Unikt, spennende og skremmende

– Å være ute i praksis midt i en pandemi som har snudd hverdagen til de aller fleste på hodet er unikt, spennende og skremmende.

Klikk her for å endre bildet
Unikt og skremmende: Journaliststudent Sindre Kristiansen er fornøyd med praksisen i Adresseavisen fra sitt hjemmekontor. Foto: Privat.
Det sier journaliststudent Sindre Kristiansen som er en av 19 studenter ved Nord universitet som i disse dager er i praksis. Koronaviruset har medført at alle sammen må jobbe fra hjemmekontor.

Nord universitet er stengt frem til etter påske, og universitetets ledelse har bestemt at eventuell gjennomføring av praksis i disse tider skulle gjennomføres digitalt. Det betyr hjemmekontor for alle journaliststudentene.

– Vår praksis startet 3. februar, og skulle vare frem til 30. april. Da regjeringen stengte alle skolene hadde studentene våre gjennomført halvparten av praksis. De aller fleste studentene våre, og praksisredaksjonene, ønsket å fortsette praksisen selv om veiledningen ikke kunne gjennomføres helt på samme måte som før.

– Den erfaringen journaliststudentene får ved praksis i dag, med å drive journalistikk i ei krisetid, er helt enestående, sier studieprogramansvarlig Birgit Røe Mathisen ved journalistutdanninga.

Ikke redd

Journaliststudentene fra Nord universitet er i praksisredaksjoner over store deler av Midt-Norge og Nord-Norge.

Saltenposten på Fauske er en av redaksjonene som stadig tar imot studenter fra Nord universitet til praksis. I år er det Grete Elisabeth Nomeland som er i praksis på Fauske.

– Jeg er ikke veldig redd for at jeg selv skal bli syk, jeg holder meg stort sett inne. Det verste med dette er kanskje å ikke ha noe tidsperspektiv på det som skjer. Det er «evig mandag morgen» og lite å gjøre.

– Hjemmekontor på en hybel er ikke helt ideelt. Jeg bor på 14 kvadratmeter og deler kjøkken med ni andre. Sju av disse har dratt hjem. De eneste gangene det er liv her er når jeg hører vaskepersonalet trille trallen sin forbi døren min. Ellers er jeg redd det er stille før stormen. Det var en helt merkelig stemning den dagen alle restriksjonene ble innført. Nå er det litt mer som «normalt», bare at alt er annerledes. Det virker som om ting går den rette veien, men jeg tror vi får noen veldig dårlige nyheter før det er bra igjen, sier Grete Elisabeth Nomeland.

Snudd hverdagen opp ned

I Adresseavisen i Trondheim har journalistutdanningen to studenter om dagen. Pernille Tømmerås og Sindre Kristiansen. Begge jobber fra hjemmekontor.

– Å være ute i praksis midt i en pandemi som har snudd hverdagen til de aller fleste på hodet er unikt, spennende og skremmende.

– Unikt fordi den situasjonen vi alle står i nå, er noe vi aldri har opplevd før. Spennende fordi som journalist opplever man det enorme behovet folk har for informasjon. At jeg kan bidra med å spre sikker informasjon gjennom en faktabasert formidling, er givende.

– Og det er skremmende fordi det omfatter oss alle på en eller annen måte. Menneskeliv går tapt, bedrifter går konkurs, og det er stor usikkerhet rundt fremtiden, sier Sindre Kristiansen.

Vanskelig å veilede

Klikk her for å endre bildet
Spennende møte: Praktikantansvarlig i Adresseavisen, Rannei Mesloe, er godt fornøyd med at studentene ønsker å fortsette praksisen til tross for de vanskelige tidene vi er inne i. Foto: Privat.
Også for veilederne i redaksjonen er det spesielle tider. Å sette av tid til veiledning i en travel hverdag er vanskelig nok. I dag er ikke studentene en gang i redaksjonen.

– Det er alltid spennenende å ta imot nye studenter, se dem utvikle seg og bli en naturlig del av redaksjonen vår. Det opplevde vi også i vår. Koronakrisen har gjort det mer utfordrende å holde kontakten, men vi er utrolig glade for at de gir uttrykk for at de ønsker å fortsette praksisen, selv i denne tiden.

– Det at de ser på dette som en spennende utfordring og en ny måte å utvikle seg som journalist på, sier mye om kvaliteten på praktikantene vi er så heldige å ha hos oss, sier praktikantansvarlig i Adresseavisen i Trondheim, Rannei Mesloe.

Journalistikk

Studiepoeng: 180
Studiested: Bodø
Organisering: Heltid
Opptakskrav:

Opptak skjer på bakgrunn av generell studiekompetanse eller realkompetanse etter gjeldende regler.

>> Les mer om studieprogrammet: Journalistikk