Nord-studenter møtte stjerneprodusent

– Lytt til musikk du ikke liker, sier Radiohead-produsenten John Leckie. Han delte kunnskap og erfaringer med våre musikkstudenter.

Foruten Radiohead, har John Leckie har produsert plater for Simple Minds og The Stone Roses.

– Tenk på at folk skal lytte til plata du skal lage i 20 og 30 år. Da må du enten gjøre en god jobb, eller la det hele være, sier John Leckie.

Den prisbelønte, britiske plateprodusenten møtte nylig studenter som fordyper seg i musikkproduksjon ved Nord universitet i Levanger.

I over en time fikk studentene gode råd om plateproduksjon, historier fra bransjen og svar på en lang rekke spørsmål.

– Jeg har drevet med dette i rundt 40 år og jeg vil dele noen av mine erfaringer. Jeg ønsker å vise dem hvordan de kan lage gode plater, sier John Leckie.

Legende i platebransjen

Leckie startet karrieren i Abbey Road Studios som operatør av båndspillere i 1970. Etter å ha deltatt på produksjoner med artister som George Harrison, John Lennon og Yoko Ono, ble han ingeniør og produsent.

I dag regnes han som en legende i bransjen.

– John Leckie har vært med på å definere det britiske rockesoundet siden slutten av 70-tallet med band som XTC, Simple Minds, The Stone Roses, Radiohead, Kula Shaker og The Verve.  Han har ledet an i det klassiske gitarrock-baserte banduttrykket og er en av legendene, sier førsteamanuensis Hans Jørgen Støp ved Nord universitet.

Disse albumene har John Leckie produsert

– Hvorfor er det nyttig for studentene å få treffe en person som Leckie?

– Han er en som løfter fram viktigheten av produsentrollen. Studentene møter selvsagt en helt annen verden, men mange av mekanismene og tankene omkring musikk og produksjon er de samme, sier Støp.

Nyttig og givende møte

Klikk her for å endre bildet

Fikk råd fra en som har jobbet med Beatles-medlemmer.
Student Maria Steinholt Fosnes synes det var svært nyttig å få møte John Leckie (foto: Ole Johan Ramfjord).

Student Maria Steinholt Fosnes sier det hele var et veldig nyttig møte.

– Det var veldig spennende. Han sitter på så mye erfaring, har møtt mange i bransjen og vet utrolig mye. Jeg føler at jeg sitter igjen med ganske mye.

– Hvorfor studerer du musikkproduksjon?

– Jeg skriver mange låter selv og ville lære mer om det å jobbe i studio. Jeg er sanger og har fått hjelp av andre til å spille inn materiale, men i dagens samfunn er det veldig greit å kunne gjøre mye selv, sier Steinholt Fosnes.

– Hør mye musikk, også musikk du ikke liker

John Leckie har følgende råd til unge som ønsker å bli plateprodusent:

– Stå på og lær deg alt om det å lage musikk. Hør på så mye forskjellig som mulig. Det er faktisk bra å lytte til ting du ikke liker. Hvis du ikke liker jazz eller hiphop bør du høre på det og forsøke å forstå hvorfor andre liker det, en dag blir du kanskje bedt om å lage ei plate med den typen musikk.

Klikk her for å endre bildet

Musikk man liker. Plateprodusent John Leckie (midten) i en samtale med studenter i musikkproduksjon ved Nord universitet. Møtet fant sted i Øra Studio i Trondheim, et studio universitetet samarbeider med (foto: Ole Johan Ramfjord).

Han mener det også det er en fordel å ikke bruke for mye tid ved datamaskina.

– Gå på så mange konserter du kan. Møt musikere og prøv å finne et band eller en artist du kan jobbe med over tid, sier John Leckie.

Nytt festivalsamarbeid

John Leckie var i Norge i forbindelse med Trondheim Calling, som er en stor musikkfestival og Norges største nasjonale musikkonferanse.

Nord universitet samarbeider med Trondheim Calling, og universitetet la til rette for at også konferansedeltakerne fikk møte Leckie.

– Vi opplever Trondheim Calling som en døråpner til musikkbransjen og ønsker å utvide samarbeidet med festivalen. Vi har en intensjon om å få til et flerårig samarbeid, og vi ønsker å gjennomføre flere felles arrangementer, sier førsteamanuensis Hans Jørgen Støp.