Veronica Sortland er universitetslektor ved Nord universitet avdeling Mo i Rana – og diabetessykepleier med klinisk kompetanse. Hun er langt fra alene om dette ved Nord universitet.
Den brede kompetansen gjør at Nord universitet på selve Verdens diabetesdag 2022, lanserer videreutdanning i diabetesbehandling/ omsorg, med oppstart høsten 2023.
– Diabetes er en utbredt sykdom og sykepleiere møter personer med diabetes i alle deler av helsetjenestene. Kvalitativt god behandling og oppfølging av personer som lever med diabetes krever at sykepleiere har høy kompetanse innen medisinske, så vel som psykologiske og pedagogiske emner. Gjennom dette studiet oppnår sykepleiere spesialkompetanse til å arbeide til det beste for personer med diabetes i og utenfor institusjon, og i ulike livsfaser, sier Sortland.
Beryll Kristensen er leder i Faggruppen for Diabetessykepleiere i
Norsk Sykepleierforbund og jobber til daglig som Diabetessykepleier på Ringen
Apotek på Jessheim. Foto: privat
Et skrikende behov
Diabetessykepleier Beryll Kristensen, leder for faggruppen for diabetessykepleiere i Norsk Sykepleierforbund, ser daglig behov for mer kompetanse i helsetjenesten. Hun er derfor glad for at Nord universitet nå relanserer utdanningen som fram til 2016 gikk i flere år.
– Vi videreutdannet 300 fagarbeidere i årene ved Nord. Slik at det er veldig, veldig bra at utdanningen kommer tilbake, for vi trenger at flere sykepleiere videreutdanner seg innen diabetesbehandling og omsorg, sier Kristensen.
Hun får jevnlig telefoner fra sykepleiere som spør hvor de kan henvende seg for å øke sin kompetanse innen diabetes. Så langt er mulighetene få. Noe Kristensen sier er et stort problem.
– Behovet er skrikende. Spesielt i kommunehelsetjenesten, som allerede sliter med mangel på fastleger. Her møter pasienter med diabetes type 2 helsepersonell som ofte ikke har nok kunnskap om diabetes. Derfor øker sjansen for at pasientene får følgesykdommer som hjerteinfarkt, hjerneslag, nedsatt syn og sårproblemer på beina. Det er rundt 500 årlige amputasjoner på grunn av diabetssår. Skal sårene gro må diabetesen behandles. Blodsukkernivået må ned og det krever tid og kompetanse, sier hun.
Tiden er derfor inne for å spisse kompetansen til sykepleiere i både spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten.
Vi trenger DEG
Nord universitet sitt kommende studieprogram i diabetesbehandling og omsorg sørger for akkurat det. Den har et helhetlig fokus på diabetes, diabetesrelaterte komplikasjoner og sykepleie til personer som lever med diabetes, herunder blant annet veiledning, behandling og oppfølging av personer med diabetes.
Ifølge Kristensen er behovet for denne kompetansen akutt og stor i både spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten.
Programmet har til hensikt å utdanne sykepleiere med spisskompetanse innen fagområdet diabetes.
Utdanningen igangsettes etter anbefaling fra Helse Nord, som erkjenner at samfunnet trenger flere sykepleiere med denne fagkompetansen for å møte den økende pasientgruppen.
– Flere og flere av oss får diabetes, både i Norge og på verdensbasis. Derfor er det viktig å få opp kompetansen. Samtidig er det i dag kun i Bergen en slik videreutdanning tilbys, sier Sortland.
Studiet vil bli godkjent som fordypningsemne for de som velger å gå videre til master i klinisk sykepleie.
Universitetslektor Veronica Sortland ved Nord universitet på Mo i Rana ser fram til utdanningen startes opp høsten 2023. Foto: Rami Skonseng, Mye i Media
Desentralisert og deltid
Studieprogrammet består av to emner på 15 studiepoeng hver og gjennomføres på deltid, over to semester.
Emnene bygger på hverandre hvor det første emnet i «Diabetes – sykdomslære, komplikasjoner og behandling» legger det teoretiske grunnlaget for å kunne gå videre på det andre emnet i «Sykepleie til personer med diabetes», som er mer praktisk rettet.
I hvert emne gjennomføres tre samlinger à tre dager, hvor en av samlingene gjennomføres fysisk ved Nord universitet, campus Bodø, og to samlinger, samt eksamen gjennomføres via Nord universitet sine nettløsninger. Studentene gjør selvstudier og arbeidskrav mellom samlingene.
Merk deg datoene: 10. januar 2023 – og 15. april. Dette er henholdsvis datoen hvor studiet legges ut på nord.no. Mens 15. april er søknadsfristen.
– Vi legger opp studiet slik at det går an å kombinere det med jobb, og hvor studentene kan sitte hjemme og studere. Vi håper dette gjør at vi får mange søkere, sier Sortland.
Sortland presiserer også at studentene kan bruke ALLE våre campuser til å studere mellom samlingene, samt ha møter og jobbe sammen med medstudenter. Det er også tilgang til bibliotekene.
Kompetent arbeidsgruppe
Det er høy kompetanse om sykepleie og diabetes på Fakultet for sykepleie og helsevitenskap ved Nord universitet. Det foregår også forskning på diabetes.
Arbeidsgruppen i videreutdanningen har alle spisskompetanse om diabetes. Den består av:
Universitetslektor Ann-Karin Andorsen v/campus Bodø
Universitetslektor Elin Larsen v/campus Bodø
Universitetslektor Veronica Sortland v/campus Helgeland
Førsteamanuensis Maria Strandås v/campus Bodø
Stipendiat Hege Solberg v/campus Namsos
Professor og programansvarlig Akhtar Hussain v/campus Bodø
Helse Nord
Helse Nord RHF er fornøyd med avgjørelsen om å starte opp igjen med videreutdanning i diabetesbehandling/ omsorg.
– Tilbud om videreutdanning i diabetes ved Nord Universitet har over tid bidratt til at det i dag er diabetessykepleier med videreutdanning i diabetes ved alle sykehus i Nord-Norge. Tilgang på sykepleiere med kunnskap om diabetes ansees som viktig for å opprettholde funksjonen med diabetesteam på sykehusene, og det er også et behov for diabetessykepleiere i kommunene. Helse Nord RHF er godt tilfreds med at Nord universitet høsten 2023 vil starte opp videreutdanning innen diabetesbehandling/omsorg, sier Jon Tomas Finnsson, avdelingsdirektør i helsefagavdelingen, Helse Nord
RHF.
Verdens diabetesdag (WHO)
14. november er Verdens diabetesdag.463 millioner mennesker lever med diabetes, og mange står i fare for å utvikle sykdommen. Verdens diabetesdag ønsker å rette oppmerksomheten mot sykdommen, og bidra til global forebygging og bevisstgjøring.
Verdens helseorganisasjon (WHO), som er FNs organ for helse, arbeidet for at alle folk skal ha den beste helsetilstanden som er mulig å oppnå. WHOs hovedoppgave er knyttet til FNs bærekraftmål nummer 3, God helse og livskvalitet. Målet er blant annet å redusere prematur dødelighet forårsaket av ikke-smittsomme sykdommer med en tredel, gjennom forebygging og behandling.
Organisasjonen er svært bekymret for økningen av diabetestilfeller på verdensbasis.
Dette vet vi:
- 463 millioner mennesker lever (i 2020) med diabetes, og tallet øker. I 1980 var tallet 108 millioner (Kilde: IDF Diabetes Atlas).
- I Norge er det rundt 254.000 diabetikere med diabetes type 2, rundt 28.000 lever med diabetes type 1. (Kilde: Fhi.no)
- WHO anslår at 1,6 millioner mennesker dør av sykdommen årlig.
- På verdensbasis er en av tre voksne overvektige. En av ti er sykelig overvektige.
Vi skiller mellom to typer diabetes:
Diabetes type 2 er en arvelig, kronisk sykdom som vanligvis utløses av overvekt og mangel på aktivitet. Denne typen kan forebygges ved å spise sunt og holde seg aktiv.
Diabetes type 1 er en kronisk autoimmun sykdom hvor kroppen ikke produserer nok insulin. Denne diabetstypen kan ikke forebygges eller unngås.