Toppkarakterer til Handelshøgskolen ved Nord universitet

Forskerne i entreprenørskap ved Nord universitet er best i Norge. Og blant de 100 beste forskningsmiljøene i sitt fag i verden.

Det viser gjennomgangen som fire forskere har gjort av den vitenskapelige produksjonen ved verdens ledende universiteter i entreprenørskapsforskning.

Entreprenørskap er sentralt i all økonomisk utvikling og betyr å skape nye bedrifter, eller å gjøre gamle ting på nye måter.

Handelshøgskolen ved Nord universitet kommer på 85. plass av 100 universiteter med de mest innflytelsesrike vitenskapelige artiklene om entreprenørskap for perioden 2002–2013.

Resultatene er publisert i september-utgaven av tidsskriftet Journal of Small Business Management.

Klikk her for å endre bildetHyggelig og fortjent. – Kvaliteten på våre forskere i entreprenørskap er anerkjent blant kolleger verden over, sier professor Einar Rasmussen.

– Handelshøgskolen ved Nord universitet har et lite forskningsmiljø sammenlignet med de store universitetene. Men vi har dyktige forskere, slik at kvaliteten på forskningen vår er anerkjent blant norske og utenlandske forskerkolleger. Det er hyggelig, og det er fortjent, sier professor Einar Rasmussen.

Best i Norge. Handelshøgskolen ved Nord universitet er blant verdens 100 beste forskermiljøer i entreprenørskap ( alle foto: Per Jarl Elle)

De fire forskerne bak studien har undersøkt over 2000 vitenskapelige artikler om entreprenørskap som er publisert i verdens mest anerkjente tidsskrifter innen fagfeltet. Ved bruk av statistiske metoder har de laget en liste over universiteter og forskere i verden som har de mest siterte artiklene.

Eneste norske universitet

Listen over verdens beste forskningsmiljøer i entreprenørskap toppes av Indiana universitetet i USA og universitetet i Jönköping i Sverige.

Nord universitet er det eneste norske universitetet på listen, som har anerkjente amerikanske «entreprenørielle universiteter» som Babson, Syracuse, Harvard og Stanford på listen. Blant europeiske universiteter fins Handelshøgskolen i Stockholm, INSEAD i Frankrike, St. Gallen i Sveits, Erasmus Rotterdam og Cambridge-universitetet.

Handelshøgskolen ved Nord universitet har i mange år samarbeidet med utenlandske toppforskere i  entreprenørskap.

– Professor Johan Wiklund, Syracuse universitetet, er, ifølge oversiktsartikkelen, rangert på femteplass av verdens 25 ledende forskere i entreprenørskap. Wiklund har i mange år vært gjesteprofessor ved Nord universitet, og han har tidligere utviklet forskermiljøet ved universitetet i Jönköping.

– Vi har også engasjert professor Andrew C. Corbett fra Babson til å undervise og forske hos oss. Corbett er med på topplisten i denne oversiktsartikkelen, sier professor Einar Rasmussen.

Blant verdens ledende entreprenørskapsforskere

Klikk her for å endre bildet
Fellesløft for Babson-konferansen. Iselin Marstrander, administrerende direktør i Nordlandsforskning og rektor Bjørn Olsen var i 2016 vertskap for mange av verdens ledende entreprenørskapsforskere (arkivfoto: Per Jarl Elle)

I 2016 var Handelshøgskolen, Nord universitet vertskap i Bodø for den store Babson-konferansen (BCERC). Babson-konferansen samler hvert år verdens toneangivende entreprenørskapsforskere. I 2018 skal konferansen holdes i Watford i Irland.

Nianhang Xu, Yining Chen, Anna Fung, Kam C. Chan: “Contributing Forces in Entrepreneurship Research: A Global Citation Analysis”, Journal of Small Business Management, 27. September 2017

Se også Entreprenørskap på løpende bånd.