Populære bysykler – nå med Nord-logo

Bilde av bysykler med Nord-logo
Bysykkel i Levanger har blitt et svært populært tilbud blant Nord-studentene.

​​​Bysykkelordningen i Levanger består av 100 sykler, og Nord-logen pryder nå 15 av disse. Bysyklene kan du låne ut med en app, og det er elleve ulike stasjoner rundt omkring i byen hvor du kan parkere sykkelen når turen er over. 

Til turer og æren​d 

En av de mest populære stasjonene er på campus Levanger, og ​Nord-student Olena Hætta (21) er en av mange flittige brukere av bysyklene. 

– Jeg leier bysykkel flere ganger i uka. Å sykle er mye mer effektivt e​​nn å gå, så jeg sparer masse tid. Jeg sykler både på tur og når jeg trenger å gjøre ærend, sier Hætta, som har flere medstudenter som ofte bruker sykkelordningen. 

De andre stasjonene er plassert ut på andre knutepunkter i Levanger, som handelsområdet på Moan, togstasjonen, sykehuset, i sentrum, ved butikker og Trønderhallen. 

Perfekt for studenter 

Hætta, som nettopp er ferdig med sitt andre studieår innen Film og TV-produksjon, er veldig glad for at bysykkelordningen finnes. 

– Jeg har enda ikke betalt ei krone for bysykkelleie, så det er ei perfekt ordning for studenter som ikke har råd til egen sykkel. I tillegg er det mange som får sykkelen sin stjålet, og det slipper man jo ved å bruke bysyklene, forklarer hun. 

Bilde av Olena Hætta med bysykkel
SYKKELGLAD: Nord-student Olena Hætta (21) er flittig bruker av bysyklene, og synes kurvene er ypperlig når hun skal på butikken. Foto: Marte Gilstad

Populært tilbud 

Rune Lyngen, daglig leder i attføringsbedriften Leva-Fro som drifter bysykkelordningen, blir glad for å høre at studentene setter pris på bysyklene. 

– Vi har nok en god del studenter som bruker syklene ja, og parkeringsstasjonene på campus og Trønderhallen er mye brukt. 

Bysykkelordningen ble startet opp i 2018, og er dermed inne i sitt fjerde år - og populariteten ser ut til å øke. 

– Vi ser at bysyklene har blitt godt tatt imot. Leva-Fro gjør forløpende vedlikehold og service gjennom sesongen, og så tar vi inn syklene utpå høsten når været tilsier det, ofte rundt oktober. 

Slik leier du en bysykkel 

Hvis du ønsker å leie en bysykkel i Levanger, må du laste ned appen ShareBike. Alle syklene har QR-koder, både for nedlastning av app og for å starte leieperioden. Du må legge inn din informasjon i appen, og etterpå er du klar for å sykle. Du kan parkere sykkelen på hvilken som helst stasjon når sykkelturen er over. 

– Bysykkelordningen er så godt som gratis for deg som skal sykle. Leien fungerer slik at du har 24 timer gratis sykling hver gang du leier en bysykkel, forklarer Lyngen. 

Etter ett døgn med sammenhengende leie, er prisen fem kroner per time. 

Bilde av bysykkelkartet i Levanger
STASJONSOVERSIKT: ​Dette kartet viser de ulike stasjonene i Levanger. I tillegg har det kommet nye stasjoner ved Moan Camping og Bunnpris på Nesset. Foto: Leva-Fro

Ønsker tidligere start 

Selv om Nord-student Hætta er svært fornø​yd med bysykkelordningen, har hun likevel en tilbakemelding på noe som burde bli bedre. 

– Både jeg og flere jeg studerer med, synes bysyklene settes ut for seint på våren. Jeg skulle ønske de ble satt ut allerede i april. 

Bysykkelentusiasten har nettopp levert sin siste eksamen, og er klar for å nyte sommerferien. – Jeg skal passe på å få syklet litt rundt på Levanger før jeg reiser hjem på sommerferie, smiler hun.– Ei perfekt ordning for studenter so​m​​​ ikke har råd til egen sykkel.