En reise de håper aldri skal ta slutt

Studiet naturforvaltning førte dem alle til Nord universitet i Steinkjer. Nå kan de nesten ikke se for seg et liv uten hverandre.


Læring og lek på laben. Fra venstre Maja Fasting, Linn Leh, Katinka Eines, Marthe Tinlund, Mona Olsen-Ryum, Ingunn Hovland og Elise Wiseth Ingvaldsen. Foto: Bjørnar Leknes.
De kommer fra alle kanter av landet. Fra Oslo i øst, Arendal i sør, fra Bergen og Florø i vest og fra Trøndelag i Midt-Norge. Til felles har de en lidenskap for natur og utmark, men etter hvert også et unikt vennskap som bare blir sterkere og sterkere.

– Vi har vært sammen hver dag i tre år, så vi er blitt utrolig tett knyttet. Det blir rart og trist å skulle skilles fra hverandre. Derfor har vi allerede avtalt at vi skal ha hytteturer sammen hvert år fremover.

Det sier Maja Fasting fra Frogner i Oslo, som selv opplevde at livet tok en helt ny vending etter at hun begynte som student ved Nord universitet.

Med naturen som forelesningssal

Klikk her for å endre bildet
Høy på lav. På naturforvaltning lærer du om alt fra moser og lav til generell artskunnskap. Foto: Mona Olsen-Ryum.
De sju jentene er del av et kull bestående av rundt 35 studenter i alderen 20 til 46 år, der de fleste er menn. Ofte er det naturen selv som er deres forelesningssal, og naturopplevelsene står derfor i kø. 

Ulempen, om vi skal kalle det det, er at de etter hvert er blitt nærmest håpløse å gå på tur sammen med. 

– En gåtur som før tok et kvarter, kan nå ta et par timer. Rett og slett fordi vi er blitt ekstremt nysgjerrige på alt vi har rundt oss. Finner vi en art vi ikke kan navnet på, må vi bare finne ut av det, ler Ingunn Hovland fra Florø.

Fantastiske faglærere med ekte entusiasme

Og da er det en gedigen fordel at faglærerne er skrudd sammen på en sånn måte at ingen spørsmål er for dumme, at alle får svar uansett når og hvor, og at kontordøra alltid er åpen. Ja, de tar gjerne også lunsjen sin i lag med studentene.

– De er rett og slett helt fantastiske. De er kunnskapsrike, rause og entusiastiske, og bryr seg virkelig om oss. De ønsker så inderlig at vi skal lykkes faglig og samtidig ha det fint og trives. Og engasjementet deres er så sterkt at det bare må smitte over på oss, sier Marthe Tinlund fra Trondheim.

– Det er ikke alle som får døgnflua til å fremstå som noe av det mest spennende vi har på jorda, men det klarer disse faglærerne.

Om malariamygg og utro ugler

Klikk her for å endre bildet
Mona, Maja og mygg: Maja Fasting (til høyre) og Mona Olsen-Ryum fra Rørvik har fått en glødende interesse for mygg, og ser gjerne for seg en fremtid som forskere. Sommeren 2019 gjorde de selv en oppsiktsvekkende oppdagelse av malariamygg. Foto: Bjørnar Leknes.
Samtidig som læringskurven er bratt, er det også utrolig mye spennende de får kunnskap om. Fra det helt sære, som for eksempel sexlivet til ugla, hvor notorisk utroskap er helt vanlig, til artskunnskap og hvordan alt på kloden henger sammen.

– Utdanningen er veldig aktuell. Mye handler om jordas tilstand, og vi lærer om alt fra frø og celler til verdensdelene og samspillet i naturen. Emnene er veldig varierte, som botanikk, zoologi og geologi.

– Samtidig lærer vi om det som kalles GIS, som betyr geografiske informasjonssystemer. Det er det ikke så mange universiteter som tilbyr. Dette er kompetanse som blir stadig mer etterspurt, så sånn sett gjør dette oss ekstra attraktive på jobbmarkedet, sier Katinka Eines fra Arendal.

En utdanning som gir mange muligheter

– For meg har studiet også blitt en gavepakke overfor mine egne barn. Jeg har fått dem til å bli veldig interesserte i både planter og dyr, og sammen går vi ofte på skattejakt i naturen, sier Elise Wiseth Ingvaldsen fra Levanger. Vel vitende om at artskunnskap generelt er noe stadig færre besitter.

Den brede utdanningen gir studentene også mange muligheter etterpå. Som naturforvalter kan du få mange spennende jobber innen alt fra naturoppsyn og arealforvaltning i kommune og stat. Men du kan også sikte deg inn mot en karriere som forsker, som for eksempel hos Statens naturoppsyn, NINA, Nord, NIBIO eller Sabima, for å nevne noen.

Studiet åpner også opp mange dører for videre utdanning. 

– Jeg stortrives som student, så jeg vurderer å ta en master i biovitenskap med terrestrisk økologi og naturforvaltning her ved Nord universitet. Men genomikk og akvakultur høres også veldig spennende ut, sier Maja Fasting.

Klikk her for å endre bildet
Under åpen himmel. Som naturforvaltning-student får du mange minner for livet, både i form av vennskap og naturopplevelser. Foto: Mona Olsen-Ryum.
Selv om de fleste var ganske miljøbevisste før de startet på studiet, innrømmer de at de er mye mer engasjerte nå. 

– Gjennom naturforvaltningsstudiet blir du veldig bevisst på hvordan alt henger sammen og hvordan små endringer kan påvirke absolutt alt. Dette er det viktig å forstå, spesielt med tanke på framtida. Sånn sett er jeg sikker på at det blir mer og mer bruk for oss naturforvaltere fremover, sier Linn Leh fra Bergen.
Nord-studenter

Navn: Maja Fasting, Linn Leh, Katinka Eines, Marthe Tinlund, Mona Olsen-Ryum, Ingunn Hovland og Elise Wiseth Ingvaldsen
Studerer: Naturforvaltning
Studiested: Steinkjer

Naturforvaltning

Studiepoeng: 180
Studiested: Steinkjer
Organisering: Heltid
Opptakskrav: 

Opptak til studieprogrammet krever generell studiekompetanse

Søkere som ikke har generell studiekompetanse, og er 25 år eller eldre, kan søke om opptak på grunnlag av realkompetanse.

>> Les mer om studieprogrammet: Naturforvaltning