BirdID - et unikt verktøy for å lære om fugler

Aldri før har det vært enklere å bli fuglekjenner. Og det takket være BirdID, utviklet av fugleforskere ved Nord universitet. Nå håper de Skole-Norge skal få øynene opp for løsningen.

BirdID betyr Bird Identification, og har en egen nettside, birdid.no, som er unik i sitt slag i hele verden. Nettsiden er på mange måter et kinderegg, der du både kan teste deg selv, avlegge eksamen og opprette egne konkurransegrupper.

- Vi ser at BirdID bidrar til økt fugleinteresse, økt kunnskap og økt naturglede.


Det sier primus motor Magne Husby, fugleforsker og førsteamanuensis ved Nord universitet.

Enorm bildebase
Som sammen med kollega Audun Eriksen elsker fugler. Det har de gjort hele livet, og interessen blir bare sterkere og sterkere. I dag bruker de omtrent hver dag, og gjerne natt, til å dyrke sin store lidenskap.

Så sterk er deres fuglefeber, at de sammen har utviklet både nettsider og nå nylig en egen app. Bildebasen teller per i dag over 24 000 bilder, mens målet er å komme opp i 100 000. Og artene har fyldig beskrivelse både av utseende og lyd, i form av klikkbare lydfiler.


- Nettsiden har i dag over 20 ulike språkvalg, et tall som stadig øker. Og vi får tilbakemeldinger fra brukere over hele verden, både fra forskere og fra fuglekikkere, om at dette er den beste nettløsningen de har sett, smiler Husby.

Og besøkstallene på nettsiden bekrefter at siden er populær. Statistikken for mars i år viser rundt 10 000 unike brukere, og eksempelvis over 500 daglige brukere av quizen.

Artskunnskap som fanesak
Nettsiden har eksistert i noen år allerede, men videreutvikles fortløpende, og fremstår i dag som svært profesjonell og innholdsrik. Nye løsninger og muligheter kommer til stadig vekk, med en digital fuglebok spekket av bilder og lydfiler som siste nytt, sammen med en ny løsning som gjør det mulig å opprette konkurransegrupper. Perfekt for eksempel for lærere i skolen som ønsker at elevene skal lære navn på fuglearter.

Og nettopp her ligger mye av motivasjonen for Husby og Eriksen; et brennende ønske om at barn og unge ikke skal miste interessen for artskunnskap.

- Jeg er bekymret over at skolen over flere år har tonet ned verdien av artskunnskap, når det faktisk er viktigere enn noen gang å kunne arter. Både for overvåkninga, men også for den enkelte.

Audun Eriksen (t.v.) og Magne Husby - to fuglefrelste kolleger ved Nord universitet.
Klodens tilstand
For fuglene er ifølge Husby uten tvil vår beste indikator på om de ulike land og kloden som helhet har en bærekraftig utvikling. Men for å kunne vite hvordan det til enhver tid står til blant de ulike fugleartene, er man avhengig av å ha mange observatører som kan drive feltarbeid.

- Det er mangel på kvalifisert feltpersonell i mange land, så også i Norge. Derfor er vårt studium viktig. Og vi ser at veldig mange av studentene som går ut herfra, blir med i overvåkningsarbeid. 30 % av de områdene som ble undersøkt i forbindelse med norsk fugleovervåking i fjor, ble besøkt av personer som har deltatt i fuglekjennskapsstudiet, sier Husby.

BirdID-studenter på ekskursjon i Spania (FOTO: Lena Knutli)
I alle aldre
- Samtidig er det er så mye artigere å være ute når en hører en spettmeis eller en rødstrupe som synger, og da kunne vite at det er nettopp det, sier han.

Ved Nord universitet kan du studere både Fuglekjennskap og BirdID. Fuglekjennskap konsentrerer seg om arter som hekker i Norge, mens BirdID tar for seg hele Europa. Og studiene appellerer til folk i alle aldre.

- Vi har studenter fra 20 til 75 år, og det er ventelister på å komme inn hvert år. Du trenger ingen forkunnskaper, og eksamen avlegges gjennom nettsiden, sier han.

Populær App
Ekstra stolte er radarparet Husby og Eriksen over at de nå er ute med en ny App knyttet til BirdID. En app som snart to tusen brukere har installert, og det før de har rukket å markedsføre den.

Slik ser den ut - appen til BirdID.
- Vi synes appen er genial fordi det er en lærebok med treningsoppgaver som du kan ha med deg overalt. Er du ute og lurer på hva du ser, vil appen kunne hjelpe deg raskt, sier Eriksen.

NB Appen er gratis og kan lastes ned både på Android og iOs. Den er foreløpig bare tilgjengelig i Norge, men lanseres også internasjonalt i løpet av noen måneder.

SE VIDEO