Opptak pågår: Her, i en paviljong på Røstad i Levanger, spiller Paula Sofie Haugan og Odil Sætertrø inn podkasten sin. Så langt ligger tre episoder ute på Spotify. Foto: Bjørnar Leknes.
I en paviljong ved Nord universitet sitt campus på Røstad i Levanger har to rutinerte fageksperter kastet seg ut i det ukjente denne høsten. Til grunn ligger et brennende ønske om å nå ut til så mange som mulig med informasjon og råd om en samtalemetode stadig flere trykker til sitt bryst.
Motivere til endring av adferd
Bak nyvinningen står førstelektorene Odil Sætertrø og Paula Sofie Haugan. De to har mange års erfaring med å undervise i Motiverende intervju (MI), også kalt motiverende samtale. Dette er en anerkjent samtalemetode som har sine røtter fra 1980-tallet, og som har til hensikt å motivere til endring av adferd.
– Vi kan si at Motiverende intervju er samtale om endring på grunnlag av egen indre motivasjon, sier Haugan.
Helt siden 2007 har Nord universitet hatt videreutdanningstilbud innen denne metoden. I dag er MI blitt et undervisningsemne også i en rekke andre studier, blant annet i bachelorene i sykepleie, sosialt arbeid og vernepleie, samt på master i helsevitenskap.
– Metoden ble opprinnelig utviklet innenfor russektoren. Det som er så fint er at den med tiden har spredt seg ut over andre store områder, som barnevern, fengselsvesen, ledelse, skole, frisklivssentraler, demensomsorg og psykisk helsevern. Kriminalomsorgen har eksempelvis skolert sine ansatte i MI i alle fall i 15 år, sier Sætertrø.
Fra rusomsorg til allemannseie
Godt samarbeid. Podkasten er et samarbeid mellom Fakultet for samfunnsvitenskap og Fakultet for sykepleie og helsevitenskap. Den har dessuten en skreddersydd jingle, produsert av Marius Vitsø Otting ved Fakultet for lærerutdanning og kunst- og kulturfag. Sætertrø og Haugan trekker også fram KOLT (Kompetansesenter for læring og teknologi) ved universitetet for enestående tilrettelegging og bistand. Foto: Bjørnar Leknes. At samtalemetoden er blitt en allemannseie har også gitt inspirasjon til at de nå tar ny teknologi i bruk for å nå ut til målgruppene. I
«Odil og Paula Sofie snakker om Motiverende intervju» henvender deg seg ikke bare til studentene, men også til alle andre som har glede og nytte av å bli bedre kjent med metoden.
– Vi ønsker å nå ut til folk som jobber med folk, og motiverende samtale er noe absolutt alle kan ha bruk for og glede av. I denne podkasten snakker vi om MI på en litt annen måte enn og litt løsere enn ellers, sier Paula Sofie Haugan, og utdyper:
– Det å formulere åpne spørsmål i møtet med en klient eller bruker, høres i utgangspunktet veldig lett ut. Men i praksis viser det seg å være krevende. For enkelte fagfolk kan det faktisk være nokså utfordrende, ettersom det på en måte innebærer å gi fra seg makt. Metoden utfordrer oss, fordi vi er vant til å sitte og gi konkrete råd. Nå er det plutselig vi som skal få den andre til å si hva han eller hun mener det er lurt å gjøre. På den måten rokker det ved mulighetene for maktutøvelse, sier hun.
Anbefaler andre til å prøve podkast
Podkast-programledere: – MI er ingen statisk metode som er etablert en gang for alle. Tvert imot er det en metode med røtter i praksis, som har utviklet seg som følge av både praktiske erfaringer og forskning, og som fortsatt er under utvikling. Det er en av grunnene til at det er så morsomt å jobbe med metoden, sier Paula Sofie Haugan (til venstre) og Odil Sætertrø. Foto: Bjørnar Leknes. Gjennom podkasten har de ikke bare bidratt til å nå ut globalt. De har også gitt seg selv en solid vitaminpille.
– Vi innrømmer lett at dette er artig, og vi anbefaler andre til også å prøve det ut, sier Sætertrø.
Ifølge podkast-programlederne ligger forholdene veldig godt til rette ved Nord universitet. Selv har de deltatt på digitale pedagogikk-kurs ved institusjonen, noe som ga inspirasjon til å prøve podkast. Deres podkast er dessuten et fint eksempel på samarbeid på tvers av fakulteter.
– Det er utrolig hyggelig å få positive tilbakemeldinger, og at folk sier at det betyr noe. Vi prøver oss fram og læringskurven er bratt. Blant annet diskuterer vi varigheten på episodene, og om vi også skal invitere eksterne gjester, sier Sætertrø.