Nord-studenter på turné med mørk forestilling

25. mai er det premiere på «Mitt liv med hundene», årets hovedproduksjon ved skuespillerutdanninga ved Nord universitet.

Ole Johan Ramfjord
Flere studenter med lue på scenen mens det snør
Avgangsforestilling: «Mitt liv med hundene» spilles av studentene på siste året av skuespillerutdanninga ved Nord universitet. Fra venstre: Henriette Grøtting Kihle, Thomas Stene-Johansen, Julie Borthne Westreng (bak) og Marja Lisa Thomasson. Foto: Sindre Strand Offerdal

– Det er en ganske mørk forestilling med mye humor. Det handler om en liten gutt som ikke har det bra hjemme. Han velger å dra og bor på gata i Moskva med en flokk hunder, forteller student Ingeborg Larsen.

Sammen med de andre avgangsstudentene ved skuespillerutdanninga, forbereder hun seg på å spille «Mitt liv med hundene» i Verdal, Trondheim og Oslo.

Forestillingen produseres av teaterkompaniet NIE og Kjell Moberg er regissør. Han sier at historia om denne gutten kan sammenlignes med fortellingen om Mowgli i Jungelboken.

– Han gikk ikke til de andre menneskene, han hadde ikke tro på folk. Han holdt seg sammen med hundene, og de endte opp i et symbiotisk forhold der de skaffet mat sammen. Hvis noen prøvde å angripe gutten tok hundene vare på ham. Til slutt hadde han en flokk på åtte hunder rundt seg, forteller Moberg.

Politiet i Moskva forsøkte å få tak i gutten i to år.

– De lyktes til slutt med å lokke ham inn i en leketøysbutikk. Hundene ble skutt og gutten ble sendt til et barnehjem.

Mann i lys skjorte og kvinne i rød kjole herjer på scenen
Dramatisk lek: Patrick Hilmar Ingvaldsen, Ingeborg Dalhstedt og medstudentene har selv impovisert fram scenene i forestillingen. Foto: Sindre Strand Offerdal

Morsom rolle

Student Thomas Stene-Johansen spiller den fire år gamle gutten. Han mener dette er en av de morsomste rollene han har hatt.

– Når man er fire år handler det meste om å se og følge med, og som skuespiller er det en drøm å få jobbe på den måten. Man ender opp med å stå på scenen og lytte til rommet og medskuespillerne, og man trenger egentlig ikke å gjøre så mye mer enn å være åpen for impulsene som kommer. Det er veldig god trening og veldig morsomt å få gjøre det i denne rollen.

Han forteller at de har improvisert fram de i ulike scenene i forestillinga.

– Vi startet tidlig i prosessen med å sette opp en liste over scenene vi ønsket å ha med. Så går man på gulvet og gjør det man føler er riktig i nuet, dette er lekt og improvisert fram. Det å få være skapende kunstner er en gave for en skuespiller. Dette gjør også at forestillingen har en organisk følelse over seg, det er et resultat av vår felles lek, sier Stene-Johansen.

Skuespiller i rutete skjorte sett bakfra
Skaper teaterkunst: Forestillinga bærer preg av å være jobbet fram organisk av studentene. Foto: Sindre Strand Offerdal

Prisbelønt forestilling

Dette er tredje gang Kjell Moberg setter opp «Mitt liv med hundene». Første gang var i 1999, da var det avgangsklassen ved teaterhøgskolen i Tsjekkia som stod på scenen.

– Da var denne historia helt ny, og forestillingen ble spilt i seks år i Praha, forteller Moberg.

Senere satte han opp forestillingen sammen med NIE.

– Vi syntes det var en viktig og interessant historie å fortelle. Jeg er veldig opptatt av barn og unge, sier regissøren.

I 2011 fikk de Danse- og Teatersentrums pris for «Mitt liv med hundene».

Det er andre år på rad at Kjell Moberg regisserer avgangsforestillingen ved skuespillerutdanninga. Han trives godt med å arbeide med studentene.

– Det er veldig motiverte og flinke studenter. De er arbeidsomme, lærevillige og lydhøre. Det er veldig fint å jobbe med dem, sier Kjell Moberg.

Ole Johan Ramfjord

Spilleplan