Forskningsdagene

Illustrasjonsbide Forskningsdagene 2022
Forskningsdagene er en årlig, nasjonal forskningsfestival der små og store kan delta gratis på mange ulike og lærerike arrangementer.

​​​​​​​​​​​

​​​​​​Åpe​n bukt i Bodø er en stolt gjenganger der familier kommer tett på livet i havet. Det blir Researchers' Night i Namsos for første gang i historien, samt Young Researchers' Night i Bodø. Hos Vitensenter Nordland​ på Mo vil det være en rekke aktiviteter under hele festivalen, blant annet en dag for skoler og næringsliv sammen med forskere og spillutviklere fra Race to the Arctic

På denne nettsiden finner du arrangementer for Nordland​ og nordlige Trøndelag i perioden 21. september til 2​. oktober.

​Program​​: 

​​Mo i Rana​​​​​​​​


Vitensenter​ Nordland

Tid: Tirsdag 20. september–søndag 2. oktober​

Vitensenteret Nordland har et fullspekket program med spennende aktiviteter og arrangementer gjennom årets forskningsdager. Her finnes det noe for alle!  

Mer informasjon: se vitensent​ernordland.no


Race to the arctic

Tid: Torsdag 22. september​

Dette blir et banebrytende arrangement der du får siste nytt om forskningen innen havtransport, sjøveier og klima- og miljøpåvirkning i arktisk farvann. Som en del av forskningen utvikles det et dokumentarisk dataspill - Race to the Arctic – i samarbeid med​ Episod Studio. 

I Race to the Arctic møter vi oppdi​ktede personer som kjemper om å bli ledende i sjøtransport/shipping i Arktis - den polare silkeveien. Med økte temperaturer på jorden og issmelting, oppstår det geopolitiske, miljømessige, sosiale og økonomiske utfordringer som gjør dette spilluniverset både spennende og uhyggelig ekte. Race to the Arctic baseres på ekte forskningsdata og hypoteser fra eksperter om klimaendringer i Arktis. 

I denne interaktive workshopen tester vi den nyeste prototypen av spillet, og publikum involveres i videreutviklingen. 

Arrangementet er gratis og det er plass til 135 deltakere/publikummere. Påmelding vil skje via Vitensenter Nordland etter somm​eren. 

Det er forskere fra Center for High North Logistics (CHNL), Nord universitet og spillutviklere fra Episod Studio, England som er arrangører i samarbeid med Vitensenter Nordland. 

​​Steinkjer​​​​​​​​


InnoTalk: Hav, kyst og planlegging

Tid: Onsdag 21. september kl. 11.30–12.30​

Endelig er det forskningsdager på universitetet igjen og InnoTalk vil jo gjerne sole seg i glansen. Derfor tar Edvard en prat med Ivar Svare Holand, førsteamanuensis ved Nord universitet i Levanger. Det blir kaffe, men ei vaffel denne gangen. ​​

Arrangementet finner sted i Origo, InnoCamp Steinkjer.

Mer informasjon: se kalenderhendelsen


Levende fagbibliotek

Tid: Onsdag 21. september kl. 12.00–15.00​

Bli med på det første levende fagbibliotek under Forskningsdagene i Steinkjer, der forskere er levende fagbøker! 

Du kan låne en levende bok som brenner for fagfeltet sitt. 

Levende fagbibliotek er et samarbeid mellom Nord universitet i Steinkjer, UB Steinkjer, Steinkjer bibliotek og Hilmarfestivalen.  

Mer informasjon: se kalenderhendelsen

​​Levanger​​​​​​​​

Røstad scene, Levanger

Huskonsert med havtema​​

Tid: Fredag 23. september kl. 11.30–12.00​
Sted: ​Røstad scene, Le​vanger

Andreårsstudenter ved faglærerutdanningen i musikk ønsker deg hjertelig velkommen til en plaskende god lunsjkonsert​. 

Her er det ikke snakk om et enkelt band, men individuelle artister som setter konsertopplevelsen først og utformer programmet deretter.

Røstad scene, Levanger

HUNT Forskningsdag​​

Tid: Onsdag 28.​ september kl. 09.00–14.00​ og kl. 17.00–20.00 (åpent hus)
Sted: ​HUNT Forskningssenter, Forskningsvegen 2

På HUNT Forskningsdag får inviterte skoleelever besøke mange spennende stands og høre små foredrag om blant hav, koding, sjømat og kropp. Nord universitet stiller med stand med Robolocode! Forskningsdagen avsluttes med åpent hus for alle besøkende fra kl. 17. 

Les mer om forskningsdagen på HUNTs nettsider.


Innsikt med utsikt: Møt Solveig Salthammer Kolaas!

Tid: Torsdag 29​​​. september kl. 12.00–13.00​
Sted: ​Øverst i Staupshaugen, ved flaggstanga (Levanger)

Innsikt med utsikt tar med forskning og kunnskap ut i vakker natur, og vi håper mange blir med på turen til utsiktspunktet på toppen av Staupshaugen i Levanger.

Her møter du forsker Solveig Salthammer Kolaas, som presenterer funn fra sin ferske doktorgradstudie, ispedd flere musikalske innslag. 

Solveig har forsket på samkunst og faglig mestring i ungdomsskolen, og tar med seg både fakta og toner fra over 395 lærere i det ganske land.  

Mer informasjon: se kalenderh​endelsen

​​Stokmarknes​​​​​​​​


Forskerne kommer – til Stokmarknes, 27. september!​​​

Tid: Tirsdag 27. september kl. 12.30–14.30 
Sted: Ombord på Finnmarken, Hurtigrutemuseet, Stokmarknes

Havforskere fra Norsk Polarinstitutt og Havforskningsinstituttet vil forklare hvordan det isdekte hav​et lengst nord er knyttet sammen med den globale sirkulasjonen i verdenshavene. Du får høre om verktøyene og metodene de bruker, og om Norges nye isbrytende forskningsskip, Kronprins Haakon. 

Forsker Linda Aune-Lundberg ved NIBIO vil snakke om utvikling av kart som brukes i arealplanlegging. Planle​ggingen skal ta hensyn til klima gjennom reduksjon av klimagassutslipp og tilpasning til forventede klimaendringer. Den skal også bidra til å bevare og styrke naturen, samt sikre et godt oppvekstmiljø og friluftsliv. 

Framsenteret bidrar med forskning om utfordringene og usikkerhetene innen klima og miljø i nordområdene. Helge Markusson ved Framsenteret forteller mer om dette. I tillegg vil det bli samtaler med forskerne om hvordan du kan bli forsker, og mulighet for spørsmål.

Bindende påmelding: nettskjema.no​
Mer informasjon: se
kalenderhendelsen

​​Nesna​​​​​​​​


Spor i Fagervika i Leirfjord​

Tid: Lørdag 24. september kl. 11.30

I 2000 fant de lokale lærerne og hobbyarkeologene Magne Bergesen og Snorre Olsen spor av et ildsted og boplass på Kvefsnhågjen, innerst i Stor Fagervika i Leirfjord. Sporene viste seg å være ca. 10.500 år gamle...

Turen arrangeres av Nesna museum i samarbeid med museets avdeling i Leirfjord.

Mer informasjon: se helgelandsmuseum.no

​​Stjørdal​​​​​​​​

Trafikksikkerhetskonferansen 2022 bannerbilde

Trafikksikkerhetskonferansen 2022​

Tid: Onsdag 28. september kl​. 09.00–12.00

Årets tema for Forskningsdagene er hav. Havet rommer så mye og kan bety så mangt. I trafikksikkerhetssammenheng kan vi henlede oppmerksomheten til Vegtrafikklovens § 3, selveste grunnregelen for all trafikk og alle trafikkreglers mor. Den sier at enhver skal ferdes Hensynsfullt, og være Aktpågivende og Varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade i trafikken. 

Dette er altså trafikksikkerhetsmedarbeiderens "hav"; Hensynsfullt, Aktpågivende og Varsom. Og nettopp dette er tema under årets Forskningsdager ved Nord universitet på Stjørdal.

Mer informasjon: se kalenderhendelsen

​​Namsos​​​​​​​​


Researchers' Night i Namsos​

Tid: Fredag 30. september kl. 18.00–20.00

For første gang i historien arrangeres Researchers’ Night (forskernatt) i Namsos. Den siste fredagen i september er det forskernes kveld og natt i mer enn 400 byer i over 25 land, og her får du oppleve og se gode eksempler på forskning på nært hold i en hyggelig innpakning.

I Namsos gir forskere fra Nord universitet deg høydepunkter fra ulike prosjekter med fokus på samfunnsdeltakelse for personer med funksjonshemming. Du får også innsikt i bruk av inkluderende og kreative forskningsmetoder, og får oppleve kulturelle innslag fra lokale musikere og Teater NonStop, en teatergruppe med profesjonelle skuespillere med funksjonsnedsettelser.​

​​Bestill billett: namsos.kulturhus.no​
Mer informasjon: se kalenderhendelsen

​​Bodø​​​​​​​​


The September Seminar: China and the Global Value Chain

Tid: Onsdag 21. september kl. ​09.00–12.30 

Forskere fra Nordområdesenteret ved Nord universitet og gjester fra inn- og utland inviterer til spennende diskusjoner og foredrag om Kinas innflytelse og innvirkning i Arktis.

Dette arrangementet krever påmelding. Påmelding, fullstendig program og lenke til digital strømming​ finner du ved å følge lenken under. 

Mer informasjon: se kalenderhen​delsen

Ansatte ved sykehus som bruker ansiktsmaske

​Nordlandssykehusets historie 1796-2020 

Tid: Torsdag 22​. september kl. 18.00–19.30​​ 

Under «Forskningsdagene 2022» får vi endelig anledning til å lansere den spennende historien til det det viktigste sykehuset i Nordland gjennom mer enn 200 år. 

Boka «Medicinal-​Indretningen», Nordlandssykehusets historie 1796-2020, er et resultat av et forskningsprosjekt i regi av Fakultet for samfunnsfag ved Nord universitet. Vi møter forfatterne, historikerne, Wilhelm Karlsen (red.), Astrid Marie Holand og Ole Georg Moseng i samtale med professor Steinar Aas. 

Bokbadet åpnes med en innledning av professor Pål Pedersen, mangeårig leder av masterprogrammet i helseledelse ved Nord universitet​.

Mer informasjon: se kalenderhend​elsen

Banner for Innsikt-arrangement 23. september 2022

Innsikt: Dypdykk i havets muligheter​

Tid: Fredag 23. september kl. ​08.00–10.00 

Havet blir stadig viktigere som matkilde, og fortsatt er rundt 70 prosent av det som finnes i havet en hemmelighet. Bli med oss på et dypdykk i det store, blå universet. Du får servert nytraktet og gratis morgenkaffe samt et musikalsk åpningsinnslag. 

Noen av foredragsholderne:
  • Mark Costello, professor ved Nord universitet, med biografisk mangfold som spesialfelt
  • Veronica «Fesk-kjerringa»​ Opsahl, gründer og sjømatinfluencer som lager produkter av tang og tare
  • Mira Aasjord, rådgiver i Norges Fiskarlag i Bodø, om yrkesfiskeres erfaringer og endringer for fangst og metoder​
  • Malin Johansen, NCE Aquaculture
  • Henning Reiss, Nord universitet

Mer informasjon: se kalenderhen​delsen


Mennesket og havet

Tid: Lør​dag 24. september kl. 10.15–14.1​5​ 

Legg lørdagsturen innom bibliotektet og bli med på en historisk reise gjennom Norges kyst- og fiskerihistorie fra middelalderen og inn i fremtiden. 
  • 10.15: Farmannaloven, norsk sjørett i middelalderen, ved førsteamanuensis Miriam Tveit, NORDOM 
  • 10.45: Byen og havet – om byutvikling i Bodø 1830 – 2022, ved professor Steinar Aas, NORDOM 
  • 11.15: Martial culture and the sea in the High North, ved førsteamanuensis Beñat Elortza Larrea, NORDOM 
  • 11.45: Havn og havneutvikling – byens hjerte, ved førsteamanuensis Wilhelm Karlsen, NORDOM 
  • 12.15: Det overnaturlige og havet i islendingesagaene, ved Phd-stipendiat Sigrun Borgen Wi​k, Trinity College Dublin
  • 12.45: Kystsamfunn, cruiseturisme og bærekraft, ved førsteamanuensis Hin Hoarau-Heemstra, Fakultet for Samfunnsvitskap, Nord universitet 
  • 13.15: Kystsone​forvaltning og akvakultur, førsteamanuensis Håkan Sandersen, Fakultet for Samfunnsvitskap, Nord universitet​
  • 13.45: The risks of sea trade to and from Norway’s coasts in the middle ages, ved førsteamanuensis Edda Frankot, NORDOM – Nord universitet 
​​​
Mer informasjon: se kalenderhende​​​lsen​


Akademisk årsfest 2022

Tid: Tirsdag 27. september kl. 18.00–21.0​0 

Her hedres de som har disputert i løpet at året, og vi kårer og hedrer vinnerne av årets forsknings- og innov​asjonspris, formidlingspris, læringsmiljøpris og årets meritterte underviser. Dette er universitetets Oscar-utdeling.

Mer informasjon: se kalenderhe​nde​​​lsen

Isbading med forsker Dagmar Dahl

Isbading​

Tid: Tors​dag 29. september kl. 13.30–16.00 
Sted: Litteratursalen i Stormen bibliotek (13.30–14.15), PUST (14.30–16.00)​

Dette arr​angementet er todelt: Først skal Dahl ha et foredrag i Litteratursalen i Stormen bibliotek​ der hun viser egen og andres forskning. Etterpå går turen til badstua PUST, som er en flytende sauna rett på utsiden av Stormen bibliotek. I badstua kan nye og erfarne isbadere stille forskeren spørsmål, og hun vil gi nyttige tips og råd for dem som vurderer isbading. Det vil bli satt frem forfriskninger i begge badstuene. 

NB: De som deltar på arrangementet på PUST bes være oppmerksom på at de bør ha alminnelig god helse, er de i tvil om isbading er noe for dem så må de stå over denne gang​​ og heller ta kontakt med lege først. Det er alltid en risiko forbundet med isbading og alle som deltar gjør det på egen risiko.​​


Isbading med forsker Dagmar Dahl

Zoolys – verdens lengste havreise som plankton

Tid: Fredag 30. september kl. 18.00–22.00 

Bli med på en tredimensjonal reise som dyreplankton fra havdypet til overflaten – jordens lengste forflytning av et dyr. Du vil også møte flere haveksperter denne spennende kvelden i Stormen konserthus, der hovedscenen omskapes til havet

Zoolys tar dyreplankton til lerretet gjennom 3D-visning og kunstig intelligens. P​ublikum er velkomne opp på scenen og loves en oppslukende utstilling – slik at du også kan oppleve hvordan det er å være dyreplankton.

Zoolys er et samarbeid mellom North Scicomm, Voldseth Media og Stormen Konserthus, finansiert av Norges Forskningsråd

Mer informasjon: se k​​alenderhendelsen


Young Researchers' Night

Date: Fredag 30. september kl. 19.00–23.00 

As part of Forskningsdagene in Bodø The Young Academy of Norway (AYF) are hosting a networking event for young researchers in Bodø. 

As an English language event, we especially welcome newly arrived and established international young scholars. 

Join us for this excellent opportunity to meet like-minded people and expand your network. Food and drink will be served – and the bar in Bådin Bryggeri will be open. The main target group is researchers from 18 to 45 years, but the event is open to everyone. There will be lectures on career development and professional networking in research, followed by pizza and drinks. All this with plenty of time for mingling, dancing and networking at the end of the night!

More information: see the ​event page​


Åpen bukt i Bodø

Tid: Søndag 2. oktober kl. 11.00–15.00​ 

Små og store inviteres til en lærerik, spennende og utforskende familiedag i Mørkvedbukta. Du kan se, ta på og lære mer om livet i havet - med ulike fisker, maneter, krabber, sjøstjerner, kråkeboller og andre sjødyr. Her kan du også studere utstyr og metoder som blir brukt i havforskningen. 

Åpen bukt er en sv​ært populær og årlig opplevelsesdag for barn og voksne, og arrangementet er en del av Forskningsdagene. Arrangøren er forskere og studenter ved Fakultet for biovitenskap og akvakultur (FBA) ved Nord universitet. 

Åpen kafé 
Det er mulig å kjøpe mat og drikke i kafeen. Det er også tillatt med egen matpakke.

Mer informasjon: se kalenderhendelsen







Om Forsknin​gsdagene

Forskningsdagene er en nasjonal, årlig festival der alle typer forsknings- og kunnskapsbaserte institusjoner inviteres til å vise fram sin virksomhet for allmenheten på nye og spennende måter.

Festivalen ble arrangert første gang i Norge i 1995. Ved Nord universitet har vi arrangert Forskningsdagene sammenhengende i snart 20 år. 

Tema for årets Forskningsdagene er Hav.​

Nord universitet med samarbeidspartnere har arrangementer i Nordland og Trøndelag under hele festivalen. ​​

Kontaktperson ved Nord universitet:

Per-Stian Michelsen Ekroll​

E-post: per-stian.ekroll@nord.no

Les mer på forskningsdagene.no


 

 

Personer med utviklingshemming forstås som tingKommuners besøksstans under pandemien viser at personer med utviklingshemming forstås som ting, ikke som mennesker, skriver stipendiat Stine M. Henriksen.https://www.nord.no/no/aktuelt/kronikker/Sider/Personer-med-utviklingshemming-forstas-som-ting.aspxPersoner med utviklingshemming forstås som ting
Det du ikke vet vil drepe degEU har identifisert kreft som ett strategisk forskningsområde som de skal satse på. Kanskje bør vi heller starte med hvordan vi forvalter kunnskap om kreft og kreftbehandling?https://www.nord.no/no/aktuelt/kronikker/Sider/Det-du-ikke-vet-vil-drepe-deg.aspxDet du ikke vet vil drepe deg
Bevegelse? Ja, hjerne!Hjernen og bevegelsene tilpasses utfordringene den blir stilt overfor. Det finnes ingen snarveier, og derfor er det nødvendig med mye og spesifikk trening hvis målet er prestasjonsutvikling. https://www.nord.no/no/aktuelt/kronikker/Sider/Bevegelse-Ja-hjerne.aspxBevegelse? Ja, hjerne!
Entreprenørskap som tenkemåteVi kan lære noe av gründerne om hvordan vi kan takle endringer, skriver kronikkforfatteren.https://www.nord.no/no/aktuelt/kronikker/Sider/Entreprenorskap-som-tenkemate.aspxEntreprenørskap som tenkemåte
Hurra for alle verdens tegnspråk, som har bursdag i dag!Visste du at norsk tegnspråk er det tegnspråket som snakkes her i Norge? Eller at det i hele verden finnes minst 144 forskjellige tegnspråk? https://www.nord.no/no/aktuelt/kronikker/Sider/Hurra-for-alle-verdens-tegnsprak-som-har-bursdag-i-dag.aspxHurra for alle verdens tegnspråk, som har bursdag i dag!
Hva digitale medier gjør med hjernen vårKRONIKK: Hvis vi ikke passer oss vil vi sakte men sikkert bli spesialiserte eksperter innen ett lite område, samtidig som vi vet veldig lite om andre emner.https://www.nord.no/no/aktuelt/kronikker/Sider/Digitale-medier-og-hjernen-var.aspxHva digitale medier gjør med hjernen vår
Livserfaring og profesjonsutøvelseI tidsskriftet for Den Norske Legeforeningen stilte Kaveh Rashidi nylig spørsmålet «Gjør livserfaring oss til bedre leger?». Med dette pekte han på en sentral problemstilling som er viktig for alle profesjonene. https://www.nord.no/no/aktuelt/kronikker/Sider/Livserfaring-og-profesjonsutovelse.aspxLivserfaring og profesjonsutøvelse
Demokrati som styringsform er truetBehovet for en klar strategi for hvordan vi skal klare ivareta demokrati som styringsform er større enn noensinne.https://www.nord.no/no/aktuelt/kronikker/Sider/Demokrati-som-styringsform-er-truet.aspxDemokrati som styringsform er truet
Journalistikk på autopilot gjør oss alle til redaktørerAutomatisering brer om seg i mange sektorer. Snart er du din egen bankfunksjonær og din egen hjemmehjelper. Du kan også bli din egen redaktør og selv bestemme hvilke nyheter du vil lese.https://www.nord.no/no/aktuelt/kronikker/Sider/Journalistikk-pa-autopilot-gjor-oss-alle-til-redaktorer.aspxJournalistikk på autopilot gjør oss alle til redaktører