Øvelse Nord ble gull verdt for NRK-reporter i katastrofeområde

Journalist Fredrik Jullumstrø var en av de første journalistene ved katastrofeområdet i Gjerdrum. Han takker Øvelse Nord for svært verdifull erfaring.

​​​​​​
Klikk her for å endre bildet
Blant de første journalistene på rasstedet: Reporter Fredrik Solbu Jullumstrø. Foto: Skjermdump NRK.
​​​I morgentimene onsdag 30. desember 2020 gikk det tragiske jordskredet i Gjerdrum kommune i Viken. En av de første journalistene på skadestedet var NRK-journalist Fredrik Solbu Jullumstrø (32).

Skredet som målte 300 x 700 meter har tatt med seg minst 31 boligenheter, og flere gårdsbruk er berørt.

På tross av dårlig vær er redningshelikoptre i sving og mannskaper fra alle nødetatene, samt Røde Kors og Norsk Folkehjelp. 

Etter hvert blir skredhunder satt inn i letingen etter savnede personer. I løpet av formiddagstimene blir om lag 500 personer evakuert til et hotell i nærheten. 

– Hvordan skal du som journalist på jakt etter informasjon nærme deg helsepersonell og redningsmannskaper i livsviktig arbeid? Kan du risikere å filme folk som er i sjokk? Slike spørsmål melder seg kjapt, sier Solbu Jullumstrø. 

​Ved skadestedet råder det stor usikkerhet de første timene 

– Du ser sperringer, politi og annet personell fra nødetatene. Redningshelikoptre henger i lufta over deg, og det er et enormt informasjonsbehov. Det går opp for deg at det utspiller seg en nasjonal katastrofe, sier han.  

Fredrik forklarer at inntrykkene er sterke og mange. Til dels motstridende tanker jager i hodet hans når han går i gang med jobben for NRK i Gjerdrum. Ja, han skal rapportere på alle flater og som alene NRK-journalist de første to-tre timene på stedet skal han også filme for TV-sendingene. 

– Men du må være varsom, og du må respektere sperringer og redningspersonell. Det er folk som forsøker å berge liv. 

Hvor godt forberedt er det mulig å være? 


Kjent nyhetsanker: Fredrik Jullumstrø har allerede en spennende mediekarriere bak seg etter journalistutdanningen ved Nord universitet i Bodø, med flere år på baken i VGTV, TV2 Hjelper deg, Dagsnytt 18 og i NRK Direkte fra 2018. Foto: NRK.

En ting er det emosjonelle. Det kan du vanskelig være forberedt godt nok på.

– Jeg tenkte også at det er et sykt sted å være på. Jeg visste at det bare noen få hundre meter unna lå det flere som var døde. Jo lengre tid det gikk, jo mer sikre ble skadestedsledelsen på at det var døde mennesker i raset. Følelsesmessig er dette som en berg og dalbane. 

– Den følelsen jeg fikk var på en måte at jeg må gjøre en jobb, forsøke å legge bort de sterke tankene og se virkeligheten gjennom kameralinsa, sier han.

Forberedelsene startet timer før. Det er også viktig med riktig utstyr og ikke minst uteklær som passer. 

Så når Fredrik på jobb i Oslo får vite at han skal dekke raset i Gjerdrum, drar han i all hast innom sin bopel og ordner seg varme klær og fornuftig skotøy. Ikke alle er like forutseende. 

– Det er journalister på stedet i tynne jeans og joggesko. Jeg er glad jeg har kledd meg for mange timer ute i kulde og dårlig vær. Det er jeg veldig glad for, sier Fredrik. 

​Verdifull praksis på Øvelse Nord

Om lag ti år tidligere. Fredrik befinner seg som journaliststudent i Bodø. Som en del av den praktiske undervisninga får han øvd seg som journalist på den store sikkerhets- og beredskapsøvelsen Øvelse Nord, som hvert år blir arrangert ved universitetet.

Øvelse Nord, som etter hvert har utviklet seg til å bli den nasjonale møteplassen for beredskapsøvelser i Norge, involverer det meste av institusjoner knytta til sikkerhet og beredskap, som forsvaret, politiet, brannvesen, helsesektor, redningstjenesten, kommuner og fylkesmannen. 

På campus er det opprettet akuttsykehus, der redningspersonell og studenter får øvd seg i hvordan det kan være å jobbe under ekstreme forhold nært opp til virkeligheten. 

– Jeg husker at det var veldig sterkt å oppleve hvordan det kunne være i praksis med studenter som spilte skadde på en troverdig måte, og helsepersonell som skulle sortere og hjelpe de skadde. Det var noe annet enn å høre om det i teorien, sier Fredrik. 

– For meg var dette ekte nok, og jeg husker at jeg måtte reflektere nøye over hva jeg rapporterte til universitetets nett- og radiosendinger. Dette er erfaringer jeg i høyeste grad har tatt med meg inn i arbeidslivet, sier Fredrik. 

Stod ikke på bar bakke

Nå etter at Gjerdrum-raset er kommet på en viss avstand, vil Fredrik si at erfaringa fra Øvelse Nord gjorde at han ikke sto helt på bar bakke da det virkelig gjaldt.
​ 
– Det gjør at man har noe i ryggsekken og vet noe om hvordan en skal te seg på et skadested. Det blir litt enklere da sammenlignet med journalister som aldri har øvd på scenario som ligger tett opp til virkelige hendelser, eller dekket noe sånt før. 

– Jeg husker ennå at jeg var veldig nervøs første gang under Øvelse Nord, avslutter Fredrik. 

Øvelse Nord arrangeres i år for 26. år på rad, og blir åpnet av partileder Trygve Slagsvold Vedum. Hit kommer også forsvarssjefen og to statsråder, og en av skadestedslederne fra Gjerdrumraset kommer for å fortelle om de første nervepirrende timene etter raset. ​



Øvelse Nord: Arrangeres for 26. året på rad i slutten av april 2021. Arkivfoto Nord universitet.

Øvelse Nord 2021


Øvelse Nord arrangeres i år for 26. gang. Årets øvelse blir heldigital og går av stabelen 26. - 28. april 2021.

Øvelse Nord er en fullskala beredskapsøvelse der samvirke mellom ulike etater og instanser er sentralt. Under øvelsen får en rekke beredskapsaktører ​trent på håndtering av store hendelser og kriser, fra lokalt til regionalt nivå. 

Øvelse Nord er den største øvelsen i Europa av denne typen i regi av et universitet, og er Nordens største fastlandsøvelse.​

Se program​

Kronikk: 
Øvelse gjør mester​


 Kontaktperson