved faglærerutdanningen i musikk på Nord universitet. Foto: Bjørnar Leknes

– Sang er min måte å snakke på

Men møter med andre mennesker med like utfordringer har påvirket henne og gjort henne sterkere. Nå er hun i full gang som student ved faglærerutdanningen i musikk ved Nord universitet i Levanger. I tillegg har hun kommet gjennom nåløyet og blitt studentambassadør, slik at hun kan reise rundt og framsnakke universitetet og utdanningene her for andre.

For hele tiden har hun holdt på drømmen hun hadde som seksåring – nemlig å bli lærer. Og siden hun elsker sang og musikk, og ikke er like begeistret for matematikk, falt valget på å bli faglærer i musikk.

– Læreryrket er veldig greit selv med mine forutsetninger. I tillegg har musikk vært en stor del av det som har gjort at jeg har trivdes og kommet meg gjennom skolen.

– Jeg har spilt piano siden jeg var seks år og gått på kulturskole i 12 år. Sang er på en måte blitt min måte å snakke på. Jeg blir veldig skjelven og lett rørt når jeg snakker foran folk, men når jeg spiller eller synger roer jeg meg ned. Gjennom å skrive musikk får jeg fram mine meninger, sier Mia som stortrives ved utdanningen og ved Nord universitet. 

Gir kompetanse på alt innen musikkproduksjon

– Ja, jeg trives kjempegodt. Her har jeg funnet andre med samme interesse og her får jeg endelig bruke ferdighetene jeg har og videreutvikle dem.

Hvorfor vil du anbefale denne utdanningen?

– Har du interesse for musikk og ikke er helt sikker på hva du skal gjøre, så har du så mange muligheter gjennom denne utdanningen. Du lærer deg det å være musiker selv, å undervise og du får praksis både i barne- og ungdomsskolen, i kulturskolen og i videregående skole.

– I tillegg får du kompetanse på alt innen musikkproduksjon, fra lyd og lys til det å lage festival og stå på scenen selv, sier Mia, som for øvrig kan vise til en 4. plass fra junior-NM i teatersport. 

​Les mer om: