– Nord universitet kan bli blant de beste i Norge

– Det er ingen grunn til at vi ikke kan bli et av de bedre universitetene i Norge. Men det vil ta tid, sier nybakt rektor Hanne Solheim Hansen.

Fortsatt er det stille og rolig ved studiestedene på Nord universitet. Mange ansatte har fortsatt ferie, mens studentene ennå har et par små uker igjen før startskuddet går for et nytt studieår. 
Men Hanne Solheim Hansen er på plass. 1. august tiltrådte hun offisielt som rektor ved Nord universitet. Det etter å ha vært konstituert rektor siden januar i år. 

Et privilegium å få jobbe med studenter

Klikk her for å endre bildet
Ny rektor - nytt studieår: Hanne Solheim Hansen mønstret offisielt på som Nord universitets nye rektor den 1. august 2019. Foto: Bjørnar Leknes.
En periode på et drøyt halvår hvor hun har ledet universitetet gjennom en svært krevende tid dominert av saken om fremtidig studiestedsstruktur. En sak som endte opp med å bli storpolitikk og gjenstand for diskusjon i Stortingets spørretime en rekke ganger.

– Jeg har ofte fått spørsmål om hvorfor jeg vil utsette meg for enda mer av dette kjøret. Selv om det nok kommer til å bli krevende også fremover, tror jeg likevel det blir på en annen måte. 

– Nord universitet er en utrolig spennende organisasjon med mange engasjerte og kunnskapsrike mennesker. Det er dessuten utrolig givende og et stort privilegium å få lov til å legge til rette for at ungdom får den forskningsbaserte utdanningen de skal ha, og det på en så god måte som mulig, sier hun.

Mye mer forskningsaktivitet

I styremøtet den 26. juni vedtok styret ny studiestedsstruktur. Samme dag vedtok de også i tilsette Solheim Hansen som ny rektor ved Nord universitet. Det fire år lange åremålet startet offisielt 1. august. 

– Først og fremst må vi få etablert oss som et stabilt og godt universitet. I media har det blitt stilt spørsmål om Nord er godt nok, så det må vi få spikret slik at det ikke blir et spørsmål lenger. 

– Noe av det viktigste vi må jobbe med i den sammenheng er forskning. Her ligger vi et stykke bak de beste i sektoren, derfor må vi ha mye mer forskningsaktivitet i de fagmiljøene som tilbyr våre studieprogram. Vi ser at vi er på rett vei, så nå må vi sørge for å opprettholde trykket på ph.d.-ene, slik at nivået fremover blir som i 2018, da vi hadde 30 kandidater som avla doktorgrad. 

I startgropa med Strategi 2030 

Klikk her for å endre bildet
Itjnå som kjæm tå sæ sjøl: – Jobb hardt og ta godt vare på dine medstudenter. Læring kommer ikke av seg selv. Det må jobbes med, er rektor Hanne Solheim Hansens enkle budskap til studentene.  Foto: Bjørnar Leknes.
Solheim Hansen har brukt sommeren godt. Ferien har hun tilbrakt i Danmark sammen med sin familie, og aller best kobler hun av når hun får gjøre praktiske ting, som å stelle i hagen, gå tur eller tenne opp et bål. 

Nå har hun mønstret på igjen, full av glød og klar for å lede Nord inn i en ny og spennende periode. 

– I høst skal vi blant annet begynne på arbeidet med ny strategi – Strategi 2030. Her forventer jeg at alle ansatte vil involvere seg slik at vi kan eie vår nye strategi sammen. Det kommer til å bli en utrolig spennende prosess, sier 57-åringen som i 2020 kan feire et kvart århundre som ansatt ved Nord universitet og tidligere Høgskolen i Nord-Trøndelag. 

I tillegg til strategiarbeidet vil også implementeringen av ny studiestedsstruktur bli en prioritert oppgave denne høsten. Videre skal vi vurdere om universitetet på sikt kan løfte en ny ph.d.-utdanning tilknyttet et av de eksisterende fagområdene Nord har i dag.

– Hva forventer du av de ansatte ved Nord universitet fremover? 

– At alle fortsetter å gjøre det de skal – jobbe med forskning, ta initiativ og jobbe godt med studentene. Det å ta godt imot studentene, og bidra til rask faglig og sosial integrering, det er noe av det beste vi kan gjøre for at de skal trives hos oss, bli fornøyde studenter og levere godt. 

Nord universitets nye rektor legger ikke skjul på at hun har høye ambisjoner på vegne av universitetet. For selv om Nord fortsatt ligger et stykke bak de andre når det kommer til forskning, mener hun bestemt at universitetet har potensiale for å bli blant de beste i landet.

– Det er ingen grunn til at vi ikke skal kunne bli et av de bedre universitetene i Norge. Men det vil ta tid. Det krever at vi alle jobber hardt og tålmodig, at vi er nøye på hva vi engasjerer oss i og at det vi prioriteter er noe vi skal gjøre skikkelig. 

– Men ja, vi kan bli blandt de beste. Vi har i alle fall utrolig mange flinke folk her, sier Norges ferskeste universitetsrektor.