Får kunnskapen de trenger for å drive fremtidens gårder

Birgitte Vaagan og Henning Røyneberg har studert husdyrfag ved Nord, og bruker nå sin kompetanse til å veilede norske bønder i møte med fremtidens gårdsdrift.

​​​​​​​​​Birgitte Vaagan og Henning Røyneberg kommer begge fra små gårder. Birgitte fra et lite sauebruk i Vikna i Trøndelag, og Henning fra en gård som driver kornproduksjon på Sola i Rogaland.

Begge er utdannet agronom fra videregående, og det var interessen for gårdsdrift og dyr som ledet dem til Steinkjer og husdyrfagstudiet ved Nord universitet.

– Jeg hadde stor interesse for landbruk før jeg begynte her, så det å velge husdyrfag falt meg naturlig. Nå får jeg også muligheten til å jobbe med det jeg liker aller best i fremtiden, sier Henning.

– Jeg ønsket å bygge videre på agronomutdanningen min fra landbrukslinjen ved Val videregående. Da var det ikke lange veien å kjøre hit og fortsette, forteller Birgitte.

Våren 2019 leverte de sine bacheloroppgaver og gjorde seg klare til å ta fatt på arbeidslivet.

Klikk her for å endre bildet
Unge gårdsentusiaster: Henning Røyneberg og Birgitte Vågan tar med seg mye nyttig kunnskap og praktisk erfaring fra utdanningen ved Nord universitet og inn i arbeidslivet. Foto: Roger Grostad.

Fra forelesning til fjøset

Henning og Birgitte setter pris på at de har fått arbeidet både med dyr og gårdsdrift gjennom studiet, og er glade for at de kan ta med seg en god kombinasjon av praksis og teori inn i arbeidslivet.

– Det har passet meg veldig bra å gå på et praktisk studium og jeg er veldig fornøyd med retningen jeg har valgt, forteller Birgitte.

Hun roser blant annet samarbeidet Nord universitet har med Mære landbruksskole.

– Vi har mange praktiske oppgaver på Mære. De har de fleste dyr der, og hvis vi skal i fjøset eller se på dyr er det kun en kort kjøretur unna, sier Birgitte, som forteller at hun setter pris på den praktiske studiehverdagen sin.

Henning setter også pris på å kunne løsrive seg fra forelesningssalen i sin studiehverdag.

– Det er kjekkest å komme seg ut og jobbe og bruke det teoretiske vi har lært i praksis. Samtidig er det kjekt å ha teorien i bakhånd når man skal ut og praktisere, sier han.

 Vil bistå fremtidsbonden

Våren 2019 så de begge to for seg å starte sin karriere som rådgivere for bønder. Da kan de kombinere kontortid med praktiske arbeidsoppgaver ute i felten. 

Etter endt utdanning fikk Birgitte jobb som rådgiver innen fõring, plantekultur og gjødsling.  Hun mener den praktiske erfaringen fra husdyrfagstudiet er et kvalitetsstempel for arbeidsgivere.

– Arbeidsgivere ser på deg som veldig klar for arbeidslivet etter tre år her nettopp fordi studiet er så praktisk rettet, sier Birgitte.

Henning legger til at kompetansen som husdyrfagstudentene sitter på er uvurderlig for bøndene i møte med fremtiden.

– Høyere utdannelse innen landbruk blir viktigere og viktigere fordi det kommer mer teknologi inn i landbruket. Samtidig stilles det høye krav til bøndene om å være produktive og utnytte ressursene sine. Dette krever faglig veiledning. 

– Vi har god kompetanse og kan gi bønder råd om hvordan de skal forbedre bedriften sin og optimere produksjonen for å hente ut de siste marginene, sier Henning.  

Klikk her for å endre bildet
Fremtidsfokusert: Både Birgitte og Henning ser for seg en karriere innen rådgivning. Der kan de bruke kunnskapen sin til å hjelpe bønder i møte med fremtidens gårdsdrift og produksjon. Begge to kommer fra gård og har fagbrev som agronomer. Foto: Roger Grostad.

Sosiale dyr

Henning og Birgitte har også vært aktive i studentforeningen for husdyrinteresserte studenter, Collegium Animalis. Ifølge Henning er studentmiljøet på husdyrfag svært sosialt.

– Vi arrangerer blant annet utflukter og gårdsbesøk, og fagkvelder med innleide foredragsholdere. Foreningen er veldig viktig for det sosiale her og gjør at folk trives utenom studiene også, sier han.

Siden kullene på husdyrfag er relativt små er veien til foreleserne og fagansatte kort. Dette synes både Henning og Birgitte er en stor fordel.

Studentene her har et veldig trivelig forhold til de fagansatte og det er ingen problem å prate med dem. Det er en god følelse å vite at de kjenner deg når du sitter i forelesningssalen, sier Birgitte.

(PS Denne artikkelen ble første gang publisert i mars 2019.)

Husdyrfag - velferd og produksjon:

​Studiepoeng:
​180
Studiested:​Steinkjer
Organisering:​​Heltid
Opptakskrav:​Generell studiekompetanse eller realkompetanse


​> Les mer om Bachelor i husdyrfag

Les også:

> Disse studentene brenner for dyrevelferd