Med et genuint ønske om å hjelpe andre

Er du mann med sykepleierutdanning, er du ettertraktet på jobbmarkedet. Med innvandrerbakgrunn føler Sinan Supur at han står enda sterkere.

Sinan Supur var seks år gammel da han flyttet fra Bosnia til Levanger. Morsmålet har han aldri glemt, noe han er sjeleglad for når han om kort tid skal ut i jobb som sykepleier.

– Det å ha innvandrerbakgrunn er en styrke, for vi har et veldig multikulturelt samfunn i Norge. Det å forstå litt av andre kulturer og hvordan man skal møte folk fra andre deler av verden, ser jeg på som en klar fordel, sier 23-åringen.

Har allerede fått jobb

Om få måneder når han drømmen om å bli ferdig utdannet sykepleier. Da går han samtidig rett ut i jobb, nærmere bestemt som sykepleier på kreftklinikken ved St. Olavs Hospital.

– Jeg gleder meg utrolig mye til å komme i gang. Jeg er blitt skikkelig varm i trøya gjennom utdanningen og er blitt veldig godt forberedt på det som venter meg av både faglærere og praksisveiledere.

–  Så ja, nå føler jeg meg veldig klar, smiler han.

Nyter studielivet i Namsos

Klikk her for å endre bildet
Et hav av muligheter. – Sykepleie er kanskje det yrket som har mest videreutdanninger og spesialiseringsmuligheter. Du finner sykepleiere overalt, sier Sinan Supur, som nylig fremsnakket utdanningen foran 760 elever fra videregående skole under Åpen dag ved Nord universitet i Levanger.
Utdanningen tar han ved Nord universitet i Namsos. Selv om han har vokst opp kun knappe tolv mil lenger sør i Trøndelag, hadde han aldri vært i Namsos før han flytta dit.

– Jeg fant fort ut at Namsos er en veldig koselig plass og et flott studiested. Det er litt færre studenter der enn ved mange andre studiesteder, men fordelene med det er mange. Du blir fortere kjent med folk, du kommer raskt inn i miljøet og du forsvinner ikke i mengden, sier Sinan.

Her er han en av rundt 15 mannlige studenter i et kull som består av rundt 70 studenter totalt. Han benytter derfor enhver anledning til å forsøke å få enda flere gutter og menn til å få øynene opp for sykepleie som en spennende yrkesvei.

Ei hånd å holde i

Klikk her for å endre bildet
Stor interesse. Mange ville ha en smak av sykepleie under Åpen dag i Levanger. Foran fra venstre studentene Ingar Østlie og Ylva Fjell. Bak fra venstre: Anna Hoddø Vikan, Amalie Flått Håpnes, Margrethe Vollmo, Kaya Moen og Lina Marie Tektmoen, alle elever ved Grong vgs.
– Sykepleie handler om at man skal hjelpe folk som ikke kan hjelpe seg selv. Når man da kommer som den hjelpende, blir det som regel veldig god relasjon til den som trenger hjelp.

– Det er ikke alltid du trenger å gjøre noe. Det kan være noe du sier eller gjør. Å holde i ei hånd kan være nok for den det gjelder. Men også i mer heftige situasjoner er sykepleiere gjerne de som beholder roen og fokuserer på dem som trenger hjelp. Når man ser uniformen, vet man at hjelpen er på vei.

Hva tenker du er dine beste egenskaper for å lykkes som sykepleier?

– Det må være at jeg har et genuint ønske om å hjelpe andre.

Snart tar 23-åringen fatt på sin aller første jobb som sykepleier i Trondheim. Men samtidig har han planene klare for mer utdanning.

– Jeg har allerede søkt meg inn på master i klinisk sykepleie med palliativt fokus. Kreftomsorg og palliasjon er en spesiell del av sykepleien, der du som regel er sammen med mennesker som er i de mest sårbare situasjonene av sitt liv. Å få være en del av dette er noe du ikke får i andre yrker, sier Sinan Supur.

Sykepleierutdanning:

Studiepoeng: 180
Studiested: Bodø, Levanger, Namsos, Vesterålen, Mo i Rana
Organisering: Heltid eller deltid samlingsbasert.
Opptakskrav: Generell studiekompetanse med spesielle opptakskrav eller realkompetanse.

Du må ha:

• gjennomsnittskarakteren 3 eller bedre i norsk (393 timer) og
  • gjennomsnittskarakteren 3 eller bedre i matematikk (fellesfag 224 timer)

Sykepleiere arbeider med friske og syke mennesker i ulike livssituasjoner og livsfaser. Sykepleiestudiet er spennende og utfordrende, og du kan arbeide i alle deler av helsetjenesten. Det er svært gode jobbmuligheter for sykepleiere, både i Norge og i utlandet.

>> Se våre sykepleierutdanninger.