Krisekommunikasjon, felles situasjonsforståelse og samhandling ved terror og storulykker er områder det skal skal øves på under årets utgave av Øvelse Nord.
– Sjelden har vel dette vært viktigere enn nå, sier øvingsleder Erlend Hagenes ved Nord universitet.
Nyhet: internasjonalt fokus
Nytt av året er deltagelse av øvingsaktører som internasjonaliserer de spisse scenarioene: Utenriksdepartementets døgnbemannede krisestabsenhet deltar i den skarpe øvelsen, gjennom at hendelsen som spilles har forgreninger til nordmenn som befinner seg utenlands.
– Dette gir et meget spennende, lærerikt og realistisk tilskudd til Øvelse Nord, sier Hagenes.
Øvelse Nord har siden 90-tallet vokst fra å være en skadestedsøvelse til å bli det regjeringen omtaler som møtestedet for norsk beredskap.
Idealisme og langsiktig tenkning har medført at Øvelse Nord nå mønstrer beredskapsetater fra skadested og mobiliserer krisehåndtering til topps i landets ledelse.

Primus motor: Øvingsleder Erlend Hagenes. Foto: Nord universitet.
– Videre har man etablert fagseminarer og beredskapsforum for en rekke yrkesgrupper i kjølvannet av øvelsen. Slik har Øvelse Nord blitt til en paraply som favner bredt for å sikre tryggheten til både mennesker og bedrifter i Norge, sier Hagenes.
På tross av pandemien og delvis nedstenging av samfunnet, går Øvelse Nord som planlagt, men i år blir alt å foregå på digitale flater. At Øvelse Nord er viktig, viser blant annet årets deltakerliste, med en partileder, to statsråder og forsvarssjefen som deltakere.
Topp faglig og politisk deltakelse
Hovedarrangementet på seminarsiden starter 26. april med «Fagdagene», som i fjor samlet et firesifret antall tilhørere. I tillegg arrangeres Nasjonalt beredskapsforum for havbruksnæringen, regionalt FORF-seminar (Frivillige organisasjoners redningsfaglige forum) og det åpne folkemøtet Lytring.
27. april åpnes Nasjonalt beredskapsforum for havbruk av fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen. Dette arrangeres i samarbeid med Løvold havpark.
Samme dag skal Norges nye forsvarssjef Eirik Kristoffersen snakke om det å duge når det gjelder, og innsatsleder fra Gjerdrum-raset, Roger Pettersen, vil dele sine erfaringer fra redningsarbeidet i rasområdet.
Stabsøvelsen 28. april avslutter årets Øvelse Nord, som fra den spede starten for 26 år siden nå er blitt landets største fullskala samvirkeøvelse for beredskap.