Ti trafikktips foran tidenes norgesferie

2020 er året hvor «alle» nordmenn skal på sommerferie i eget land. Her er trafikkekspertenes beste råd til deg som skal på veien.

​​​​​
Klikk her for å endre bildet
Et vanlig syn i sommer: Campingvogner og bobiler blir et vanlig skue i sommertrafikken. Ett godt råd er å holde god avstand. Foto: pixabay
I sommermånedene juni, juli og august er det tradisjonelt mye trafikk på hovedvegnettet i Norge. Med myndighetenes råd om «norgesferie» – og et nærmest eksplosjonsartet salg av bobiler og campingvogner – er det grunn til å tro at det blir ekstra mye trafikk på norske veier i sommer. Og det til tross for at utenlandske turister i stor grad vil utebli.

Dette stiller ekstra krav til deg som kjørende ferieturist i år. Her er ekspertenes tips og råd til deg som nå planlegger å sluke mil langs norske veier.

1. Ta det piano

Oppmerksomhet er en utfordring, særlig om sommeren med mye trafikk. Vær tålmodig, hold plassen din i køen. Det er lite å spare på hyppige forbikjøringer: Gevinsten per mil ved å øke snittfarten fra 70 km/t til 80 km/t er ca. ett minutt, fra 80–90 ca. 50 sekunder og fra 90–100 ca. 40 sekunder. Beregn god tid til turen og husk at du er på ferie!

2. Ta hyppige stopp

Uoppmerksomhet er en svært vanlig ulykkesårsak. Vi mennesker evner ikke å holde oppmerksomheten på topp over lengre tid, særlig ikke når kjøringen og miljøet blir ensformig. Ta derfor noen timinutters stopp med jevne mellomrom, slik at du skjerper sansene.

3. Hold god avstand

Hold god avstand til de foran deg. God avstand er en forutsetning for sikker kjøring med tungt lastet bil og vogn. Du blir mer avslappet som sjåfør, får bedre overblikk, kjører jevnere, får færre stopp og reduserer forbruket av drivstoff.

4. Se ofte i speilene

Hyppig speilbruk er viktig for at du til enhver tid vet hvor bobilen eller campingvogna er plassert på veien. Men også for å følge med på hvor mye trafikk det er bak deg. Unngå farlige forbikjøringer ved å bruke busslommer, avkjørsler eller bensinstasjoner for å tømme køen bak deg.

5. Spis og drikk ofte

Ta deg tid til å spise litt under lengre kjøreturer, slik at du opprettholder et jevnt blodsukkernivå. Fall i blodsukkeret gjør deg mindre oppmerksom og kan gjøre deg søvnig. Væskeinntak underveis er også lurt for å motvirke dette. Ha gjerne med en vannflaske, men husk at også denne skal være plassert på en sikker plass i bilen.

6. Vær uthvilt

Det er viktg å få nok søvn før du skal kjøre langt. At føreren sovner av et kort øyeblikk bak rattet, er en vanlig ulykkesårsak. Vær spesielt oppmerksom på dette dersom du i det daglige ikke er vant til å kjøre langt og lenge.

7. God stemning er gull

Det er alltid lurt å finne på noe som aktiviserer både passasjerer og sjåfør, så lenge det ikke tar oppmerksomheten bort fra kjøringen.

8. Kontroller dekkene

Sjekk bilens dekkutrustning, slitasje og lufttrykk for å sikre godt veggrep og for å unngå vannplaning.

9. Ikke last for mye bak i campingvogna

Ved feil lasting risikerer du å få sleng eller skrens på grunn av lite vekt på bilens bakaksling. Ideell vekt på kula er ca. 75 kg. Sjekk også tillatt hengervekt i trekkbilens vognkort. PS: Last ikke for mye i skiboksen, og sjekk oppgitt maksvekt for den takboksen du har.

10. Pakk smart og sikre lasten

Plasser det tyngste nederst og det letteste øverst. Det er viktig å sikre last, som propan, sykler og fortelt. Husk på at små, lette og løse gjenstander, som for eksempel nettbrett, brusflasker og solkrem, også må sikres.

God tur og god ferie!

Klikk her for å endre bildetFoto: Sjoerd van der Wal
Tipsene er gitt deg av følgende eksperter på Faggruppe trafikk ved Handelshøgskolen, Nord universitet: Førstelektor Rolf Robertsen og universitetslektorene Randi Brynhildsvoll og Thor Owe Holmquist. ​