Verdifull praksis hos Innovasjon Norge i Canada

Student Camilla Emilie Bergersen (24) jobber ut året hos Innovasjon Norge i Toronto. Hun studerer internasjonal handel og markedsføring ved siviløkonomiutdanningen i  Bodø. Som en del av denne søkte hun om Internship, som er et lønnet praksisopphold hos en organisasjon.Stortrives i Toronto: Camilla Emilie Bergersen fikk internship i Toronto, og stortrives. Foto: privat.


– Det kan absolutt anbefales andre studenter ved Nord universitet, sier Camilla. ​


Hverdagen ble ganske mye annerledes da masterstudent Camilla Emilie Bergersen fikk et såkalt Internship hos generalkonsulatet i Houston, USA, på nyåret.

– Det er mye større forhold både i Houston og Toronto naturligvis. Det er annerledes og spennende å være i nye omgivelser, sier Camilla, som er fra Bodø, men som har vokst opp utenfor Oslo.   

Gir gode odds ved jobbsøking

Camilla studerer til å bli siviløkonom gjennom studiet Master of Science in Business ved Handelshøgskolen, Nord universitet i Bodø. Her har hun valgt studieretningen internasjonal handel og markedsføring, og som en del av utdanningen søkte hun om  Internship, som er lønnet praksisopphold hos en organisasjon

Og siden hun fikk positiv tilbakemelding fra ikke bare én, men to arbeidsgivere, har hun brukt nesten hele dette året på å skaffe seg betydelig praksis. 

– Jeg er heldig som har fått sjansen til å få slik verdifull arbeidserfaring i utlandet, først altså i Houston, og nå hos Innovasjon Norge i Toronto. Overgangen fra lesesalen på Nord universitet til å delta i et hektisk arbeidsfelleskap her er stor, og gir veldig gode odds når jeg skal søke arbeid i Norge neste år. 

 Jeg lærer masse, jeg har vært superheldig, og det er inspirerende å jobbe med så mange flinke folk, sier Camilla.

24-åringen skal sluttføre utdanningen ved Nord universitet i november, da skal masteroppgaven leveres, men først skal hun nyte tiden i Toronto. 

– Her bor jeg sentralt, bare noen minutter unna kontoret. 

– Det er mange spennende arbeidsoppgaver her, og snart står en regionsamling i San Fransisco for tur. Arbeidet er variert, fra planlegging av konferanser, blant annet av kronprinsbesøk i Houston, markedsresearch, og til gjennomføring av offisielle besøk, sier hun. Akkurat nå holder hun på med en kunnskapsrapport for norske bedrifter innen akvakultur. 

Gjør grundig research først

Er du student og vil søke Internship hos en organisasjon, bør du sjekke litt rundt i organisasjoner om det de tilbyr er tema som interesserer deg og om de er relevante for utdanningen.

– Jeg var litt naiv og visste ikke helt hva jeg gikk til. Men jeg har vært heldig, og prakisisen er og har vært meget relevant, sier Camilla, som også anbefaler andre søkere å tenke over hva det er du selv kan tilby til organisasjonene du søker.

– Hvordan får du vite om Internship, og hvordan søker du?

UD legger ut hver høst og vår en oversikt på sin hjemmeside over land med slik ordning. Så da gjelder det å skrive en vanlig søknad med CV. UD legger ut stillingsutlysninger på begynnelsen av året og ved slutten av sommeren. Innovasjon Norge pleier å lyse ut om våren. 

– Ellers kan det være et greit tips å følge de bedriftene du er interessert i på sosiale medier eller lignende, hvor de gjerne legger ut informasjon om Internships. Etter det er det bare å skrive en ærlig og god søknad, og legge ved referanser og CV, sier Camilla.  

– Hvorfor ble du selv valgt ut, tror du?

– Jeg tror det er en miks, delvis fordi jeg har relevant utdanning og delvis fra engasjement og jobber i studietiden, og ikke minst litt flaks. En ting jeg trakk fram var alle mulighetene jeg hadde fått på Nord universitet, blant annet en studietur i Kiev, og en konferansje jeg fikk delta på i Kina, sier Camilla.

– Hva får du i lønn? 

– Nå får jeg utbetalt 14.000 norske kroner i måneden, som er litt mer enn jeg fikk mens jeg var i Houston. Det rekker et godt stykke, men jeg er også avhengig av studielånet for at det skal gå rundt. Det kan også være greit å ha spart opp litt på forhånd, sier Camilla.

​Les mer om: