Fiskedilla ledet til drømmejobben

Kristine Østerhus
Karen Kristine Østerhus kunne knapt skille mellom torsk og laks da hun begynte å studere havbruksdrift og ledelse. En bachelor og åtte måneders jobberfaring senere er hennes fascinasjon for fisk sterkere enn noen gang.

Mari Lund Eide

Nylig var 26-åringen fra Lillesand tilbake ved Nord universitet i Bodø. Denne gangen ikke som student, men som foreleser.

– Det var litt av et rollebytte! sier Karen etter å ha gjennomført sin første forelesning for førsteårsstudenter på havbruksdrift og ledelse – knappe ni måneder etter at hun selv var student her.

Karen Kirstine Østerhus
Fra Lillesand til Lofoten: Karen Kirstine Østerhus ble interessert i havbruksnæringen etter å ha engasjert seg i studentorganisasjoner og studentarrangement med hav og fisk i fokus. Foto: Svein-Arnt Eriksen.

Veien fra studenttilværelsen til arbeidslivet har vært kort for sørlendingen, som fikk jobbtilbud i fiskehelseselskapet Europharma allerede før hun var ferdig med bacheloren sin. Nå arbeider hun som kunde- og regionsansvarlig for Nord-Norge, med kontor på Leknes i Lofoten.

– Selskapet jeg jobber for sender årlig en representant for å forelese om fôringsteknologen vi bruker og utvikler. I år ble ballen spilt over til meg, og jeg liker en utfordring, så da kunne jeg ikke si nei, sier hun.

Selv om det meste nå dreier seg om fisk for henne, var veien inn i fiskeverdenen litt mer brokete. Karen visste nemlig ingenting om havbruk og fiskehelse for noen år siden. Det snudde fort etter at hun engasjerte seg i studentfrivilligheten ved Fakultet for biovitenskap og akvakultur.

Ble hekta på fisk

– Da jeg begynte på universitetet i 2015 gikk jeg animal science første halvår. Jeg var også engasjert i arrangementet Havets Døgn og linjeforeningen NUGLA – og fikk fisk på hjernen, ler hun.

Karen forteller at nettopp studentengasjementet hennes var viktig for å opprette kontakter i næringen, deriblant Europharma, hvor hun nå jobber.

– Jeg har vært veldig engasjert gjennom studietiden og hadde derfor mye å vise til da jeg søkte jobb, selv om jeg ikke hadde noe praktisk erfaring fra havbruk fra før, sier hun.

Da Europharma la ut en stilling i fjor var Karen raskt ute med å søke, selv om hun ikke var ferdig utdannet. Hun fikk jobbtilbud i det hun landet i New Zealand, hvor hun skulle ha praksis.

– Jeg var heldig som fikk jobben og at alt falt på plass så fort, sier hun.

Klikk her for å endre bildet
Fra student til foreleser: Nylig var Karen tilbake på Nord universitet i Bodø for å forelese om teknologien bak Supersmolt, en fôringsteknologi selskapet Europharma arbeider med. Foto: Svein-Arnt Eriksen.
Samler næringen med #stoltavlaksen

I tillegg til å følge opp kunder er en av Karens arbeidsoppgaver driften av instagramkontoen til Europharma, hvor målet er å skape stolthet innad i havbruksnæringen, men også gi andre innblikk i variasjonen innen havbruk.

I forelesningen hennes for førstesemesterstudentene på havbruk og ledelse oppmuntret hun studentene om å følge siden for å få innsikt i arbeidshverdagen i næringen.

– Kontoen er til for å fortelle de ekte historiene – om alt fra transport av fisk, til avlusing og settefiskanlegg, forteller hun.

Heller arbeidserfaring enn mastergrad

Karen har hatt en bratt læringskurve i jobben. Selv sier hun det var viktigere å få en fot innenfor arbeidslivet enn å begynne rett på en master.

– All utdannelse innen havbruk etterspørres av næringen akkurat nå fordi det er behov for arbeidskraft. Det er allerede mange søkere innen feltet, og innen noen år kommer det til å bli økt konkurranse om jobbene.

Hun mener erfaringen hun får gjennom å jobbe ruster henne bedre for fremtidig konkurranse.

Jeg tror jeg vil stå sterkere med variert jobberfaring enn med en master. Jeg har lært så mye på disse åtte månedene og får innsikt i alle former for produksjon, jeg får reise rundt og holde foredrag. Jeg er bombesikker på at dette var det rette valget for meg, sier hun, og legger til:

– Vi trenger smarte, kloke hoder som kan være med å utvikle næringen videre.

Mari Lund Eide
Hva er Nord alumni?

• Ordet "alumni" refererer til tidligere studenter ved et universitet eller høgskole.

• Nord alumni er en artikkelserie som handler om tidligere Nord-studenter som nå arbeider i ulike yrker.

• Målet med artikkelserien er å vise hvilke karriereveier Nord-studenter velger, og hvilke bransjer de ender opp i etter endt utdanning.

Bachelor i havbruksdrift og ledelse

​Studiepoeng:
​180
​Studiested:
​Bodø
​Organisering:
​Heltid
​Opptakskrav:
Generell studiekompetanse eller realkompetanse.

Vil du og jobbe innenfor den internasjonale og spennende sjømatnæringen og bidra til bærekraftig produksjon av sjømat? Bachelor i havbruksdrift og ledelse gir deg kompetansen du trenger for å ta steget inn i denne næringen som er i rask utvikling. En kombinasjon av biologiske og økonomiske havbruksfag samt praksis, gir deg en solid kunnskapsbase for en karriere innenfor sjømatsektoren.

>> Les mer om utdanningen her.