Lene fikk aha-opplevelse som student

– Det beste med jobben som barnehagelærer er å få leke på jobb, hver eneste dag, forteller Lene Osnes (41) fra Sortland.

​Lene Osnes (41) fra Sortl​and hadde lang erfaring som barne- og ungdomsarbeider og som vikar i barnehage, og trodde ikke det var så mye mer å lære i faget.

Men det var før hun tok fatt på studiet som barnehagelærer ved Nord universitet, studiested Vesterålen. 

– Det ble en aha-opplevelse, forteller Lene. 

– Jeg startet å jobbe i barnehage i 2005, først som vikar. Jeg trivdes veldig godt med jobben, så jeg bestemte meg for å ta fagbrev i barne- og ungdomsarbeid i 2014, sier hun.


Glad hun ble barnehagelærer: Lene Osnes på Sortland er stolt av utdanninga og av jobben i barnehage. Foto: Svein-Arnt Eriksen. 

Hun forteller at fagbrevet gjorde henne tryggere i jobben.

– Jeg ble mer nysgjerrig på å lære mer om barns lek og utvikling. I 2018 startet jeg på barnehagelærerutdanningen samtidig som jeg jobbet, sier hun.  

Gjennom 13 års praksis i barnehagen hadde Lene vært i mange roller i barnehage og samarbeidet godt med pedagogene der. Hun hadde utført forskjellige arbeidsoppgaver og kunne mye allerede, og var veldig nysgjerrig på hvordan barnehagelærerutdanninga kunne bidra til mer kunnskap. 

​Fikk flere aha-opplevelser

– Etter hvert i studiet fikk jeg flere aha-opplevelser. Jeg fikk større innblikk og forståelse for bakgrunnen for de pedagogiske valgene som ble foretatt i barnehagen, sier Lene. 

Hun synes teori er viktig for å bli best mulig på å legge til rette for barna, da spesielt ut fra deres forskjellige utgangspunkt og forutsetninger. 

– Det er så viktig slik at alle får positive opplevelser med samspill, lek og mestring, sier hun.  

Hun fikk altså fort erfare at praktisk erfaring er bra å ha, men det var altså ikke nok for å bli en god barnehagelærer, mener Lene.  

Får leke på jobb hver dag

Lene anbefaler gjerne studiet for andre. 

– Det er stor mangel på kvalifiserte barnehagelærere, ikke minst i Sortland og i andre kommuner i Vesterålen. Det er behov for fagfolk i barnehagene, slår hun fast. 


Lek er moro: Å få leke hver dag med ungene er det beste med jobben, sier Lene. Foto: Svein-Arnt Eriksen. 

– Det beste med jobben er leken. Tenk å få leke hver dag på  jobb! Så heldig jeg er, sier Lene, som er ansatt som pedagogisk medarbeider ved Lykkentreff barnehage på Sortland 

– Er det noe du husker ekstra godt fra studietiden? 

– Ja, det var da vi skulle ha drama i klassen. Det var virkelig en utfordring. Det kommer jeg aldri til å glemme. Jeg tenkte, hvorfor i all verden skal de ha oss til å dumme oss så ut! sier hun og ler.

– Det var naturligvis for at vi skal bli gode på å opptre i forsamlinger, ikke minst overfor foreldregrupper. Til slutt ble drama det artigste faget, forteller Lene. Hun tok sin bachelor i barnehagelærerutdanning på fulltid, altså tre år.  

– ​Om du var 20 år i dag, hva ville du valgt å bli?

– ​Jeg tror jeg ville valgt det samme. Jeg er ordentlig stolt av utdanninga, og veldig glad for at jeg tok den, avslutter Lene.

Tid for vafler: Når det er vafler på gang, stoppes leken ved Lykkentreff barnehage en stakket stund. Foto: Svein-Arnt Eriksen.  ​
Barnehagelærer-utdanning


Studiepoeng     180

Type studium    Bachelorgrad​​​

Studieform        H​​eltid​

Språk  Norsk

Politiattest  Ja​

Studiested  Bodø og Levanger​

Fakultet  Fakultet fo​r lærerutdanning og kunst- og kulturfag​

Les mer om studietBarnehagelærer-utdanning, deltid


Studiepoeng     180

Type studium    Bachelorgrad​​​

Studieform        Deltid​

Språk  Norsk

Politiattest  Ja​

Studiested  Mo i Rana og Vesterålen​

Fakultet  Fakultet fo​r lærerutdanning og kunst- og kulturfag​

Les mer om studiet