Studenter: – Hold ut, vi går mot lysere tider!

– Sola har snudd og vaksineringa er i gang. Dette blir snart bra! Det sier studentprest Svein og studentombud Hanne. Her er deres beste råd til deg som student i koronatid.

​​​​​​​​​
Klikk her for å endre bildet
Mot lysere tider: Selv om året fikk en tøff start, går vi mot lysere tider. Foto: Bjørnar Leknes.
​Nytt år og nye muligheter. Etter mange måneder med strenge smitteverntiltak, digital undervisning og et studieliv i kohorter, skulle 2021 bli helt annerledes. Trodde vi.

Men så snart vi tok fatt på det nye året, ble tiltakene i stedet enda tøffere. Studentene fikk et nytt slag i trynet, med beskjed om å vente med å reise tilbake til sitt studiested.

– Vi vet dette ble en gedigen nedtur for mange, og det forstår vi veldig godt. Men dette tåler vi, det er fullt mulig å holde ut og det går over. Nå vet vi at vi ser enden på det, selv om vi ikke ser målstreken, sier studentprest Svein Valle.

Fem gode råd

Sammen har studentpresten ved Studentinord og Nords studentombud Hanne Seljesæter lang erfaring med å gi gode råd og veiledning til studenter. Her er deres aller beste råd ved inngangen til det nye året:

1. ​​Tenk positivt. Fokuser på det som er bra: vaksineringen er i gang og vi går mot lysere dager. Nå er vi inne i siste etappe. Vi kan se slutten, selv om vi ikke ser selve målstreken. Forsøk å ikke gi næring til de negative tankene. Dette tåler vi!​

2. Bli venn med deg selv. Er du ikke venn med deg selv blir alenetida noe mer enn ensomhet. Si positive ting til deg selv. Du er en bra person, du er i ferd med å ta høyere utdanning og du har mange som liker deg. Det er veldig bra. Arrester deg selv tvert du tenker negativt om deg selv. ​

3. Ta vare på deg selv. Fyll deler av dagen med det som gjør deg glad. Det gir deg energi til å studere. Gå tur, spis bra og få nok søvn. Akkurat nå har du en unik mulighet til å gå tur når det er lyst – det er et supertips! Har du noen å gå sammen med er det flott, men det er fint å gå tur alene også.

4. Ha god struktur på dagen. Kos er bra, men finn en balanse. Det er fortsatt fullt mulig å være student og produsere bra.  Lag dine egne rammer og vær konkret. Et godt tips er å sette av to timer til studier før lunsj: Les i 20 minutter, ta pause i 20 minutter, les i nye 20 minutter og så videre. Ta så pause i to timer med lunsj og frisk luft, før du tar to nye timer med studier. Klarer du enda en lese-økt senere på dagen har du i sum fått gjort mye.

5. Hold en rytme. Nok søvn er viktig. Du må gjerne sove lengre om morgenen, men forskyver du døgnet for mye, kan det gå ut over søvnmønsteret. Prøv å ikke være ​online hele tida, men logg deg av, få dagslys, frisk luft og nok søvn. Tips: skaff deg gjerne en analog vekkerklokke.

Book deg en time

Klikk her for å endre bildet
Noen å prate med: Du kan enkelt booke time for en prat både med studentombud Hanne Seljesæter og studentprest Svein Valle. Foto: Svein-Arnt Eriksen og Kjell Pedersen.
Trenger du noen å snakke med, kan du booke time både hos studentprest, studentrådgivere og studentombud. Det gjør du enkelt på nett, enten via Studentinord eller via studentombudets side​

Studentombudet kan først og fremst hjelpe deg med råd og veiledning rundt spørsmål som har med studiesituasjonen og det å være student å gjøre, som for eksempel rettigheter og praksis.

Bli med på gratis mestringskurs

Studentinord tilbyr ulike gratis kurs som kan gi inspirasjon og hjelp til en enklere og bedre studiehverdag. Våren 2021 er de fleste kursene digitale.

Få oversikt over temaer og datoer her: https://www.studentinord.no/kurs-var21​

For flere tips, sjekk gjerne ut: Vær god mot deg selv (vaergodmotdegselv.no)