– Øvelse Nord er viktigere enn noensinne

Pandemien stopper ikke Øvelse Nord, som i slutten av april blir arrangert for 26. år på rad. – Øvelse Nord har aldri vært viktigere, sier øvingsleder Erlend Hagenes.

​​​​​​Krisekommunikasjon, felles situasjonsforståelse og samhandling ved terror og storulykker er områder det skal skal øves på under årets utgave av Øvelse Nord.

– Sjelden har vel dette vært viktigere enn nå, sier øvingsleder Erlend Hagenes ved Nord universitet. 

Nyhet: internasjonalt fokus 

​Nytt av året er deltagelse av øvingsaktører som internasjonaliserer de spisse scenarioene: Utenriksdepartementets døgnbemannede krisestabsenhet deltar i den skarpe øvelsen, gjennom at hendelsen som spilles har forgreninger til nordmenn som befinner seg utenlands. 

– Dette gir et meget spennende, lærerikt og realistisk tilskudd til Øvelse Nord, sier Hagenes.

Øvelse Nord har siden 90-tallet vokst fra å være en skadestedsøvelse til å bli det regjeringen omtaler som møtestedet for norsk beredskap. 

Idealisme og langsiktig tenkning har medført at Øvelse Nord nå mønstrer beredskapsetater fra skadested og mobiliserer krisehåndtering til topps i landets ledelse. 


Primus motor: Øvingsleder Erlend Hagenes. Foto: Nord universitet.

–​ Videre har man etablert fagseminarer og beredskapsforum for en rekke yrkesgrupper i kjølvannet av øvelsen. Slik har Øvelse Nord blitt til en paraply som favner bredt for å sikre tryggheten til både mennesker og bedrifter i Norge, sier Hagenes. 

På tross av pandemien og delvis nedstenging av samfunnet, går Øvelse Nord som planlagt, men i år blir alt å foregå på digitale flater. At Øvelse Nord er viktig, viser blant annet årets deltakerliste, med en partileder, to statsråder og forsvarssjefen som deltakere. 

Topp faglig og politisk deltakelse

​Hovedarrangementet på seminarsiden starter 26. april med «Fagdagene», som i fjor samlet et firesifret antall tilhørere. I tillegg arrangeres Nasjonalt beredskapsforum for havbruksnæringen, regionalt FORF-seminar (Frivillige organisasjoners redningsfaglige forum) og det åpne folkemøtet Lytring. 

27. april åpnes Nasjonalt beredskapsforum for havbruk av fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen. Dette arrangeres i samarbeid med Løvold havpark.

Samme dag skal Norges nye forsvarssjef Eirik Kristoffersen snakke om det å duge når det gjelder, og innsatsleder fra Gjerdrum-raset, Roger Pettersen, vil dele sine erfaringer fra redningsarbeidet i rasområdet. 

Stabsøvelsen 28. april avslutter årets Øvelse Nord, som fra den spede starten for 26 år siden nå er blitt landets største fullskala samvirkeøvelse for beredskap.  ​​

Øvelse Nord 2021


Øvelse Nord arrangeres i år for 26. gang. Årets øvelse blir heldigital og går av stabelen 26. - 28. april 2021.

Øvelse Nord er en fullskala beredskapsøvelse der samvirke mellom ulike etater og instanser er sentralt. Under øvelsen får en rekke beredskapsaktører ​trent på håndtering av store hendelser og kriser, fra lokalt til regionalt nivå. 

Øvelse Nord er den største øvelsen i Europa av denne typen i regi av et universitet, og er Nordens største fastlandsøvelse.​

Se program​

Kronikk: 
Øvelse gjør mester​

 Kontaktperson