Forskningsdagene

Forskningsdagene er en årlig nasjonal forskningsfestival der store og små kan delta på lærerike arrangementer.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Forskningsdagene 2022 arrangeres 21. september til 2. oktober​

Temaet er HAV​.

​Program​​: 

​​Mo i Rana​​​​​​​​


Race to the arctic

Tid: Torsdag 22. september​

Dette blir et banebrytende arrangement der du får siste nytt om forskningen innen havtransport, sjøveier og klima- og miljøpåvirkning i arktisk farvann. Som en del av forskningen utvikles det et dokumentarisk dataspill - Race to the Arctic – i samarbeid med Episod Studio. 

I Race to the Arctic møter vi oppdi​ktede personer som kjemper om å bli ledende i sjøtransport/shipping i Arktis - den polare silkeveien. Med økte temperaturer på jorden og issmelting, oppstår det geopolitiske, miljømessige, sosiale og økonomiske utfordringer som gjør dette spilluniverset både spennende og uhyggelig ekte. Race to the Arctic baseres på ekte forskningsdata og hypoteser fra eksperter om klimaendringer i Arktis. 

I denne interaktive workshopen tester vi den nyeste prototypen av spillet, og publikum involveres i videreutviklingen. 

Arrangementet er gratis og det er plass til 135 deltakere/publikummere. Påmelding vil skje via Vitensenter Nordland etter sommeren. 

Det er forskere fra Center for High North Logistics (CHNL), Nord universitet og spillutviklere fra Episod Studio, England som er arrangører i samarbeid med Vitensenter Nordland. 

​​

​Namsos​​​​​​​​


Researchers' Night i Namsos​

Tid: Fredag 30. september kl. 18–20

For første gang i historien arrangeres Researchers’ Night (forskernatt) i Namsos. Den siste fredagen i september er det forskernes kveld og natt i mer enn 400 byer i over 25 land, og her får du oppleve og se gode eksempler på forskning på nært hold i en hyggelig innpakning. 

I Namsos gir forskere fra Nord universitet deg høydepunkter fra ulike prosjekter med fokus på samfunnsdeltakelse for personer med funksjonshemming. Du får også innsikt i bruk av inkluderende og kreative forskningsmetoder, og får oppleve kulturelle innslag fra lokale musikere og Teater NonStop, en teatergruppe med profesjonelle skuespillere med funksjonsnedsettelser. 

Du får servert pizza og brus i kantina ved Nord universitet i Namsos etter arrangementet i kulturhuset. 

Arrangøren er forskningsgruppen Likeverdig samfunnsdeltakelse og marginaliserte grupper ved Fakultet for sykepleie og helsevitenskap (FSH), Nord universitet. 

Velkommen til en historisk festaften i Namsos med spennende forskning og god underholdning. Arrangementet er gratis og det er plass til inntil 356 personer. Påmelding vil skje via kulturhusets nettsider etter sommeren.

​​

Bodø​​​​​​​​


The September Seminar: China and the Global Value Chain

Tid: Onsdag 21. september 

Forskere fra Nordområdesenteret ved Nord universitet og gjester fra inn- og utland inviterer til spennende diskusjoner og foredrag om Kinas innflytelse og innvirkning i Arktis. Detaljert program og medvirkende kommer senere.


Mennesket og havet

Tid: Lør​dag 24. september kl. 10.00–13.30 

Legg lørdagsturen innom bibliotektet og bli med på en historisk reise gjennom Norges kyst- og fiskerihistorie fra middelalderen og inn i fremtiden. 
  • 10.00 Farmannaloven, norsk sjørett i middelalderen, ved førsteamanuensis Miriam Tveit, NORDOM 
  • 10.30 Byen og havet – om byutvikling i Bodø 1830 – 2022, ved professor Steinar Aas, NORDOM 
  • 11.00 Martial culture and the sea in the High North, ved førsteamanuensis Beñat Elortza Larrea, NORDOM 
  • 1130 Havn og havneutvikling – byens hjerte, ved førsteamanuensis Wilhelm Karlsen, NORDOM 
  • 1200 Det overnaturlige og havet i islendingesagaene, ved Phd-stipendiat Sigrun Borgen Wi​k, Trinity College Dublin
  • 1230 Kystsamfunn, cruiseturisme og bærekraft, ved førsteamanuensis Hin Hoarau-Heemstra, Fakultet for Samfunnsvitskap, Nord universitet 
  • 1300 Kystsone​forvaltning og akvakultur, førsteamanuensis Håkan Sandersen, Fakultet for Samfunnsvitskap, Nord universitet.


Åpen bukt i Bodø

Tid: Søndag 2. oktober kl. 11–15 

Små og store inviteres til en lærerik, spennende og utforskende familiedag i Mørkvedbukta. Du kan se, ta på og lære mer om livet i havet - med ulike fisker, maneter, krabber, sjøstjerner, kråkeboller og andre sjødyr. Her kan du også studere utstyr og metoder som blir brukt i havforskningen. 

Åpen bukt er en sv​ært populær og årlig opplevelsesdag for barn og voksne, og arrangementet er en del av Forskningsdagene. Arrangøren er forskere og studenter ved Fakultet for biovitenskap og akvakultur (FBA) ved Nord universitet. 

Åpen kafé 
Det er mulig å kjøpe mat og drikke i kafeen. Det er også tillatt med egen matpakke.

Om Forsknin​gsdagene

Forskningsdagene er en nasjonal, årlig festival der alle typer forsknings- og kunnskapsbaserte institusjoner inviteres til å vise fram sin virksomhet for allmenheten på nye og spennende måter.

Festivalen ble arrangert første gang i Norge i 1995. Ved Nord universitet har vi arrangert Forskningsdagene sammenhengende i snart 20 år. 

Tema for årets Forskningsdagene er Hav.

Nord universitet med samarbeidspartnere har arrangementer i Nordland og Trøndelag under hele festivalen. ​​

Kontaktperson ved Nord universitet:

Per-Stian Michelsen Ekroll​

E-post: per-stian.ekroll@nord.no

Les mer på forskningsdagene.no

 

 

Personer med utviklingshemming forstås som tingKommuners besøksstans under pandemien viser at personer med utviklingshemming forstås som ting, ikke som mennesker, skriver stipendiat Stine M. Henriksen.https://www.nord.no/no/aktuelt/kronikker/Sider/Personer-med-utviklingshemming-forstas-som-ting.aspxPersoner med utviklingshemming forstås som ting
Det du ikke vet vil drepe degEU har identifisert kreft som ett strategisk forskningsområde som de skal satse på. Kanskje bør vi heller starte med hvordan vi forvalter kunnskap om kreft og kreftbehandling?https://www.nord.no/no/aktuelt/kronikker/Sider/Det-du-ikke-vet-vil-drepe-deg.aspxDet du ikke vet vil drepe deg
Bevegelse? Ja, hjerne!Hjernen og bevegelsene tilpasses utfordringene den blir stilt overfor. Det finnes ingen snarveier, og derfor er det nødvendig med mye og spesifikk trening hvis målet er prestasjonsutvikling. https://www.nord.no/no/aktuelt/kronikker/Sider/Bevegelse-Ja-hjerne.aspxBevegelse? Ja, hjerne!
Entreprenørskap som tenkemåteVi kan lære noe av gründerne om hvordan vi kan takle endringer, skriver kronikkforfatteren.https://www.nord.no/no/aktuelt/kronikker/Sider/Entreprenorskap-som-tenkemate.aspxEntreprenørskap som tenkemåte
Hurra for alle verdens tegnspråk, som har bursdag i dag!Visste du at norsk tegnspråk er det tegnspråket som snakkes her i Norge? Eller at det i hele verden finnes minst 144 forskjellige tegnspråk? https://www.nord.no/no/aktuelt/kronikker/Sider/Hurra-for-alle-verdens-tegnsprak-som-har-bursdag-i-dag.aspxHurra for alle verdens tegnspråk, som har bursdag i dag!
Hva digitale medier gjør med hjernen vårKRONIKK: Hvis vi ikke passer oss vil vi sakte men sikkert bli spesialiserte eksperter innen ett lite område, samtidig som vi vet veldig lite om andre emner.https://www.nord.no/no/aktuelt/kronikker/Sider/Digitale-medier-og-hjernen-var.aspxHva digitale medier gjør med hjernen vår
Livserfaring og profesjonsutøvelseI tidsskriftet for Den Norske Legeforeningen stilte Kaveh Rashidi nylig spørsmålet «Gjør livserfaring oss til bedre leger?». Med dette pekte han på en sentral problemstilling som er viktig for alle profesjonene. https://www.nord.no/no/aktuelt/kronikker/Sider/Livserfaring-og-profesjonsutovelse.aspxLivserfaring og profesjonsutøvelse
Demokrati som styringsform er truetBehovet for en klar strategi for hvordan vi skal klare ivareta demokrati som styringsform er større enn noensinne.https://www.nord.no/no/aktuelt/kronikker/Sider/Demokrati-som-styringsform-er-truet.aspxDemokrati som styringsform er truet
Journalistikk på autopilot gjør oss alle til redaktørerAutomatisering brer om seg i mange sektorer. Snart er du din egen bankfunksjonær og din egen hjemmehjelper. Du kan også bli din egen redaktør og selv bestemme hvilke nyheter du vil lese.https://www.nord.no/no/aktuelt/kronikker/Sider/Journalistikk-pa-autopilot-gjor-oss-alle-til-redaktorer.aspxJournalistikk på autopilot gjør oss alle til redaktører