Menstruasjon påvirker toppidrettsutøvere – trenere snakker lite om det

Åtte av ti kvinnelige eliteutøvere fra flere idretter sier at menstruasjon har negativ effekt på treningskvalitet og prestasjon. Men få snakker med trenerne om det.

Klikk her for å endre bildet
For lite kunnskap om menstruasjonssyklusen: – Det er altfor lite kunnskap om hvordan menstruasjonssyklusen virker inn på toppidrettsutøvere. Og få utøvere snakker med trenerne sine om det. Menstruasjonssyklusen bør være en naturlig del av ei treningsdagbok, sier stipendiat Guro Strøm Solli (til høyre) ved Nord universitet. Til venstre Johanna Ihalainen. Foto: Nina Kjeøy 
Et klart flertall av eliteutøvere fra forskjellige idretter, hele 77 prosent, mener at menstruasjonssyklusen er avgjørende for prestasjonen deres. 

Lite forskning på menstruasjon og toppidrett

Ut fra dette skulle man tro at nettopp menstruasjonssyklus var et viktig tema både i idrettsforskning og når utøverne planlegger treningen sin. Men neida – slik er det ikke. 

– Opp til 80 prosent av vitenskapelige studier ekskluderer kvinner, og det begrunnes med uforutsigbare hormonendringer. Det er som å si at vi skal ekskludere menn i våre kliniske studier fordi det å kontrollere effekten av testikler blir for vanskelig, sier Johanna Ihalainen ved Mittuniversitetet i Sverige. 

Sammen med Guro Strøm Solli, stipendiat ved Nord universitet, holdt Ihalainen et innlegg under Nordic Winter Sport Conference i Meråker i forrige uke. Konferansen samlet verdenseliten innen forskning på vinteridrett. 

Snakker ikke med treneren om mensen

Guro Strøm Solli har gjort en undersøkelse blant toppidrettsutøvere innen langrenn. Der svarer 50 prosent at menstruasjonssyklusen påvirker prestasjonene deres, likevel oppgir kun en lav andel av utøverne at de diskuterer dette med treneren sin.

– 73 prosent svarer at de ikke har snakket med trenerne sine om menstruasjonssyklus det siste året, sier Strøm Solli. Flertallet av de spurte har mannlige trenere. 

– Hva tenker du om at mensen ikke er et tema?

– Menstruasjonssyklus bør være et naturlig tema og ta opp i en treningssamtale. Et generelt råd til kvinnelige utøvere, er å følge godt med på menstruasjonssyklusen sin og ta hensyn til den når de planlegger treningen sin, sier Strøm Solli.

Utøverne trekker blant annet frem mangel på kunnskap blant trenere, at temaet menstruasjon oppleves som privat, at treneren er en mann og at det er flaut å snakke om det, som årsak til at det ikke er et tema i treningssamtalen

Menstruasjon kan ikke overses

65 prosent av utøverne svarer at de har brukt smertestillende medikamenter relatert til menstruasjonssmerter i løpet av det siste året og 50 prosent har endret treningsopplegget flere ganger som følge av menstruasjonssmerter. 

– Trenere og utøvere bør snakke mer om dette, sier Strøm Solli, og legger til at det er viktig å få opp kunnskapsnivået slik at vi kan gi de kvinnelige utøverne best mulig forutsetning for å utvikle seg og prestere så godt som mulig. 

Per Øyvind Torvik, universitetslektor ved Nord universitet og mangeårig skitrener, er enig i at det trengs mer informasjon om temaet. Torvik inviterte blant Strøm Solli og Ihalainen til å holde innlegg til idrettselevene ved Meråker videregående skole og for studentene ved Nord universitet om temaet. 

 Kontaktperson