– Passer for alle sykepleiere som vil ha faglig påfyll

Stipendiat Maria Strandås tok en master i klinisk sykepleie i 2014. – At den er samlingsbasert var helt avgjørende for meg.

Bjørnar Leknes

Maria Strandås trives best når hun har mange jern i ilden. Og tobarnsmora fra Bodø elsker å studere.

Derfor kastet hun seg rett på en videreutdanning innen diabetes straks hun var ferdig utdannet sykepleier.

Deretter ble det en master i klinisk sykepleie, før hun nå nærmer seg slutten på sin doktorgradsutdanning. Her undersøker hun relasjoner mellom sykepleiere og pasienter i hjemmetjenesten, som er organisert med utgangspunkt i New Public Management-prinsipper.

Og fortsatt er hun bare 32 år ung.

Klikk her for å endre bildet
Fra bachelor, via master, til ph.d.: – Jeg har alltid likt å studere og jeg har en sterk interesse for faget, sier Strandås fra Bodø. Foto: Nadia Norskott.

En anvendelig master

At det ble nettopp en master i klinisk sykepleie skyldes blant annet muligheten studiet gir til å kombinere videreutdanning med selve mastergradsutdanninga.

– På den måten blir masteren veldig anvendelig. Her fikk jeg bruke mine 30 studiepoeng fra videreutdanninga i diabetes, sier hun.

– Dessuten er den samlingsbasert, noe som er veldig positivt. De fleste av oss er jo i jobb, og for meg var det helt avgjørende. Og det er fullt mulig å kombinere med jobb, så lenge du selv er motivert.

Visste du at

du nå kan gå rett fra en bachelor i sykepleie til master i klinisk sykepleie?

Strandås sier masterutdanninga også er veldig åpen med tanke på hva du ønsker å skrive om. Selv skrev hun om hverdagsetikk i nyfødtintensiv kontekst, en artikkel som ble publisert i Nursing Ethics.

– Jeg har alltid likt å jobbe med barn, sier Strandås, som før hun begynte som stipendiat ved Nord universitet i 2014 jobbet ved kirurgisk avdeling ved Nordlandssykehuset i Bodø.

Les Strandås sin artikkel her:Ethical challenges in neonatal intensive care nursing.pdf

Vitenskapsteori – viktig og nyttig

Hun anbefaler alle sykepleiere som vil ha faglig påfyll og som vil forstå mer av faget sitt å ta en master i klinisk sykepleie.

– Du lærer å bruke og forstå nyere forskning, noe jeg mener er minst like viktig for sykepleiere i praksis som de som jobber i akademia. Du lærer deg å tenke på en litt annen måte enn før, og det tar du med deg inn i jobben.

– Du lærer også en del vitenskapsteori, som er mye morsommere enn man kanskje skulle tro. Det handler om hvordan kunnskap utvikles, og om det å lære seg å være kritisk og ikke ta all forskning for god fisk, sier Strandås.

PS: Maria Strandås er også en aktiv blogger, og står sammen med kollega Anne Sørstrøm bak fagbloggen Sykepleie i Nord.

Bjørnar Leknes

Om master i klinisk sykepleie

Med Master i klinisk sykepleie kan du bidra til å styrke klinisk praksis, faglig utviklingsarbeid og forskning innen ditt interesseområde.

• Samlingsbasert, går over tre år
  • Studiested: Bodø
  • Opptakskrav: bachelorgrad i sykepleie med minst karakteren C

Les mer om vår master i klinisk sykepleie.