– Sykepleie gir livet mitt mening

– Livet må ha en mening. Og om ikke det å ta bort smerte, lidelse og frykt gir mening, så er det ingenting som gjør det.

Bjørnar Leknes
Ordene tilhører sykepleierstudent Inge Morken fra Skjåk. 36-åringen er student ved Nord universitet i Levanger, og fikk nylig anledning til å promotere utdanningen foran 700 elever i videregående skole.

– Selv valgte jeg sykepleie fordi jeg har lyst til å jobbe med folk.

– Vi er der når folk har sine dårligste dager – og når de får lov til å reise hjem igjen på sine beste. Og så er vi der og prøver å hjelpe dem til en verdig avslutning den dagen de må dø, sier Morken.

Stor interesse blant vgs-elevene

Klikk her for å endre bildet
Attraktiv utdanning: Inge Morken og de andre sykepleierstudentene fikk erfare at mange elever i videregående skole er nysgjerrige på sykepleie, deriblant John Ivar Bæverfjord (til høyre). Foto: Roger Grostad
Det var tydelig at hans budskap traff en nerve hos elevene, som snart selv skal bestemme seg for valg av høyere utdanning.

For nettopp sykepleie var blant de utdanningene aller flest ville ha en smak av da de gjestet Åpen dag ved universitetet.

Dermed ble det trangt om plassen da studentene skulle demonstrere både blodprøvetaking og hjerte-lunge-redning, samt informere og svare på spørsmål, i den topp moderne ferdighetsavdelingen ved Nord universitet i Levanger.

Godt og trygt læringsmiljø

I møtet med elevene fikk Morken også satt ord på hvor glad han er for at han ble student nettopp ved Nord universitet.

– Jeg har bodd i Trondheim i mange år, men er veldig glad for at jeg kom inn her da jeg søkte.

– Jeg hadde hørt mye bra før jeg begynte og enda mer etterpå. Og jeg kan bekrefte at det er veldig bra her. Det beste med studiestedet er lokasjonen – at campus ligger ute i kornåkeren med fjorden på siden, sier han.

– At vi er små klasser så det blir intimt er også en stor fordel. Det gjør at det blir gode og trygge læringsmiljø. Du blir trygg på at du kan gjøre feil – noe som er viktig, sier han.

John Ivar Bæverfjord er elev ved Ole Vig videregående skole i Stjørdal, og var en av mange som lot seg inspirere av sykepleierstudentene.

– Jeg har fått mye nyttig informasjon og jeg likte spesielt godt sykepleie-posten. Jeg er likevel usikker på hva jeg skal bli ennå, sier han.

15 prosent menn

Klikk her for å endre bildet
Kvinnedominert. – Vi trenger flere menn i helse. Men enda viktigere – vi trenger flere sykepleiere, sier student Inge Morken. Foto: Roger Grostad
Nord universitet tilbyr sykepleierutdanning ved flere studiesteder, og hadde i 2018 til sammen 1400 sykepleierstudenter. Av disse er rundt 200 menn – altså 15 prosent.

I Levanger er Inge Morken en av i alt 40 mannlige sykepleierstudenter, av rundt 400 studenter til sammen.

– Vi trenger flere menn i helsesektoren rett og slett fordi det er for få. Vi er alle litt forskjellige, og det er noen samtaler og situasjoner hvor det har litt betydning hvem du snakker med.

– Men ellers tenker jeg at menn og kvinner kan gjøre jobben på akkurat samme måte. Vi trenger flere mannlige sykepleiere – men også flere kvinnelige, sier Morken.

Norge har stor mangel på sykepleiere. Det er anslått at vi kan mangle 30 000 sykepleiere om under 20 år. Les mer om sykepleierløftet.
Bjørnar Leknes

Navn: Inge Morken
Alder: 36 år
Studerer: Sykepleie
Studiested: Levanger

Sykepleierutdanning:

Studiepoeng: 180
Studiested: Bodø, Levanger, Namsos, Vesterålen, Mo i Rana
Organisering: Heltid eller deltid samlingsbasert.
Opptakskrav: Generell studiekompetanse med spesielle opptakskrav eller realkompetanse.

Du må ha:

• gjennomsnittskarakteren 3 eller bedre i norsk (393 timer) og
  • gjennomsnittskarakteren 3 eller bedre i matematikk (fellesfag 224 timer)
Sykepleiere arbeider med friske og syke mennesker i ulike livssituasjoner og livsfaser. Sykepleiestudiet er spennende og utfordrende, og du kan arbeide i alle deler av helsetjenesten. Det er svært gode jobbmuligheter for sykepleiere, både i Norge og i utlandet.

>> Se våre sykepleierutdanninger.