Offensivt program for Forskningsdagene 2018

Fra 19. til 30. september kan nordlendinger og trøndere delta på 60 populærvitenskapelige arrangementer i regi av Nord universitet.

Per Jarl Elle

​Oppvekst er hovedtemaet for Forskningsdagene 2018. Under dette temaet samles om lag 350 arrangementer på 160 steder fra Kristiansand til Kirkenes i en forrykende forskningsfestival, der målsettingen er å bringe forskning ut til folk flest.

Andreas Førde er ansvarlig for planleggingen og gjennomføringen av det regionale programmet i regi av Nord universitet og Nordlandsforskning.

I tett samarbeid med kolleger og eksterne samarbeidspartnere har han jobbet fram i alt 60 arrangementer i Bodø og omegn, Vesterålen, Lofoten og Narvik, Mo i Rana, Nesna, Sandnessjøen, Namsos, Steinkjer, Levanger og Stjørdal.

– Forberedelsene har tatt mange måneder og flere hundre personer bidrar til årets program. Det er jeg veldig tilfreds med, sier prosjektleder Andreas Førde ved Nord universitet.

– Forskning for folk flest

Klikk her for å endre bildet

Forskning for folk flest. Forskningsdagene 2018 har 60 arrangementer fra Vesterålen til Stjørdal.
Fra venstre trainee Silje Kristin Berg Stamnes, konsulent Kristine Solli og seniorrådgiver Andreas Førde, Nord universitet (foto: Per Jarl Elle).

Førde forteller at det er viktig å vise betydningen av forskningen for folk flest.

– Forskningsdagene er en plattform for universiteter og andre forskningsinstitusjoner der hensikten er å gjøre forskernes arbeid aktuell og synlig for folk flest. Forskning er interessant og spennende, og kan presenteres på en tilgjengelig og underholdende måte. Jeg mener at vi i år har laget et program om oppvekst som engasjerer store og små fra Stjørdal til Vesterålen, sier Førde.

Han forteller at profesjonelle forskere og andre mennesker med kunnskap og erfaring om hovedtemaet oppvekst bidrar i programmet for Forskningsdagene. Hovedtemaet har forgreininger til skole, helse, IKT, biologi, integrering og velferd, noe som gjenspeiles i de mange arrangementene Nord universitet har ansvar for under festivalen.

Nord universitet fører også videre faste arrangement som Åpent bukt, Familiedag og Forskningspub.

– Forsker Battle, som vi lanserte for to år siden, kommer i en enda større utgave i år. Nytt er også et Lytring-arrangementene i Mo i Rana og Levanger. Det samme er Forskningstorget på Steinkjer.

– Skulle gjerne tatt turen nordover

Forskningsdagene er det største populærvitenskapelige arrangementet i Norge. Seniorrådgiver Emmy Gram Lauvanger i Forskningsrådet er imponert over programmet i Nordland og Trøndelag, og sier hun gjerne skulle tatt turen nordover under Forskningsdagene.

– Programmet til Nord universitet har en stor faglig bredde og en imponerende geografisk spredning. Det er også oversiktlig og lett for meg utenfra å orientere meg i. Vi er rett og slett ganske stolte av hva Nord får til under Forskningsdagene i år, sier Emmy Gram Lauvanger.

Per Jarl Elle

Nord universitet har et eget program for Forskningsdagene.

På programmet er blant annet arrangementer om følgende temaer:

• Slektsforskning
• Kunstig intelligens
• Helse og oppvekst
• Oppvekst og læringsmiljø
• Kulturminner
• Bamsesykehus for de minste
• Torsken og endringer i klimaet
• Innovasjon og bærekraft
• Utviklingen av moderne teknologi