Teaterstudentene tilbake i øvingssalene

Denne uka ble undervisninga ved skuespillerutdanninga ved Nord universitet gjenåpna. Men hverdagen er langt fra den samme som før pandemien.

Klikk her for å endre bildet
Tilbake fra hjemmeundervisning: Hedda Østrem (t.v.) og Lars Oscar Sivertsen er glade for å være tilbake som studenter på skuespillerutdanninga ved Nord universitet. Foto: Ole Johan Ramfjord.
– Det er veldig bra å være tilbake. Og det er fint å se alle igjen, og ikke bare små firkanter på en skjerm, sier Hedda Østrem som går andre studieår på skuespillerutdanninga.

Denne uka kunne hun og medstudentene møte opp for å få undervisning i Verdal, for første gang siden midten av mars.

– Jeg fikk veldig lyst til å gi high five og klemmer, jeg er vant til å hilse på alle i klassen. Men nå gjør vi det på avstand og vi gjør en liten vits ut av det. Det er veldig hyggelig, det er så fint å se folk reagere på hverandre i samme rom, sier Lars Oscar Sivertsen, som også er i sitt andre studieår på utdanninga.

Fokus på smittevern

Klikk her for å endre bildet
Holder avstand: Andreårsstudentene ved skuespillerutdanninga undervises i bevegelse. Men hverdagen er ikke som før, tape på golvet skal gjøre det lettere å holde nødvendig avstand. Foto: Ole Johan Ramfjord.
Men selv om studentene igjen får fysisk undervisning, er hverdagen på utdanninga en helt annen enn før pandemien: De tre klassene er adskilt og i øvingssalen der andreårsstudentene jobber er gulvet markert med tape for å gjøre det enklere å holde avstand, for å nevne noe.

– Det er herlig å se studentene igjen. Samtidig er det krevende å tilpasse seg de forholdene vi må undervise under, sier førsteamanuensis og studieprogramansvarlig Jason Turner.

– Vi har endret bruken av undervisningsrommene. Tidligere skiftet vi ofte rom mellom de ulike klassene. Nå har hver klasse sitt undervisningsrom og sin egen etasje i bygningen. Vi førsøker å unngå kontakt mellom klassene i størst mulig grad. Vi har også endret undervisninga for å overholde regelen om avstand mellom folk. I tillegg har vi endret studentenes oppgaver, forteller Turner.

Fortsatt blir det gjort mye arbeid digitalt og det er mindre scenisk arbeid enn vanlig.

– Undervisning er litt annerledes og ikke den samme vi hadde tidligere. Klassene er delt og vi holder en meters avstand fra alle i klassen. Vi kan ikke være på studentkjøkkenet og når man skal gå gjennom dører må man stå i kø, sier Hedda Østrem.

Roser studentene

Førsteamanuensisen sier det har vært krevende å drive ei utdanning som er basert på fysisk spill i rom under pandemien.

– Vi har vært nødt til å tilpasse oss og vi har tatt i bruk både video- og lydopptak. Men vi har tilpasningsdyktige og kreative studenter som har lært nye ting svært raskt. De har møtt denne situasjonen på best mulig måte, sier Jason Turner.

Vurderer å forlenge siste studieår

Til tross for digital undervisning og gjenåpning i slutten av mai, har det ikke vært mulig å gjennomføre all undervisning som planlagt. Derfor ser de nå på muligheten for å forlenge siste semester for avgangsstudentene de to neste årene.

– Da vil vi kunne ta igjen det praktiske arbeidet vi har gått glipp av og vi får gjort de tingene vi skal, sier førsteamanuensis Jason Turner.

Info om Korona-virus

Holde deg oppdatert på Nord universitet sine råd og retningslinjer knyttet til koronaviruset her:

www.nord.no/koronavirus