Til ski-VM med irsk mor og støtte fra Nord

Nord-student Thomas Maloney Westgård vokste opp på en snøfattig øy i havgapet i Trøndelag. Takket være en irsk mor og en ski-gal far lever han nå ut drømmen på det irske skilandslaget.

​​
Klikk her for å endre bildet
Krysser fingrene for VM-suksess. Nord-student Thomas Hjalmar Maloney Westgård er norsk som noen. Likevel konkurrerer han internasjonalt i grønt og hvitt for Irland. Nå er han klar for sitt andre ski-VM. Foto: Bjørnar Leknes.​

Det er egentlig en kolossal selvmotsigelse at 25-åringen fra Leka i vinter har pustet verdens beste langrennsutøvere i nakken. I Tour de Ski imponerte han med en sterk 9. plass på en av etappene. 

Riktignok deltok ikke Norge denne gang, men Thomas var likevel kun 14 små sekunder bak vinneren Alexander Bolshunov på 15 km fellesstart. Smak litt på det.

Skispor i grønt og hvitt

Og for å sette det hele ytterligere i perspektiv: i oppveksten var det ikke et eneste skirenn han kunne delta på i sin egen kommune. Til det var det for lite snø og for få deltakere. Likevel kjørte hans far opp skiløyper så snart det var et snev av pudder på bakken, slik at de sammen kunne dyrke sin felles skiglede.

– Det ble mange turer på ski i tynne grønnhvite spor dominert av gresstuster ja, ler Thomas. ​​

Og nettopp grønt og hvitt er nøkkelord i hans vei videre mot verdenstoppen. For med en irsk mor ble den skiglade leka-væringen tidlig bevisst på at det kunne bli et trumfkort for å nå ekstra langt. Å konkurrere med utøvere fra verdens desidert beste skinasjon om et begrenset antall billetter til store mesterskap, tilsa at nåløyet ville blitt mikroskopisk lite. Men å representere Irland derimot, det ville kunne åpne mange dører. Spot on!

I 2018 deltok han i vinter-OL og nå setter han kurs for sitt andre ski-VM med det irske flagget på brystet. 

Læringskurve som et motbakkeløp

Klikk her for å endre bildet
For Irland i VM. Thomas Maloney Westgård har veldig tette bånd til Irland, både gjennom familie og nå også gjennom det irske snøsportforbundet.  Forholdet blir bedre og bedre. Nå er til og med irske medier interessert i hva jeg driver på med, smiler 25-åringen fra Leka, her foran signalbygget ved Nord universitet på Røstad i Levanger. Foto: Bjørnar Leknes.
Men veien har vært lang og kronglete. Det er kun åtte år siden han bestemte seg for å satse helt og fullt på ski, og da han begynte på skilinja ved Steinkjer videregående skole ble læringskurven mildt sagt bratt. 

– Jeg kunne jo ikke å skøyte en gang, og ikke holdt jeg stavene rett heller. Så det var nok mange som lurte fælt på hvorfor jeg valgte som jeg gjorde, sier han.

Men med en vilje av stål og en egen evne til å suge til seg læring og kunnskap om alt fra treningsmetoder til kosthold og psykologi, har han tatt steg for steg. De siste årene har han dessuten vært masterstudent i idrett ved Nord universitet, som tilrettelegger for at nettopp unge utøvere skal kunne kombinere sin satsing på toppidrett med å ta høyere utdanning. 

Kombinerer toppidrett med utdanning ved Nord 

Klikk her for å endre bildet
Inspirasjonskilde. Universitetslektor Per Øyvind Torvik forteller at Maloney Westgård er en enorm inspirasjonskilde overfor andre unge utøvere som drømmer om å lykkes. Foto: Lene-Mari Prøven.

Høsten 2020 fikk Thomas, som en av elleve studenter, status som eliteutøver ved Nord universitet. Det betyr at han blant annet har krav på tilrettelegging av eksamener. 

– Akkurat det er veldig viktig for meg. Uten slik tilrettelegging ville jeg ikke hatt muligheten til å ta høyere utdanning samtidig.  

– ​Målet mitt er å bli ferdig med høyere utdanning før jeg er ferdig med karrieren, slik at jeg kan gå rett ut i arbeid etterpå, sier Thomas.
Universitetslektor Per Øyvind Torvik er faglig leder for idrettsstudiene ved Nord universitet i Meråker (se video nederst i artikkelen). Han er mektig imponert over den utrolige utviklingen unggutten har vist, ikke bare i skisporet, men også som person.

– Da han først kom hit var han sjenert og litt lukket. Men etter hvert ble han et naturlig midtpunkt og en humørspreder som du fort la merke til.  

Massiv støtte som varmer

Klikk her for å endre bildet
Hjerter som banker for Irland. Da Thomas Maloney Westgård nylig var innom Levanger fikk han en historieleksjon om Irland av Leif Sollund, innehaver av den sterkt irsk-inspirerte puben Oskars. Foto: Bjørnar Leknes.

Selv merker Thomas at det internasjonale gjennombruddet han har hatt i vinter har vekket interessen og nysgjerrigheten rundt han, både her hjemme og i Irland. Men også i det internasjonale ski-sirkuset.

– Du oppnår en større respekt i miljøet, og blir ikke lenger sett på som en kuriositet som er med kun for å delta. 

​ Nå har til og med irske medier begynt å vise interesse, så det er veldig gøy, sier Maloney Westgård.

24. februar går startskuddet for ski-VM i Oberstdorf. Thomas Maloney Westgård skal gå fire distanser, og er definitivt ikke med kun for å delta. 

– Jeg blir skuffet om jeg ikke klarer å forbedre meg fra forrige VM, hvor en 35. plass ble mitt beste resultat. Jeg håper på topp 30 i flere øvelser, og selv om jeg fortsatt har et godt stykke opp til pallen, tør jeg i alle fall å drømme om det nå, smiler 25-åringen fra havgapet, før han lov​​​​​​​​er følgende:

– Dere kommer ikke til å se meg bryte et løp. Jeg skal komme meg til mål uansett hvor dårlig dagen måtte være. Der har jeg arvet staheten til min far. 

PS Thomas sin far Ove Westgård døde i 2018.

Thomas Hjalmar Maloney Westgård


25 år, fra Leka kommune i Trøndelag, klar for sitt andre ski-VM for Irland. Fikk toppidrettsstatus ved Nord universitet i studieåret 2020/2021. Tar nå en mastergrad i idrett ved Nord.

Meritter i år: 
• 9. plass i Tour de Ski 2021, 15 km fellesstart klassisk
• 25. plass på 30 km i Falun i januar 2021

Meritter tidligere:
• 2014: sølv i junior-NM (stafett for Nord-Trøndelag))
• Deltok for Irland under vinter-OL i 2018
• Deltok for Irland under ski-VM i Seefeld i 2019 

Fakta – om Nord og toppidrett


Nord universitet har lagt til rette for å kombinere toppidrett og utdanning siden 1996 i Meråker.

Rundt 400 studenter har så langt tatt sin utdanning i Meråker. Nord tar opp 16 studenter hvert år. 

Studiemiljøet er internasjonalt. I inneværende studieår har 11 studenter status som toppidrettsutøvere ved Nord universitet, mens 33 har status som morgendagens toppidrettsutøvere. 

 Kontaktperson